10.9.2013. 12:50:19h
Crnogorski novinari u Varšavi: poljske firme zainteresirane za ulaganje u Crnu Goru
PODGORICA – Kada bi poljske firme potpisale ugovor o gradnji drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, onda bi naša saradnja sa Crnom Gorom bila među prioritetima ne samo na Balkanu
Dhirad / wikipedia.org

PODGORICA – Kada bi poljske firme potpisale ugovor o gradnji drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, onda bi naša saradnja sa Crnom Gorom bila među prioritetima ne samo na Balkanu, nego uopšte u Južnoj Evropi – kazao je zamjenik direktora Odjeljenja za uzajamnu saradnju u Ministarstvu privrede Poljske Marko Korovajčik.

Investicija vrijedna milijardu eura, tvrdi Korovajčik, privukla bi i druge investitore i povećala robnu razmjenu između Crne Gore i Poljske, koja je u 2012. godini iznosila skromnih 15 miliona eura.

Tokom susreta sa crnogorskim novinarima u Varšavi, koji su boravili u petodnevnoj studijskoj posjeti Poljskoj, Korovajčik je najavio da će između vlada Poljske i Crne Gore uskoro biti potpisan ugovor o privrednoj saradnji. To će se desiti u Podgorici, između 24. i 27. oktobra, kada će biti održan poslovni forum Poljska – Crna Gora.

Obostrana korist

Interesovanje poljskih firmi za investiranje u energetiku nije slučajno. Najveći dio proizvodnje energije u Poljskoj baziran je na sagorijevanju uglja, a poljski konzorcijum koji čine „Polmot“, „Alstom“ i „Foster Wheeler“, već je gradio elektrane po Evropi, uz primjenu najvećih ekoloških standarda. Hoće li Poljaci dobiti posao na tenderu, znaće se nakon rangiranja finalnih ponuda zainteresovanih kompanija koje svoje predloge treba da dostave do kraja septembra.

- Ako bi došlo do potpisivanja ugovora za gradnju drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, to bi značilo i značajan priliv novca u obje zemlje. Sa naše strane, sigurno bi došlo do izvoza nove tehnologije, kao i jednog dijela opreme za Termoelektranu – kazao je Marko Korovajčik.

Prema njegovim riječima, poljske kompanije bi, sa druge strane, u Crnoj Gori tražile podizvođače projekta.

- U prvom trenutku tražićemo podizvođače samo za tu investiciju, ali to može da bude samo početak, jer se na taj način otvaraju šanse za neki novi projekat koji će zajedno izvoditi Poljaci i Crnogorci. Dakle, sigurno je da bi došlo do velikog porasta izvoza Poljske u Crnu Goru, ali takođe moguć je i porast uvoza iz Crne Gore – istakao je Korovajčik.

U tom slučaju, kako je ocijenio Korovajčik, na godišnjem nivou vrijednost robne razmjene bi dostizala cifru od 200 miliona eura, što je skoro 20 puta više nego što je to bio slučaj u 2012. godini.

Najavljujući poslovni forum Poljska – Crna Gora, Marko Korovajčik je kazao da od foruma prije svega očekuje privlačenje pažnje poljskih preduzetnika za Crnu Goru.

- Takođe, želimo da omogućimo susret poljskih i crnogorskih preduzetnika. Ukoliko će sa tog susreta izaći nekoliko preduzetnika koji će produžiti kontakt i uspjeti da potpišu neki ugovor, to će biti jako korisno za obje zemlje. Pošto se forum održava u Crnoj Gori, to znači da će kod vas biti promovisana Poljska. Ja mislim da se u Poljskoj ne zna mnogo o Crnoj Gori, ali i u Crnoj Gori se ne zna mnogo dobrih stvari o Poljskoj – kazao je Korovajčik.

Najveći standardi

Crnogorski novinari u Varšavi su posjetili i predstavništvo firme „Polmot“, koja zajedno sa još dvije kompanije čini konzorcijum zainteresovan za gradnju drugog bloka Termoelektrane Pljevlja. Generalni direktor „Polmota“ i predsjednik Poljsko-balkanske privredne komore Andrej Zarajčik kazao je da poljski konzorcijum prije svega garantuje ispunjavanje najvećih evropskih propisa o emisiji štetnih gasova usljed sagorijevanja uglja iz Termoelektrane.

Sve se može provjeriti

Prema riječima Zarajčika, tip termoelektrane koju nude Crnoj Gori već su izgradili u Evropi.

- Kako to finkcioniše i kolika je emisija štetnih gasova, može se uvijek provjeriti. Kad bismo dobili posao u Crnoj Gori, morali bismo revitalizovati i postojeći blok Termoelektrane, što znači da bi se emisija štetnih gasova značajno smanjila i u starim postrojenjima – istakao je Zarajčik.

U sastavu „Polmota“ radi i fabrika poljoprivrednih mašina  „Ursus“, koja ima dugu tradiciju izvoza u zemljama Balkana. Andrej Zarajčik je kazao da će u Crnoj Gori uskoro početi aktivniji izvoz poljoprivrednih mašina, posebno traktora, te da je u našoj državi već angažovan i diler firme „Ursus“.

PROSTOR ZA INVESTICIJE U TURIZAM

Generalni direktor firme „Polmot“ i predsjednik Poljsko-balkanske privredne komore Andrej Zarajčik takođe smatra da bi u ovom trenutku bilo lako privući poljske investicije u Crnu Goru. Prema njegovim riječima, ključni uslov svakog investitora je bezbjednost uloženog novca.

Objašnjavajući koliko je važan faktor bezbjednosti investicija, Zarajček je naveo primjer Hrvatske za koju je, od njenog ulaska u EU, naglo porastao interes poljskih investitora.

- Naši biznismeni smatraju da je to sada bezbjedno područje za ulaganje. Hrvatska je privlačna i kao turistička zemlja, pa je od njenog ulaska u EU porastao i broj poljskih turista koji idu na hrvatsko primorje. Ništa manje nije privlačna i Crna Gora. Investiranje u energetiku otvorilo bi vrata i za nove projekte, vjerovatno i u turizmu. To sve ide jedno sa drugim. Crna Gora bi se pročula kao bezbjedna zemlja za ulaganje i odmor – kazao je Zarajčik i dodao da veliki broj poljskih turista još misli da je Crna Gora i dalje u nekoj vrsti rata, na nestabilnom području.

POLIGON ZA BALKAN

Privredna razmjena između Crne Gore i Poljske u 2012. godini iznosila je 15 miliona eura. Poljski izvoz u Crnu Goru vrijedio je oko 11 miliona eura, a uvoz iz Crne Gore u Poljsku iznosio je nešto više od četiri miliona eura. Zanimljiva činjenica je da 50 posto crnogorskog izvoza u Poljsku čine proizvodi hemijske industrije.

Prema riječima zamjenika direktora Odjeljenja za uzajamnu saradnju u Minstarstvu privrede Poljske Marka Korovajčika, osnovni razlog za tako malu razmjenu je veličina crnogorskog tržišta i kupovna moć crnogorskih građana.

- Izvjesnu ulogu u tome ima i udaljenost, ali to nije odlučujući faktor. Lično smatram da je veoma važan faktor poznavanje zemlje. Prosječan poljski preduzetnik slabo poznaje crnogorsko ili šire balkansko tržište. Poljski preduzetnici moraju znati kakvu šansu pruža vaše tržište – kazao je on.

Prema riječima Korovajčika, činjenica da Crna Gora još nije članica Evropske unije prepreka je za poljske preduzetnike.

- Sa druge strane, ta činjenica Crnoj Gori daje mogućnost za davanje većih privilegija stranim investitorima. Slobodnija je u tome i na taj način privlačna – kazao je Korovajčik i dodao da Crna Gora može da bude kao izlazno mjesto na balkansko tržište jer ima dobre odnose sa većinom balkanskih zemalja.

Piše: J. Nikitović

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved