12.9.2013. 9:03:21h
Ulazak Kine u 'doba kruzera'
XIAMEN, Fujian, 11. rujna (Xinhua) - Kineski kruzerski turizam je posao koji cvjeta: raste broj turista, luke i infrastruktura u njima su poboljšane, dok kineska vlada nudi potporu.
bigmike33x / flickr.com

XIAMEN, Fujian, 11. rujna (Xinhua) - Kineski kruzerski turizam je posao koji cvjeta: raste broj turista, luke i infrastruktura u njima su poboljšane, dok kineska vlada nudi potporu. Svi sudionici 17. Kineskog međunarodnog sajma trgovine i investicija koji su tražili prava za ljetovališta na jugoistočnoj kineskoj obali u Xiamenu, slažu se da je ta grana turizma u usponu.

Prije ovoga sajma, Tajvan i Hong Kong su bili ustoličeni kao "kruzerski prsten". Ova era u kineskom kruzerstvu je konačno završila, rekao je Wang Chi, predsjednik kruzerske sekcije Kineske udruge luka i pristaništa.

Od listopada će Xiamen postati početnom lukom kruzerskih tura, s mjestima posjeta u Keelungu, Kaohsiungu i Taichungu na Tajvanu, potom Hong Kongu i na Filipinima, otoku Boracayju i Manili.

Xiamen je tek dvije godine kruzerska destinacija. Prema riječima Su Zhijuna, osobe zadužene za planiranje u Turističkom uredu Xiamena, grad je izgradio novo pristanište posebno za kruzere i uspostavio suradnju s lukama u Šangaju, Zhoushanu, Hong Kongu, Macau i Tajvanu kako bi unaprijedio tržište. Za pet godina Xiamen će moći udomiti brodove do 220 tisuća tona nosivosti.

Ne samo da je zahvaljujući potpori vlade ovo rastuće tržište donijelo takav napredak, već i razvoj infrastrukture na jugu Kine.

Trinaest pokrajina i gradova kontinentalne Kine i Kinmen, Matsu i Penghu na Tajvanu u subotu su dogovorili sedamdesetak recipročnih mjera kako bi razvili tu vrstu turizma na obalama tjesnaca koji dijeli Tajvan od ostatka Kine. To je prvi puta da su turističke vlasti s kopna i one s Tajvana zajednički dogovarale budući rad.

Kruzerski turizam postaje posljednjih godina sve omiljeniji među srednjom klasom kineskih turista. Prema Udruzi kineskog kruzera i jahti, od 2006. do 2012. godine je broj kineskih kruzera porastao s 24 na 170.

Prošle je godine 285 međunarodnih kruzera pristalo u kineske luke (bez Tajvana, Hong Konga i Macaa), što iznosi povećanje od 8,8 posto u odnosu na prošlu godinu. Drugim riječima, više od 600 tisuća turista iz zemlje i inozemstva je izabralo kruzerski turizam. To je i značajno povećanje od 31,9 posto u usporedbi s 2011., kako navodi Udruga. I djelatnici u turizmu diljem svijeta se slažu da je vrhunac kruzerskog turizma upravo u ovom trenutku.

"Iako tržište Azije sudjeluje u globalnom tržištu s 0,1 posto, bilježi nevjerojatnu brzinu rasta.", kaže William Ng Ko Seng, voditelj časničkog osoblja u Star Cruisesu. To je i jedan od razloga zašto Star Cruises namjerava za matičnu luku izabrati Xiamen.

Svjetsko se tržište seli na istok, sa Sredozemlja i Baltika u Aziju. To je mišljenje Wang Chija. On vjeruje da će kruzeri koji polaze iz Xiamena privući turiste u grad i letom zrakoplova.

"U bliskoj budućnosti kruzerski turizam može postati novi pokretač gospodarstva u Xiamenu."

Ovaj oblik turizma ne donosi zaradu samo prodajom karata, već daje mogućnost zarade prehrambenoj industriji.

Vodeća imena ove grane turizma brzo su uputila na izazove koje njegov razvoj donosi: "Prvo trebamo poboljšati infrastrukturu. Brodovi bivaju sve veći i veći.", kaže Lai She-Jan, predsjednik Udruge posjetitelja s Tajvana.

Lai je dodao kako jedino infrastruktura koja dostiže međunarodne standarde može s obje strane tjesnaca razviti usluge koje je moguće ponuditi turistima. Ponekad je potreba ugostiti i dvije tisuće osoba na sat.

Wang Chi, s druge strane, misli da je teško odrediti što potrošači žele:

"Glavni su konzumenti populacija starijih koja ima ušteđevinu i - kao umirovljenici - vremena. Na kineskom kopnu ti ljudi ne mogu priuštiti takvu potrošnju.", kaže Wang. Putovanje obično traje osam dana, što je za mlade Kineze luksuz čija je vrijednost nekoliko godišnjih ljetovanja.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved