20.9.2013. 17:32:48h
Evo kako se odmoriti od gradske vreve: umoljani, aždaja i stećci
Ekipa Source.ba portala zaputila se na Bjelašnicu u nadi da ćemo stići vidjeti ljetne čari ove bosanske ljepotice. Snijeg još nije pao, a sreća nas je ispratila sunčevim zrakama koje su poručile da još ima vremena za planinarenje "po suhom".
Frfincon / wikipedia.org

Ekipa Source.ba portala zaputila se na Bjelašnicu u nadi da ćemo stići vidjeti ljetne čari ove bosanske ljepotice. Snijeg još nije pao, a sreća nas je ispratila sunčevim zrakama koje su poručile da još ima vremena za planinarenje "po suhom".

Pri odabiru mjesta odlučili smo se za Umoljane, mali dragulj od sela sa daškom prošlosti. Administrativno pripada općini Trnovo. Selo je smješteno na nadmorskoj visini od 1353 m.

Postoji legendarna verzija kako su Umoljani dobili ime. Stočari Humljani iz Hercegovine dolazili su ljeti na ispašu sa stokom i tu su neki ostali da stalno žive.

Po jednoj drugoj legendi koja se dotiče obližnjeg pastirskog boravišta. Aždaja je izašla iz kanjona Rakitnice, koji je od mjesta udaljen 3 km , i prošla kroz Studeni potok vijugajući sa namjerom da poždere stanovništvo. Kada su je primijetili, stanovništvo se povuklo na brdo Pošiljak i počeli moliti i umolili su da se aždaja okameni. Sada se na tom mjestu može vidjeti oblik te okamenjene nemani.

Na samom ulazu u selo nalazi se džamija sa specifičnom munarom prilagođenom vremenskim prilikama na ovom području. Ne postoje pisani tragovi kada je džamija sagrađena, ali se vjeruje da je od nje starija samo Turhan Emin-begova džamija u Ustikolini. Postoje još naznake da bi mogla biti sagrađena na nekim od bogumiliskih stećaka.

Ostaci drevnih naselja razbacani su oko sela, sa velikim brojem srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika smještenih visoko na hridinama.

Naša ekipa dočekana je kao i svaka dosadašnja "gradska raja" koja je nogom stupila u ove krajeve - srdačno i sa porukom "dođite ponovo". Kako nam je rečeno, do prvog snijega ostalo je još mjesec dana, ali to ne znači kraj turističke sezone - ona traje 12 mjeseci. Možda neskromno mišljenje, ali sve se da provjeriti, tako da se možda zaputimo u Umoljane nekad u januaru, ko zna...

Na Gradini iznad umoljana stare gospođe pletu i prodaju čarape koje su žargonski poznatije kao priglavke. Dok one pletu i čuvaju živinu, muškarci su, kako su nam rekle, daleko - ili čuvaju ovce negdje u daljini ili obrađuju zemlju, također...negdje daleko.

Gradina je pastirsko boravište iznad Umoljana koje je u biti fokus naše priče, ali i fokus bilo kojeg gosta dobre volje. Umoljani kao naselje nije toliko interesantno koliko okolne znamenitosti, one su te koje daju hiljadu i jedan razlog da se ovo mjesto posjeti.

Sve zanimljivo oko Umoljana je "podaleko" tako da je ovo pravi raj za ljubitelje planinarenja ili bar malo napornijeg pješačenja koje će na kraju biti nagrađeno nekim izvorom pitke i hladne vode ili pogledom na tragove starog narodnog načina života - od pastira, preko vodenica, do nepreglednih potoka koji završavaju (ili počinju) u nevidljivoj daljini.

Pored Gradine tu je i nekropola stećaka koju čini oko 50 nadgrobnih spomenika. Na prste se mogu izbrojati oni koji su iole očuvani, ali čak i oni su dovoljan razlog da pronađete maleno proširenje na uskoj cesti (nek vam je sa srećom) i prošetate do groblja dobrih Bošnjana.

Interesantna priča je povezana sa ovim grobljem koja kaže da je ono nastalo "zahvaljujući" bitci. A bitka se odigrala između dvije povorke svatova. Sreli se na brijegu, izvukli mačeve i korica i tu pali primivši vječnost u naručje. Nekropola se nalazi nekih kilometar i po prije samog sela, a primjetit ćete je po tabli Nacionalnog spomenika odmah pokraj puta.

Kao što smo rekli, put ka Umoljanima nije najbolji - kako se približavate destinaciji tako se drum sužava, pa preporučujemo oprez. Od središta sela do Gradine imate nekin 1.200 metara hoda i uspona uz koziju stazu ili 1.500 metara uz izuzetno loš makadam.

Od Gradine do legendarnog Studenog potoka hoda se uglavnom po ravnom, ali i dalje dugačkom putu - nekih 1.300 metara. kao što vidite, ovo je pravi raj za ljubitelje hoda.

Od Sarajeva ovaj dragulj udaljen je oko 35 kilometara.

I da ponovimo, do prvog snijega ima još mjesec dana, zato vam preporučujemo jednodnevni izlet na najbosanskiji mogući način - u planine, jer tamo još uvijek nema zime...

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved