Sarajevo
9.1.2014. 15:38:36h
Najpoželjnije destinacije u 2014.: Ispred Sarajeva je samo Rio de Janeiro
Britanski online turistički vodič Rough Guides, koji u svojoj ponudi ima više od 200 svjetskih destinacija, uvrstio je Sarajevo na drugo mjesto gradova koje turisti moraju posjetiti u 2014. godini.
Edmagalhaes / wikipedia.org

Velike svjetske religije miješaju se na ulicama Sarajeva. Opisivan kao mali Istanbul pa čak i Jeruzalem, glavni grad BiH se još uvijek oporavlja od brutalnog rata kojem je bio izložen. Ipak, Sarajevo je isklesalo svoju uzbudljivu budućnost. Pozorišta i kafane su glavno kreativno plodno tlo, ali među zgradama koje nose ožiljke rata i dima iz nargila, pronaći ćete i noćne klubove, slatko-mirisne pekare i knjižare, piše britanski online turistički vodič Rough Guides.

Ispred Sarajeva, na prvom mjestu preporuke, je brazilski Rio de Janeiro, glavni karnevalski grad svijeta koji se nalazi se između smaragdnih planina i safirnog mora. Ukoliko pak želite mirniji odmor uz Svjetsko nogometno prvenstvo, posjetite grad Salvador.

Rio de Janeiro

Na trećem mjestu nalazi se engleski Liverpool, nekada glavni grad pop muzike. Četvrti grad je Umea u Švedskoj u koje, kako piše navedeni turistički vodič, opera i heavy metal muzika imaju se jednako poštuju. Zajedno sa Rigom, ovaj švedski grad je ovogodišnji glavni grad kulture u Evropi.

Ukrajinski Lviv i francuski Marseille također su se našli na listi gradova koje Rough Guides preporučuje turistima.

Tu su još i kazahstanski Almaty, holandski Rotterdam, škotski Glasgow i Portland u SAD-u.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved