Zeleno
2.1.2014. 9:49:52h
Ekološki turizam
Oko tri posto turističkih putovanja u svijetu, prema procjenama, potpada pod ekoturizam, a ta grana potaknuta sve većom ekološkom sviješću građana raste između deset i dvadeset posto godišnje.
NASA Goddard Photo and Video / flickr.com

Oko tri posto turističkih putovanja u svijetu, prema procjenama, potpada pod ekoturizam, a ta grana potaknuta sve većom ekološkom sviješću građana raste između deset i dvadeset posto godišnje.

Riječ je o turistima koji žele pridonijeti zaštiti okoliša i dobrobiti zajednice koju posjećuju. Unatoč raspoloživosti, atraktivnosti i očuvanosti prirodnih resursa, ekoturizam u Hrvatskoj slabo je razvijen, čak i u zaštićenim prirodnim lokalitetima, ističe se u vladinoj Strategiji razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020. u kojoj je „zeleno“ uvršteno među deset razvojnih načela hrvatskoga turizma.

Zeleni hoteli energetski su učinkoviti, recikliraju, iskorištavaju obnovljive izvore energije, manje su štetni za okoliš i pogodni su za zdravstveni turizam pa tako, osim što smanjuju troškove poslovanja, mogu poslovati cijele godine i povećati konkurentnost.

Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) pokrenula je pilot-projekt „Zeleno poslovanje u hotelijerstvu“ u sklopu kojega bi dvadeset hrvatskih hotela moglo do ožujka 2014. dobiti certifikat Green Hotel (zeleni hotel). Projekt je vrijedan oko šesto tisuća kuna, od čega je 277 dobiveno od Ministarstva turizma.

Certifikati će se dodijeliti nakon obavljenih stručnih revizija, a kriteriji koje hoteli moraju zadovoljiti jesu energetska učinkovitost, recikliranje, zeleni krovovi, smanjivanje operativnih troškova i štetnih utjecaja na okoliš i drugi.

Hoteli uključeni u taj projekt jesu Astoria, DoubleTree by Hilton, Tomislavov dom, Palace i Esplanade iz Zagreba, Sport iz Ivanić Grada, Maestral i Feral u sklopu Lagune Novigrad, Bluesun hotel Berulia iz Brela, Phoenix iz Sesveta, Kimen iz Cresa, Well u Tuheljskim Toplicama, Borovnik iz Tisnoga, Padova u sklopu rapskog Imperiala, Vitality Punta iz Lošinja, Valamarovi hoteli Sanfior u Rapcu te Koralj na Krku, Turist u Varaždinu, Kaštel Motovun te Iadera iz Punta Skala Resorta u Petrčanima kod Zadra i Hotel Iadera Zadar, Petrčane. 

Primjeri iz prakse

Hrvatska već ima nekoliko hotela koji posluju ekološki, među kojima se ističe Hotel Split, certificirani objekt energetskog razreda A koji ima vlastitu solarnu elektranu, prikuplja kišnicu, nudi hranu iz domaćeg uzgoja i kontroliranog podrijetla, upotrebljava biorazgradiva sredstva za čišćenje, rasvjetu projektiranu u LED tehnologiji i mnoge druge elemente zelenog turizma.

Hotel Sv. Križ u Trogiru prilikom rekonstrukcije objekta ugradio je solarne panele putem kojih dobiva energiju za pripremu potrošne tople vode, griju se na pelete, a u vlastitom vrtu uzgajaju povrće i voće koje poslužuju gostima.

Punta Skala Resort ističe održivost kao jednu od svojih ključnih korporativnih vrijednosti, što uključuje zaštitu okoliša, pročišćavanje otpadnih voda koje se zajedno s kišnicom i vodom iz bazena koriste za ispiranje WC-a i navodnjavanje zelenih površina, smanjenje otpada i optimizaciju potrošnje energije. Morska voda crpi se i koristi ljeti za hlađenje, a zimi za grijanje, a naglašavaju da su, osim kod dolaska i odlaska, područje bez automobila.

Želite svoj turistički objekt učiniti zelenim i energetski učinkovitim? Pogledajte ponudu kredita Zagrebačke banke.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved