16.9.2013. 14:29:04h
Turska reflektorima osvetlila Bajazitovu tvrđavu
U osvetljenje Ramske tvrđave uloženo je milion dinara, dok će milion evra donirati za kompletnu obnovu ovog utvrđenja
Marijan / wikipedia.org

U osvetljenje Ramske tvrđave uloženo je milion dinara, dok će milion evra donirati za kompletnu obnovu ovog utvrđenja

Na Ramskoj tvrđavi kod Velikog Gradišta do kraja septembra počinju arheološka istraživanja, u sklopu projekta rekonstrukcije ovog srednjovekovnog utvrđenja, podignutog 1483. godine, za vreme vladavine sultana Bajazita Drugog.

Ova istraživanja mogu da počnu jer je Turska, ulaganjem milion dinara, obezbedila postavljanje reflektora i tako osvetlila ovo utvrđenje, koje je do sada tokom noći bilo u potpunom mraku.

Arheološka iskopavanja obavljaće se unutar same tvrđave, ali i van nje, kod amama i karavansaraja, koji je građen za smeštaj putnika i trgovaca. Karavansaraj kod Ramske tvrđave jedini je objekat takve vrste na Balkanu koji je ostao sačuvan do današnjih dana.

Po završetku arheoloških istraživanje, naredne godine otpočeće kompletna rekonstrukcija Ramske tvrđave.

- Rekonstrukcija će se obavljati u pet faza i trajaće pet godina. Prema idejnom projektu, koji su izradili stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, radovi će obuhvatiti obnovu bedema i pet kula, kao i objekte van tvrđave, tursko kupatilo i stari karavansaraj – kaže Slađan Marković, zamenik predsednika opštine Veliko Gradište.

Radovi na rekonstrukciji samog utvrđenja, koje zauzima površinu od 850 kvadrata, počeće obnovom jugoistočne Donžon kule, koja je znatno oštećena 1788. godine, u velikoj eksploziji za vreme austro-turskog rata.

U radove na obnovi Ramske tvrđave, Republika Turska uložiće milion evra, preko svoje državne agencije za kulturnu saradnju i turizam.

Piše: D. K.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved