Budućnost
7.2.2014. 9:25:22h
Turizam nova bh. perspektiva
Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić jučer je na Jahorini otvorio Treću naučno-stručnu konferenciju “Jahorinski poslovni dani preduzetništva, gastronomije i turizma 2014”, čija su tema inovativnost i preduzetništvo u turizmu.
M. Kunarac / avaz.ba

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić jučer je na Jahorini otvorio Treću naučno-stručnu konferenciju “Jahorinski poslovni dani preduzetništva, gastronomije i turizma 2014”, čija su tema inovativnost i preduzetništvo u turizmu.

Naučni skup

On je naglasio da je inovativnost, kao ključna preduzetnička vještina, misao vodilja ovog i sličnih naučnih skupova, koji svoj rad baziraju na struci, nauci i kreativnosti.

- Za razvijanje inovativnog potencijala preduzeća potrebna je podrška naučnoistraživačkog sektora, kao i lokalnog i entitetskog nivoa. Ovo je prepoznato i u Strategiji naučnog i tehnološkog razvoja 2016. godine, čiji je jedan od strateških ciljeva i redefiniranje uloge i zadataka svih subjekata u istraživačkom i razvojnom sistemu BiH - kazao je Komić, naglašavajući da treba intenzivnije raditi na razvoju posredničke infrastrukture, kao i na osnivanju inovacionih centara, kakav je Centar za inovativnost i preduzetništvo Univerziteta u Zenici.

Domaćin skupa Ljubiša Vladušić, dekan Ekonomskog fakulteta na Palama, istaknuo je da Bosna i Hercegovina u turizmu vidi svoju razvojnu šansu te da je ona utemeljena.

- Postoji ogroman broj stručnjaka koji tvrde da je turizam, kao privredna grana, komparativna prednost ove zajednice na kojoj se realno mogu planirati razvoj i zapošljavanje - kazao je Vladušić.

Izazovi i rješenja

On je tom prilikom poručio da je jedan od zadataka ove trodnevne konferencije suočavanje s izazovima i iznalaženje stručnih i naučnih rješenja, koja će se moći primijeniti u turističkoj praksi i koja bi trebala otvoriti brojne perspektive BiH, RS, Jahorine i regiona.

Svečanom otvorenju konferencije prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora u BiH, institucija BiH, RS i grada i općina Istočnog Sarajeva te rektori Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković i Univerziteta u Zenici Dževad Zečić.

Unapređenje turizma

Zečić je naglasio da je BiH turistički atraktivna i da treba konačno početi intenzivnije da koristi komparativne prednosti. Najavio je da će tokom konferencije predložiti određene mjere za unapređenje turizma u BiH.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved