Surogat majčinstvo
25.3.2015. 6:03:27h
SRAMOTA TURIZMA: Sirotinja za siću rađa bogatima, djeca su postala roba
Haaška konferencija za međunarodno privatno pravo donijet će pravila o zamjenskom majčinstvu
Jerry Lai / flickr.com

Surogat-majčinstvo u kojem dobrostojećim parovima siromašne žene za novac rađaju djecu izmaklo je kontroli, slažu se stručnjaci. Dok se laici bave svađom Eltona Johna te Dolcea i Gabbane, struka iščekuje što će o tom danas najzanimljivijem pravnom i etičkom pitanju zaključiti Haaška konferencija za međunarodno privatno pravo, koja priprema konvenciju.

Biraju i inteligenciju
U mekama reproduktivnog turizma, Indiji, Tajlandu, Ukrajini... agencije posrednici zgrću novac nudeći parovima čak i mogućnost odabira nacionalnosti, inteligencije i izgleda djeteta, a surogat-majke dobivaju siću. Haška konferencija upoznata je sa zakonima i sudskom praksom diljem svijeta o surogat-majčinstvu i problemima koji iz njega proizlaze poput nemogućnosti djece da jednom doznaju svoje genetsko podrijetlo ako su začeti iz doniranih spolnih stanica. Prema preliminarnom dokumentu iz veljače, Haaška konferencija upoznata je sa slučajevima iz Indije i Tajlanda u kojima su surogat-majke potpisivale ugovore na engleskom jeziku, a ne zna se jesu li uopće znale taj jezik i na što su pristale! U Britaniji, piše Guardian, parovi odlaze po surogat-majke najviše u Tajland, Indiju, SAD, u kojem za dijete plaćaju čak 85.000 €!

– Surogat-majčinstvo u svijetu izmaklo je kontroli. Siromašne žene zbog novca rađaju djecu bogatijim parovima, a istodobno je zabranjena kupnja bubrega jer je to trgovina organima, pa i kad prodate bubreg i nekome spasite život. Ako surogat-majka sa svojom jajnom stanicom rodi dijete nekom paru, nije li to prodaja djeteta? Kakva je razlika u odnosu na to kad vam žena preda svoje dijete, a vi njoj kažete: "Evo vam eure, a vi meni dajte dijete"? To što žene u Indiji i Tajlandu, koji je i meka dječje prostitucije, rađaju djecu imućnijima i feminističko je pitanje jer se iskorištava siromaštvo tih žena koje jedva dobiju 5000 dolara. Krše se prava djece. Radi se na haaškoj konvenciji, no još ne znamo u kojem smjeru ona ide – kaže prof. obiteljskog prava Aleksandra Korać Graovac.

Europski sud za ljudska prava u slučaju Campanelli nije vratio dijete talijanskom paru, koje je rodila surogat-majka u Rusiji, a Italija im ga oduzela jer mu nisu biološki roditelji. No, kad je francuskom paru dijete rodila surogat-majka u SAD-u, ESLJP je presudio je da Francuska mora upisati dijete u maticu rođenih jer mu je Francuz biološki otac. Korać Graovac kaže da i kod nas zbog pravnih praznina ljudi mogu otići u Ukrajinu, dobiti dijete od surogat-majke, upisati se tamo kao roditelji i vratiti. Dr. sc. Hrvoje Jurić, filozof i bioetičar, surogat-majčinstvo smatra etički upitnim i nedopustivim.

Komercijalizacija života
– Posve je protivno temeljnom etičkom zahtjevu koji je formulirao Kant rekavši da ni sebe ni druge osobe ne smijemo nikad tretirati kao sredstva za ostvarenje ovih ili onih svrha, nego uvijek kao svrhe po sebi. Kod surogat-majčinstva radi se o ekstremnoj instrumentalizaciji i eksploataciji druge osobe da bi se postigao vlastiti, i to vrlo sumnjiv cilj. Kao drugi razlog, povezan s prvim, navodim da je surogat-majčinstvo savršen primjer suvremene komercijalizacije tjelesnosti i života, koji postaju predmetom kratkoročnih i kratkovidnih ekonomskih kalkulacija s dalekosežnim posljedicama za sve uključene, „naručitelje" i „izvršitelje" i djecu. Ta kapitalističko-ekonomska dimenzija problema surogat-majčinstva neodvojiva je od etičke. Trendovi povezani sa surogat-majčinstvom odraz su onog što je konstatirala Vandana Shiva da danas „kapital mora tragati za novim kolonijama na koje će navaliti pa ih eksploatirati kako bi se dalje akumulirao". Osobito je problematično što se kod surogat-majčinstva uglavnom radi o eksploataciji tuđe nesreće, odnosno o eksploataciji tijela i života siromašnijih žena, bilo iz Trećeg ili iz Prvog svijeta, od boljestojećih i višerangiranih – kaže Jurić. I kad se ne bi radilo o siromašnim ženama koje se moraju snalaziti na ovakve ponižavajuće načine, dodaje, etički prigovori ostaju.

Piše: Dijana Jurašić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved