Sa osobnom
2.1.2014. 11:59:06h
EU se proširila: Rajski otočić u Africi novi član
Od jučer je Europska unija bogatija za rajski otočić u istočnoj Africi, 95 posto stanovnika na referendumu glasalo za pripojenje Francuskoj, što im je odobreno 2011., a od 2014. su i dio EU. Skupina otoka ima 374 četvornih kilometara, a krase ih djevičanske pješčane plaže i tirkizno more
col.hou / flickr.com

Koraljni grebeni u tirkiznom moru, nasadi vanilije i djevičanske pješčane plaže udaljene 8000 kilometara od Bruxellesa od jučer su novi dio Europske unije. Taj komadić raja na zemlji tropski je otočić Mayotte u istočnoj Africi, između Mozambika i Madagaskara. S prvim danom 2014. postao je punopravni dio teritorija EU.

Euro je već godinama službena valuta na tom arhipelagu. Riječ je o bivšoj francuskoj koloniji, koja i nakon sloma francuskog kolonijalnog carstva nije postala samostalna – ostala je vezana uz Pariz. Stanovnici Mayottea i dalje sebe doživljavaju kao "francuski prekomorski narod". Na referendumu 2009. više od 95% žitelja glasovalo je za to da njihovi otoci i službeno postanu francuski prekomorski departman. To su i postali 2011., a po ugovoru u Europsku uniju ušli su na Novu 2014. godinu. Iako im je predsjednik François Hollande, stanovnici Mayotte s Francuskom nemaju puno zajedničkog.

Muslimana 98 posto

Više od polovice otočana ne govori francuski, a 98% njih su muslimani. Polovica stanovnika mlađa je od 20 godina. BDP po stanovniku iznosi samo 6500 eura, pet puta manje nego u Francuskoj. Podsjetimo, Francuskoj pripadaju i prekomorska područja u Karibima – Guadeloupe i Martinique.

Ulaskom u EU na otoku Mayotteu počinju vrijediti francuski zakoni. Nema više poligamije, a donja granica za brak podiže se na 18 godina. U Francuskoj su se već javili mnogi protivnici pripajanja te skupine otočića od 374 četvorna kilometra. Mnogi francuski porezni obveznici postavljaju pitanje koji je smisao vanjskih granica u Indijskom oceanu. Nacionalisti govore o “velikom teretu”, a vlada ističe velike potencijale u ribarstvu i turizmu.

Fondovi EU su spremni

Francuska je od 1987. u otok uložila 680 milijuna eura, a sada se očekuju nova ulaganja budući da će otočanima na raspolaganju biti i sredstva iz fondova EU.

– Za Mayotte će biti veliki izazov pripremiti se za privlačenje novca iz fondova EU – rekao je europski povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn.

Turizam je slabo razvijen. Na otočju je samo nekoliko hotela, a letovima je povezano samo s Francuskom i afričkim kopnom. Zauzvrat, arhipelag je sačuvao svoj izvorni šarm. Mnogi se nadaju da će tako i ostati – unatoč članstvu u EU. Sretnici iz Hrvatske koji imaju dovoljno novca od jučer mogu samo s osobnom iskaznicom preko Pariza otići na ljetovanje u Indijski ocean, na teritorij EU.

Piše: Antonio Mandir/VLM

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved