Buka
21.11.2013. 6:44:12h
Kazna za buku ugostiteljima povećana na 1.000 eura
Nakon što su usvojili Zakon o izmjeni i dopuni ovog zakona, poslanici su usvojili i amandman poslanika SNP-a, Obrada Gojkovića i Velizara Kaluđerovića da se minimalne kazne podignu sa dosadašnjih 100 i 200 eura na kaznu od 1000 eura.
Marcus Vegas / flickr.com

Poslanici skupštinskog Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje usvojili su prijedlog da se upotrebljavanje elektroakustičkih i akustičkih uređaja na otvorenom iz ugostiteljskih objekata suprotno Zakonu o zaštiti od buke u životnoj sredini minimalna kazna poveća na 1000 eura. Nakon što su usvojili Zakon o izmjeni i dopuni ovog zakona, poslanici su usvojili i amandman poslanika SNP-a, Obrada Gojkovića i Velizara Kaluđerovića da se minimalne kazne podignu sa dosadašnjih 100 i 200 eura na kaznu od 1000 eura.

Prema riječima Gojkovića, sa ranijim rješenjem postojala je mogućnost da, zbog ovako niskih kazni, komunalna policija propiše kaznu a da se nekome isplati da pravi buku namjerno. On je dodao da smatra da se sistem u ovoj problematici polako uspostavlja, dodajući da ako se ne popravi situacija ovim mjerama, onda i kazne treba ponovo povećati.

„Nije problem u zakonu već u primjeni zakona na lokalnom nivou, funkcionisanju komunalne policije i razlog zašto smo predložili ovako minimalne kazne jeste što se ovdje ne može napraviti slučajna greška. Onaj ko odvrne muziku to radi namjerno i treba ga kazniti maksimalno“, kazao je Gojković čiji su prijedlog prihvatili iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Iz Vlade je objašnjeno da je ovo jedan od načina da se uz kazne buka smanji na najmanji nivo, ali su objasnili da je ove godine buka smanjena u odnosu na prošlu godinu.

Odbor nije usvojio amandman poslanice Ljerke Dragićević da se vrijeme upotrebe elektroakustičkih i akustičkih uređaja na otvorenom iz ugostiteljskih objekata vrati na prethodno rješenje, i bude do 12 časova.

Poslanica Demokratskog fronta Jelisava Kalezić pokušala je da pokrene raspravu o incijativi NVO Ozon o konsultativnom saslušanju nadležnih organa po pitanju nelegalnog odlaganja otpada u Beranselu. Međutim, kako joj je objašnjeno da je za to neophodna incijativa poslanika, pa je Kalezić najavila da će oni u toku dana to i učiniti.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved