Luka Kotar
16.1.2014. 12:10:44h
Radulović: Ovo je teroristički akt i diverzija na turizam
Crnogorsko turističko udruženje CTU pozvalo je juče Ministarstvo turizma i održivog razvoja da urazumi Luku Kotor i vrati cijene svojih usluga, jer su doveli u pitanje poslovanje brojnih turističkih agencija, koje rade sa kompanijama koje dovode kruzere u naš drevni grad.
yves.g / flickr.com

Na hitnom sastanku juče u "Splendidu", koji su inicirali predstavnici turističkih agencija, saopšteno je da su dopis od povećanja cijena za čak 400 odsto dobili dan prije Nove godine iako su još krajem ljeta ugovoreni svi aranžmani sa kruzer kompanijama, pišu Vijesti.

"Ja ovo tumačim kao diverziju i teroristički akt na turizam Crne Gore. Moramo napokon svi da se naučimo da ukoliko neko želi da poveća cijene u turizmu, o tome treba da obavijesti godinu dana unaprijed. Sve te agencije su već zaključile ugovore i one ne mogu sada svoje partnere da obavještavaju ni o kakvim izmjenama jer bi to bilo krajnje neozbiljno. Ko to može uopšte prihvatiti u svijetu da je to moguće", kazao je Vijestima predsjednik CTU Žarko Radulović.

Prema njegovim riječima, krajnje je vrijeme da na ključnim mjestima u turizmu počnu da rade kompetentni ljudi.

"Kada to govorim, mislim i na Luku Kotor, jer ona je recepcija Crne Gore. Moraju na tim mjestima raditi ljudi koji razumiju ekonomiju i poslovanje", istakao je Radulović.

Predstavnici turističkih agencija juče su rekli da su još u septembru potpisali ugovore sa putničkim kompanijama koje dovode kruzere da im pružaju "inkaming servis". Ugovorima su precizirane cijene programa, poput izleta koje svaki putnik, ima već u ponudi na brodu, gdje i obavlja buking. Prilikom pristajanja kruzera agencije dobijaju obavještenje koliko putnika namjerava da iz Kotora ide na izlet za Budvu, Lovćen ili ostale izletničke destinacije.

Luka Kotor je do sada, po autobusu agencija koje dolaze da preuzimaju putnike, naplaćivala 11,9 eura, sa uračunatim PDV, a novi cjenovnik predviđa da to košta 59,5 eura.

Većinski vlasnik AD Luka Kotorje Opština Kotor sa 56,97 odsto, potom Fond PIO (17,5), Zavod za zapošljavanje (5,87), CKB (4,46) i zaposleni i građani sa 15,2 odsto akcija.

Predstavnici turističkih agencija uporedili su ostale kruzer destinacije na Jadranu, pa je tako cijena po autobusu u Dubrovniku 80 kuna (10,7 eura), a u Splitu je još jeftinije (8,7 eura). U Kotoru će biti pet puta skuplje.

Izvršni direktor Luke Kotor Vasilije Kusovac je kazao da je odluku o povećanju cijene donio bord direktora. Kusovac je rekao da je dosadašnja tarifa bila deset eura po autobusu, a da će sada iznositi 50 eura.

"Kako imamo druge destinacije koje su mnogo jače i koje imaju mnogo veće tarife, procijenili smo da izgradnjom putničkog terminala, koja je u toku, i sa svim resursima koje imamo na rivi, nemamo više mogućnosti da primimo toliki broj autobusa kao do sada. Zato smo to pokušali na neki način reducirati. Lično mislim da ta cijena nije toliko značajna i da ovo nije neko značajno poskupljenje", kazao je Kusovac.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved