Krk
Slučaj Barešić
19.2.2014. 12:51:46h
TZ-u otoka Krka prijeti kazna od 60.000 kuna
Inspekcija rada utvrdila je da je Turistička zajednica imenovanjem Željke Barešić na mjesto direktorice prekršila Zakon o radu, jer ista nije ispunjavala uvjete natječaja. Uz Turističku zajednicu, k ažnjena bi mogla biti i omišaljska načelnica Mirela Ahmetović koja je u to vrijeme bila na čelu Turističkog vijeća
Mario Spann / flickr.com

Da se priča oko neregularno provedenog odabira direktorice Turističke zajednice otoka Krka, unatoč nedavnom razrješenju Željke Barešić sa spomenute funkcije, nastavlja raspletati na poprilično neugodan način po organizatore i provoditelje tog natječaja, potvrđuje očitovanje Inspekcije rada koje nam je dostavio Berislav Janković iz Dramlja.

On je jedan od petero kandidata prijavljenih na prošlogodišnjem natječaju slijedom kojega je na mjesto direktorice TZO Krka, istina kratkotrajno, bila izabrana upravo spomenuta Njivičanka. Kako stoji u obavijesti Ministarstva rada i mirovinskog sustava, odnosno njegove krčke ispostave, službenici inspekcije rada po predstavci neizabranog kandidata Berislava Jankovića u otočnoj su Turističkoj zajednici početkom godine proveli inspekcijski nadzor koncentrirajući se na kontrolu primjene zakona i drugih propisa iz područja radnih odnosa.

U sklopu inspekcijskog »češljanja« poslovanja krovne institucije otočnog turizma, posebice spornog a nedavno i formalno poništenog natječaja, utvrđene su povrede propisa slijedom kojih su, stoji u očitovanju koje potpisuje inspektor rada Neven Matuč, potom poduzete sve zakonom propisane mjere.

Predstavka Berislava Jankovića
Naime, zbog počinjenja prekršaja iz članka 21 Zakona o radu, nadležne su inspekcijske službe ovih dana protiv TZO Krka, kao i odgovornih osoba te institucije podnijele optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Krku. A prekršaj koji su inspektori rada sad nedvojbeno detektirali povezan je s odredbama kojima se u ZOR-u određuje kako se, ako su zakonom, drugim propisom, kolektivnim ugovorom ili pak pravilnikom o radu određeni posebni uvjeti za zasnivanje radnog odnosa, ugovor o radu može sklopiti samo s radnikom koji tim uvjetima i udovoljava.

Kako smo već izvještavali i kako je u konačnici utvrdilo za ovaj slučaj nadležno Ministarstvo turizma, u izboru Željke Barešić na mjesto direktorice TZ otoka Krka to prema svemu sudeći ipak nije bio slučaj. Kako stoji u službenoj obavijesti, odnosno odgovoru na predstavku koju je nadležnim inspekcijskim službama uputio već spomenuti Berislav Janković, kršenje spomenutih odredbi Zakona o radu kažnjivo je po odredbi članka 293. istog zakona pa bi tako, pokaže li se nalaz inspekcije rada na Prekršajnom sudu u Krku utemeljenim, TZO Krka zbog zapošljavanja direktorice koja nije ispunjavala pravilnikom propisane posebne uvjete, vezane uz stručnu spremu i trogodišnje iskustvo, mogla bi biti kažnjena iznosom u rasponu od 31 tisuće pa do čak 60 tisuća kuna.

Jednako tako, stoji u dostavljenom očitovanju inspekcije rada, istim se Zakonom propisuju i kazne koje u slučajevima zapošljavanja osoba koje ne udovoljavaju posebnim uvjetima za zasnivanje radnog odnosa (propisanim zakonom ili drugim propisom) plaćaju odgovorne osobe kažnjenog pravnog subjekta.
 

Žic preuzeo kormilo
Naime, vežećim Zakonom o radu uređeno je i kako bi zbog nezakonitog postupanja, odnosno počinjenog propusta u postupku imenovanja sad već bivše direktorice Željke Barešić odgovorna osoba TZO Krka mogla biti kažnjena iznosom »teškim« između 4 i 6 tisuća kuna. Odgovorna osoba u vrijeme provedbe natječaja slijedom kojeg je u direktorsku fotelju TZO Krka bila ustoličena Barešić, bila je omišaljska općinska načelnica Mirela Ahmetović koja je do konca 2013. godine obnašala dužnost čelnice Turističkog vijeća i ujedno predsjednice TZ otoka Krka.

Na toj ju je funkciji, slijedom uhodane prakse »rotacije« kojom se na istoj dužnosti svakih 12 mjeseci po unaprijed dogovorenom rasporedu izmjenjuju čelnici svih krčkih jedinica lokalne samouprave, početkom ove godine naslijedio kolega Marinko Žic, načelnik Općine Punat. Upravo on je predsjedao nedavnom sjednicom Turističkog vijeća te institucije na kojoj je Željka Barešić razriješena dužnosti pa će tako sad on biti i »glavni i odgovorni« provedbe novoga natječaja na kojemu će se po drugi put u relativno kratkom roku tražiti prvi operativac ili operativka institucije koja se, umjesto pripremama za nadolazeću sezonu, već neko vrijeme bavi svojim unutarnjim ustrojstvom.

Ne treba posebno naglašavati i kako je, zbog svih spomenutih događanja, ugled te institucije u otočnoj javnosti narušen i već dobrano poljuljan.

Piše: Mladen Trinajstić 

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved