Ulcinj
31.12.2013. 10:57:05h
Kako je trebao izgledati naš Dubai
Ne tako davno, godine 2007. uz fanfare i vatromet najavljena je izgradnja “evropskog Dubaija” u Ulcinju.
Shwetasarvesh / wikipedia.org

Kažu da je recept za uspjeh u umjetnosti i sportu: 99 posto rad, jedan posto talenat.

Isti omjer su kao primjer onoga što nije u redu sa ovim svijetom isticali društveni aktivisti na brojnim protestima u godinama za nama. Mi smo 99 posto obespravljenih, ispisivali su na transparentima, dok su vladajućih jedan posto skriveni u zgradama američke administracije i kompanija sa Wall Streeta. Tu valja dodati: tih 99 prema jedan ubrzo će biti 99,5 prema 0,5, toliko su antikapitalistički i antioligarhijski protesti uspješni.

Znate šta: 99 prema 1, to i nije tako loš omjer. Stanovnici Ulcinja, na primjer, sad bi vam potpisali papir koji jamči da će “velika ulaganja u ulcinjski turizam” ubuduće biti 99 posto prazna, a 1 posto ostvarena obećanja.

Zbog svega toga…

U Ulcinju su obećavani: luksuzni hotel rizort u Valdanosu – realizovano 0 posto, marina za jahte u Limanu – realizovano 0 posto, put do Limana, luksuznog, rezidencijalnog dijela grada - realizovano 0 posto, hotel na Pristanu – realizovano 0 posto, luksuzni hotel na mjestu bivšeg Jadrana – realizovano 0 posto, hotel na mjestu nekadašnjeg Galeba – realizovano 0 posto, marina Porto Milena – realizovano 0 posto, aerodrom u Štoju – realizovano 0 posto, Ada Bojana kao luksuzni hotel rizort – realizovano 0 posto, Solana kao profitabilno preduzeće – realizovano 0 posto, i napokon, najvažnije od svega: evropski Dubai na Velikoj plaži – realizovano 0 posto.

Broj smjena odgovornih iz vlasti, kako republičke tako i opštinske, zbog neispunjenih obećanja – naravno, nula.

Zbog svega toga, ovaj mali, skromni mediteranski grad nezvanična je nihilistička prijestonica svijeta.

Kažu da je recept za uspjeh u umjetnosti i sportu: 99 posto rad, jedan posto talenat.

Sve partije koje se takmiče na dolazećim izborima u Ulcinju obećavaju da mogu bolje. Eh, lako je bolje od ništa. Ali hajde da vidimo može li iko, igdje, još gore od ovoga? Jer ovo što djeluje u Ulcinju nisu partije, nego Jahači Apokalipse – da su četiri Jahača Apokalipse Ulcinjom vladali zadnjih dvadesetipet godina, ovaj bi grad bio u boljem stanju nego danas.

A ne tako davno, godine 2007. uz fanfare i vatromet najavljena je izgradnja “evropskog Dubaija” u Ulcinju. Velika plaža je trebala postati najveće gradilište u Evropi.

Čekajući Abramoviča

Ovako je o tome, pod naslovom “Ulcinj čeka Abramoviča”, pisala beogradska “Politika”: “Velika plaža duga 12 kilometara i Ada Bojana na "udaru" čuvenog ruskog milijardera, ali i mađarske firme Trigranit i kraljevske porodice iz Ujedinjenih Arapskih Emirata”.

Kako je trebao izgledati naš Dubai? Po cijeni od svega nekoliko milijardi eura, u Ulcinju je trebao nići čitav novi grad, “evropski odgovor na Dubai”.

Prikazivane su kompjuterske animacije u kojima smo vidjeli zgrade u obliku jedra visoke par stotina metara, sjajne kupole i široke bulevare... Ali to nije sve. Pošto je nama malo da budemo Dubai, trebalo je da postanemo i evropski Njujork: obećana je izgradnja hotela Twin Towers na Velikoj plaži.
Pa ni to još nije sve: obećano je i prokopavanje novog rukavca Bojane koji bi prelazio kroz novo naselje i ulivao se u more. Tako da imamo i svoj, Suecki kanal.

U Ulcinju su obećavani: luksuzni hotel rizort u Valdanosu – realizovano 0 posto, marina za jahte u Limanu – realizovano 0 posto, put do Limana, luksuznog, rezidencijalnog dijela grada - realizovano 0 posto, hotel na Pristanu – realizovano 0 posto, luksuzni hotel na mjestu bivšeg Jadrana – realizovano 0 posto...

Iako je “Politika” tvrdila da je Abramovič najozbiljniji kandidat za našeg omiljenog neimara, on je brzo otpao iz igre. Potom je neko vrijeme Trigranit figurirao kao favorit, samo da bi se pokazalo kako su zapravo vladari Emirata čitavo vrijeme najozbiljniji igrači. Na preliminarnom tenderu za Veliku plažu oni su dostavili pismo o zainteresovanosti. A onda su i oni odustali. Umjesto u Ulcinj, uložili su u Budvu, gdje na 42,37 hektara grade kompleks Kraljičina plaža, vrijedan preko 180 miliona eura.

Sada se vladarska porodica Emirata pominje kao mogući kupac Prve banke Crne Gore. O tome je, između ostalog, bilo riječi tokom nedavnog boravka u Crnoj Gori krunisanog princa Abu Dabija, šeika Muhameda bin Zajeda al Nahijana.

Što se “evropskog Dubaija” tiče... preselio iz Ulcinja u Boku Kotorsku. Evo naslova iz “Pobjede”: “Azmont u Herceg Novom predstavio budući evropski Dubai”.

Vele ovako…

Azerbejdžanska kompanija u Novom gradi “One & Only” turistički kompleks površine 25 hektara. Kako je najavljeno, biće otvoren 1. maja 2016. godine.
Šta ćemo imati u tom Dubaiju? “Hotel koji će imati 110 soba površine po 65 kvadratnih metara i pješčanu plažu ispred koje će biti izgrađena tri ostrvceta... Ovo je sada najveći turistički projekat u Evropi... Kompleks će imati apartmane, vile i spa-centar, koji će se prostirati na 3.000 kvadrata... Arhitektura će se bazirati na mediteranskom stilu sa karakterističnim crvenim krovovima i kamenim fasadama...”, piše u “Pobjedi”.

Kako bilo, nije to kraj velikih projekata koje kompanije sa istoka započinju u Crnoj Gori. U Tivtu je, nakon mnogo peripetija, najavljena gradnja luksuznog resorta od 250 miliona eura. Iza projekta stoji katarski državni investicioni fond Qatari Diar.

Nedaleko odatle, javljaju mediji, još jedan Dubai: “Projekat Luštica Bay realizuje kompanija Luštica Development koja će izgraditi 275 rezidencijalnih vila, 271 kuću, 1.158 stambenih jedinica, osam hotela, dvije marine, osnovnu školu, zdravstveni objekat, golf terene, prodavnice…”. Većinski vlasniki „Luštice Development“ je egipatska kompanija „Orascom Development“ sa 90 odsto kapitala, dok 10 odsto akcija pripada Vladi Crne Gore.

Vele ovako: “Radi se o najambicioznijem poduhvatu u crnogorskom turizmu, vrijednom preko milijardu eura. Primorski grad prostiraće se na 35 kilometara dugoj obali... Prva faza tog turističkog grada, prema planu, trebalo bi da bude završena do 2017. godine. Na površini od oko sedam miliona kvadratnih metara, jedna veća površina će biti pretvorena u povrtnjake i njive na kojima bi lokalni farmeri uzgajali povrće i voće, a to bi kupovali upravo turisti i stalni stanovnici novog naselja”.

Može li ljepše i bolje?

Malo iskosa

Sa istoka nam stiže i Aman Resorts, zakupac Svetog Stefana.

Kinezi će nam graditi auto-put, Turci kupuju Luku bar, a zainteresovani su i za KAP.

Gradonačelnik Ulcinja Nazif Cungu najavljuje saradnju sa moćnom Islamskom bankom za razvoj sa sjedištem u Džedi.

Kako je trebao izgledati naš Dubai? Po cijeni od svega nekoliko milijardi eura, u Ulcinju je trebao nići čitav novi grad, “evropski odgovor na Dubai”.

I dok nam sa istoka stižu pare koje treba da održe iluziju o Crnoj Gori kao o investicionom raju, ova država je zagledana u zapad i sebe vidi kao “regionalnog lidera u evropskim integracijama”, koji se odriče svojih “istočnjačkih navika” i uspješno usvaja “evropske vrijednosti”. Ali kada čovjek pogleda malo iskosa, sve su te naše “evropske vrijednosti” nekako odveć slične svim našim “evropskim Dubaijima”.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Piše: Andrej Nikolaidis

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved