Krk, Omišalj
Prevara
29.1.2014. 9:24:24h
Omišaljska načelnica Mirela Ahmetović instalirala direktoricu TZ-a da pomogne svojoj sestri?
Sestra Mirele Ahmetović, načelnice Omišlja, postala je vlasnicom tvrtke Željke Barešić nakon što je Barešić imenovana direktoricom TZ-a otoka Krka u vrijeme kada je funkciju predsjednice TZ-a obnašala upravo Mirela Ahmetović
Arek N. / wikipedia.org

KRK  Turistička zajednica otoka Krka, krovna institucija krčkog turizma, čini se, jednostavno nema sreće s svojim ustrojem ili bolje rečeno – vodstvom koje, nakon što je dugogodišnji direktor te institucije Ivica Bogović još početkom lanjske godine otišao iz TZ-a, nikako da se ustali.

Unatoč činjenici da je koncem 2013. godine, nakon provedenog javnog natječaja na mjesto direktorice TZ-a otoka Krka izabrana njivičanka Željka Barešić, ovih je dana čelnike svih krčkih jedinica lokalne samouprave, koji osim zakonom propisanih funkcija predsjednika lokalnih TZ-a čine i sastav Vijeća TZ-a otoka Krka, zalio hladan tuš iz Ministarstva turizma. Spomenuto ministarstvo, ili preciznije rečeno, predstavnici njegove Uprave za sustav turističkih zajednica i upravljanje turističkom destinacijom, odbili su potvrditi Barešićkino imenovanje na mjesto direktorice spomenute krčke turističke institucije.

Barešić bez komentara
U telefonskom smo kontaktu komentar novonastale situacije potražili i od »nepotvrđene« Željke Barešić. Ističući kako, prije zasjedanja Turističkog vijeća TZ-a otoka Krka, nije ovlaštena javno istupati po tom pitanju, nedavno ustoličena nam se direktorica tek ispričala i zamolila za strpljenje dok se o svemu ne očituju njoj nadređena tijelo institucije kojom, ako je suditi prema rješenju Ministarstva turizma, ona ipak neće moći direktorovati.

Tu nam je informaciju potvrdio puntarski općinski načelnik Marinko Žic koji je s prvim danom 2014. godine preuzeo funkciju predsjednika TZ-a otoka Krka od svoje prethodnice, omišaljske općinske načelnice Mirele Ahmetović.

– Zaprimili smo rješenje kojim je Ministarstvo odbilo potvrditi imenovanje izabrane direktorice TZ-a otoka Krka. Ja, kao predsjednik TZ-a otoka Krka u jednogodišnjem mandatu, kao ni članovi Povjerenstva za odabir kandidata koji su formalno vodili nedavni postupak odabira nove direktorice, nismo ovlašteni samostalno donositi odluke pa će tako i ovaj predmet morati biti stavljen na iduću sjednicu Vijeća TZ-a otoka Krka koja će se održati u idućih 15 dana, prenio nam je Žic dodajući kako mu je u tom trenutku, kao i svima koji se bave organizacijom djelovanja te institucije, najvažnije da TZ otoka nastavi normalno djelovati i odrađivati sve planirane zadatke i aktivnosti, tim više što je nova turistička sezona pred vratima.

  Posebni uvjeti

A što su razlozi zbog kojih će otočni TZ, prema svemu sudeći, nakon pola prošle godine očito i dio ove morati nastaviti djelovati bez prvog operativca (odnosno operativke)? Prema očitovanju Ministarstva turizma, Željka Barešić (koja još uvijek odrađuje posao direktorice) ne ispunjava uvjet propisan člankom 2. Pravilnika o posebnim uvjetima koje moraju ispunjavati zaposleni u turističkom uredu turističke zajednice općine, grada, županije kao i Glavnom uredu HTZ-a. Spomenutim se člankom, naime, propisuje da direktor turističkog ureda turističke zajednice grada ili područja, uz ostalo, mora ispunjavati i »posebne uvjete« vezane uz najmanje trogodišnje radno iskustvo na poslovima u turizmu za koje je kao uvjet propisan završen preddiplomski ili diplomski sveučilišni studij ili stručni studij društvenog, odnosno humanističkog smjera ili geografije.

Željka Barešić je zvanje stručne prvostupnice ekonomije stekla tek sredinom 2012. godine  iz čega proizlazi da ne ispunjava natječajne uvjete
Aktualna direktorica TZ-a otoka Krka koja je tijekom duljeg niza godina bila vlasnica i voditeljica jedne njivičke turističke agencije, proizlazi iz činjenice da ju je nadležno ministarstvo odbilo upisati kao ovlaštenu osobu za zastupanje TZ-a otoka Krka, očito ipak ne ispunjava spomenuti »posebni uvjet«. Barešić je zvanje stručne prvostupnice ekonomije, prema raspoloživim podacima, na Veleučilištu u Rijeci stekla tek sredinom 2012. godine iz čega proizlazi da trogodišnje iskustvo na poslovima za koje je propisan završeni preddiplomski ili pak diplomski studij nikako nije mogla steći do trenutka stupanja na dužnost direktorice.

Tu su činjenicu, zaključujemo iz ovakvog, u najmanju ruku iznenađujućeg raspleta slučaja, članovi Povjerenstva kojim je predsjedao krčki gradonačelnik Darijo Vasilić zbog nekog razloga propustili uzeti u obzir.

Do novog izbora TZ zastupa predsjednik
Ministarstvo turizma je u provedenom postupku, a nakon uvida u svjedodžbu o završenom stručnom studiju od 24. srpnja 2012. godine, utvrdilo da je Željka Barešić naziv stručna prvostupnica (baccalaurea) ekonomije stekla s danom 27. ožujka 2012. godine. Kako nije bio ispunjen uvjet od tri godine radnog iskustva na poslovima u turizmu nakon završenog studija (iz članka 2. stavka 1. točke 2. cit. Pravilnika), odbijen je zahtjev za upis u Upisnik turističkih zajednica Željke Barešić kao osobe ovlaštene za zastupanje Turističke zajednice Otoka Krka, stoji u očitovanju Odjela za odnose s javnošću Ministarstva turizma. »Slijedom navedenoga, TZ otoka Krka treba raspisati novi natječaj za izbor direktora turističkog ureda, a sukladno odredbama Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, tu instituciju do izbora novog direktora zastupat će predsjednik turističke zajednice«, konstatacija je kojom su nam na pitanje »a što sad?« odgovorili u nadležnom ministarstvu.

  Sukob interesa

Slučaj je, osim redovite procedure provjere činjeničnih podataka kakvo se odrađuje u nadležnim službama Ministarstva turizma, upućenjem žalbe na postupak izbora najboljeg kandidata posredno potaknuo i Berislav Janković iz Dramlja, jedan od petero na lanjski natječaj prijavljenih pretendenata na funkciju direktora otočnog TZ-a koji je zamjerke na račun nove (očito uskoro i bivše direktorice), osim u nedostatnom radnom iskustvu, našao i u naznakama mogućeg sukoba interesa omišaljske općinske načelnice i tadašnje predsjednice TZ-a otoka Krka Mirele Ahmetović.

Njena je sestra, kao djelatnica agencije koja je dotad bila u vlasništvu nove direktorice TZ-a otoka Krka, prelaskom Željke Barešić na novu funkciju i otkupom vlasničkih prava postala novom vlasnicom Barešićkina obrta za turizam. Što će i kako osnivači TZ-a otoka Krka sad napraviti, ovih nam se dana nitko od krčkih lokalnih čelnika nije upuštao obrazložiti prepuštajući službeno očitovanje, ali i poduzimanje budućih poteza (do kojih će silom prilika morati doći) novom predsjedniku te institucije, načelniku Općine Punat Marinku Žicu.

A on se pak, prije bilo kakvih poteza, odlučio na »savjetovanje« s Turističkim vijećem otočnog TZ-a koje bi trebalo zasjesti u idućih petnaestak dana.

Piše: Mladen Trinajstić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved