Mazambik
21.11.2013. 3:27:17h
Izbori u Mozambiku prijetnja turizmu
ako je u Mozambiku službeno okončan rat, nasilje uoči izbora u ovoj zemlji stvara ekonomsku nesigurnost.
Steve Evans / wikipedia.org

Iako je u Mozambiku službeno okončan građanski rat koji je počeo 1992. godine, nasilje uoči izbora u ovoj zemlji stvara ekonomsku nesigurnost. U zemlji koja u najvećoj mjeri ovisi od turizma, poduzetnici se pribojavaju da će rastuće političke tenzije rastjerati goste, izvijestila je novinarka Al Jazeere Haru Mutasa.

Turisti se spremaju za ronjenje. Njihov vodič Gustavo Matavela zabrinut je da bi sukobi između bivše grupe pobunjenika Renamo i armije mogli uplašiti ostale strane posjetioce. Primjećuje da je ove godine manje turista.

"Ako borbe budu nastavljene, turisti će pokupiti svoje stvari i otići. Čak ni vi ne možete biti sretni slušajući pucnjavu", ocijenio je Matavela.

Mnogi turistički centri nalaze se južno od zone konflikta. Uporište oružane grupe Renamo je u centralnom Mozambiku. Kada je armija zauzela njihovu bazu prošlog mjeseca, potpisan je mirovni sporazum. U gradu Vilanculosu je mirno, ali turisti znaju da druga mjesta u zemlji nisu sigurna.

Blokirane ceste

Gunhild Grasshoff, turist iz Njemačke, rekao je: "Čuli smo da teroristi blokiraju ceste prema ovom gradu, kako turisti ne bi mogli doći, ali mi nismo imali problema, jer smo došli avionom."

Ovdašnji turizam je multimilionska industrija. Prema zvaničnim podacima, više od dva miliona turista svake godine posjeti Mozambik.

"Želim uvjeriti ljude da su sigurni. Drevne plaže su sjajne, ribarstvo, brodski izleti, sportovi kojima se ovdje možete baviti, prelijepo je", poručila je Melonie Glyn-Woods, menadžerica hotela Casa Rex.

Turizam je važan izvor prihoda za stanovništvo.

"Ribu love ovako. Sve što ulove, uglavnom rakove i lignje, prodaju hotelima. Njihov posao će biti ugrožen ako broj turista bude smanjen", izvijestila je Haru Mutasa.

Ulov nije veliki, ali i to je nešto. Iako politički analitičari sumnjaju da bi u ovoj zemlji ponovo moglo doći do rata, stanovnici koji žive u malim mjestima pribojavaju se da bi širenje sukoba moglo zaprijetiti njihovom načinu života. 

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved