Nova nautika
1.2.2014. 9:27:08h
Sa elitnog na nautički turizam u Crnoj Gori
Zavisno od veličine broda i dužine boravka, vez košta od 75 pa do nekoliko desetina hiljada eura samo za jedno plovilo.
Miroslav Vajdić / flickr.com

Nakon prelaska na elitni, Crna Gora orijentira se ka nautičkom turizmu. Osim postojećih luka, trenutno se gradi nekoliko marina višemilionske vrijednosti, koje bi ovu državu mogle staviti u vrh ponude Mediterana.

Postaje li Crna Gora polako središte luksuzne jahting industrije, istražila je reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Zimsko sivilo ne mijenja situaciju, Crna Gora našla se na mapi Mediteranskog nautičkog turizma. Među prvima tivatska marina Porto Montenegro, koja se promovira od Londona do Singapura, trenutno sa 250 vezova, a za nekoliko godina 800.

Danilo Kalezić, glasnogovornik luke Porto Montenegro, kaže: "Sa tih 800 vezova definitivno postajemo jedan od ključnih igrača kada je industrija marine, jahting industrija, nautička industrija u pitanju, definitivno značajno šire od mediteranskih zemalja, zemalja ovog podneblja."

Bogati stranci

Zavisno od veličine broda i dužine boravka, vez košta od 75 eura, pa do nekoliko desetina hiljada eura samo za jedno plovilo.

"Pokušaj da uđemo na neku od ovih luksuznih barki nije nam uspio. Njihovi vlasnici, uglavnom bogati stranci u ovom periodu godine nisu u Crnoj Gori, već ovdje ostavljaju svoje brodove da prezime", izvještava Marinović.

Za koju zimu i građevinsko zemljište u Kumboru zamijenit će pola milijarde eura vrijedan kompleks i opet luksuzna marina sa 250 vezova.

Da se Crna Gora orijentira ka biznisu s jahtama pokazuje i tender za prodaju brodogradilišta u Bijeloj. Uz remont trgovačkih brodova, traži se partner za novi posao, vrijedan minimum 15 miliona eura.

Petar Tušup, direktor Brodogradilišta Bijela, objašnjava: "Mi smatramo da je najbolja varijanta da se u Brodogradilište uvede nova djelatnost, remont jahti i megajahti, imajući u vidu tržište koje već postoji u zalivu. I s obzirom da je to djelatnost koja sigurno ima perspektivu".

Blizu 3.000 luksuznih jedrilica

Plan crnogorske Vlade je pružiti cjelokupnu uslugu za jahte na jednom mjestu.

Branko Vujović iz Savjeta za privatizaciju Crne Gore kaže: "Sve je to naša obaveza i strategija da, uz tu djelatnost i te usluge, ponudimo mogućnost održavanje remonta jahti i megajahti. To podrazumijeva njihovo duže zadržavanje na našem području."

Prema zvaničnim statistikama, u Crnu Goru 2012. godine uplovilo je blizu 3.000 luksuznih jedrilica i taj broj konstantno raste.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved