10.9.2013. 0:44:09h
Lipska pečina: prva u Crnoj Gori koja će biti korištena u turističke svrhe
CETINJE – Ugovor o valorizaciji Lipske pećine potpisali su u ponedjeljak na Cetinju gradonačelnik prijestonice Aleksandar Bogdanović i direktor preduzeća 'Lipska pećina' Matjaž Berčon.
vmario / flickr.com

CETINJE – Ugovor o valorizaciji Lipske pećine  potpisali su u ponedjeljak na Cetinju gradonačelnik prijestonice Aleksandar Bogdanović i direktor preduzeća „Lipska pećina“ Matjaž Berčon. Ugovorom je, kroz privatno – javno partnerstvo prijestonice i kompanije „Lipska pećina“  predviđena turistička valorizacija svih potencijala jednog od najatraktivnijih speleoloških lokaliteta u regionu.

potpisivanje sporazuma na cetinju Lipska pećina: Prva u Crnoj Gori koja će biti korišćena u turističke svrhePotpisani Ugovor predstavlja temelj prvog ovakvog projekta u Crnoj Gori, pa će Lipska pećina biti prvo zaštićeno prirodno dobro koje će biti valorizovano kroz ovaj vid partnerstva, i ujedno prva pećina u crnoj Gori koja će biti korišćena u turističke svrhe, odnosno organizovane posjete.

Prema riječima gradonačelnika Bogdanovića ovo privatno – javno partnerstvo , prije svega u bitnoj će mjeri  doprinijeti raznovrsnosti turističke ponude Cetinja,i biti snažan stimulans turističkom razvoju grada,  jer iskorišćavanje značajnih potencijala kojima raspolaže Lipska pećina , učiniće da već u bliskoj budućnosti posjetioci budu u prilici da uživaju u obilasku jednog, do skoro , neistraženog prirodnog dobra.

- Iskustvo predstavnika kompanije „Lipska pećina“, koji su bili angažovani i na jednom od najpoznatijih lokaliteta  u Evropi-Postojinskoj jami, garantuje da će valorizacija Lipske pećine biti realizovana na kvalitetan način. Naš privatni partner će u svrhu stavljanja Lipske peći uložiti 1.100.000 eura .taj iznos garantuje da ćemo po završetku radova moći da govorimo o najsavremenijoj infrastrukturi unutar same pećine, ali i na lokalitetu koji se nalazi ipred ulaza u pećinu“- kazao je Bogdanović izrazivši uvjerenje da će ovaj projekat u budućnosti predstavljati primjer za druge slične lokacije.

„Kao jedan od klučnih zadataka nameće se i konstatacija da će uz Cetinje, upravo zahvaljujući aktivnostima predviđenim ovim Ugovorom, uz brojne druge sfere , uskoro postati i centar speleološkog turizma“- kazao je Bogdanović dodajući da će u sklopu projekta valorizacije Lipske pećine prvo biti zapolseno 5 ,a u narednom peridu ukupno 20 građana prijestonice.

61245147 Lipska pećina: Prva u Crnoj Gori koja će biti korišćena u turističke svrhe
Foto: argophilia.com

Prema riječima direktora kompanije „Lipska pećina“ Matjaža Berčona iskustvo iz Slovenije pokazuje da veliki broj posjetilaca dolazi baš zbog pećinskog turizma.isto tako se pokazuje da pećinski turizam značajno doprinosi brendu određene desetinacije, pa se može očekivati povećan broj posjetilaca prijestonice.

- Sredstva za sprovođenje ovog projekta su već obezbijeđena u cjelini, pošto fond „Monet“ i „Otrantkomerc“ u čijem okviru je osnovano preduzeće „Lipska pećina“, osiguravaju iznos investicija od 1,1 milion eura. Projektna dokumentacija je već u pripremi,a planirano je da građevinski radovi  u pećini i neposrednoj okolini počnu u rano proljeće 2014. godine.Investivija obuhvata uređenje platoa i prilaznih infrastrukturnih  objekata ispred pećine, kao i uređenje staza, ograde i rasvjete u pećini.

Cilj je da da Lipska pećina bude otvorena za razgledanje  početkom naredne turističke sezone.Očekujemo da će do tada biti uređen pristupni put i prihvaćen prostorni plan  koji uvažava osjetljivost šireg područja  prirodnog dobra koje leži između dva Nacionalna parka-Lovćen i Skadarsko jezero“- kazao je  Berčon dodavšii da uprava kompanije „Lipska pećina“, iako  iza sebe ima iskustvo u vođenju Postojinske jame koja je najstarija i najposjećenija pećina u regionu, osloniti i na domaće stručnjake iz ove oblasti.

MORFOLOŠKE KARAKTERISTIKE

Lipska pecina u Lipska pećina: Prva u Crnoj Gori koja će biti korišćena u turističke svrheLipska pećina je jedan od najznačajnijih speleoloških lokaliteta u regionu.Smještena je u jugoistočnom dijelu prečage koja odvaja cetinjsko polje i Dobrsku uvalu.od ponora u Donjem polju udaljena je  oko 2km vazdušnim putem,a do same pećine može se doći asfaltnim putem koji se odva aja od starog puta Cetinje –Podgorica.

Spada u najstarije proučavane pećine u Crnoj Gori.Otkrivena je približno kad i Postojinska jama u Sloveniji .Prema pisanim dokumentima zna se da je Lipsku pećinu istraživao i Engles Lejard 1839. Kao i Njegoš koji je 1841. godine izrazio želju da istraži lipsku pećinu.Zbog vremenskih neprilika putopisac W.Ebel nije uspio da realizuje ovu Njegoševu želju , ali je ostalo zapisano da se u pećinu jedino može ući pomoću užeta kroz jamski ulaz  dubine 3 „klaftera“(hvata).Oko 1886. godine pećinu je posjetio i ruski geograf Pavle Rovinski.

Temeljna istraživanja rađena su u drugoj polovini prošlog vijeka, pećina spada u red etažnih speleoloških objekata , s obzirom na njen izuzetno razvijen splet kanala.Do danas se zna da  dužina kanala u pećini iznosi 3,5 km,a da je vertikalno rastojanje između najviše i najniže tačke više od 300m.Pećina se sastoji od nekoliko cjelina koje se razlikuju kako po obliku tako i po postanku, razvoju, hidrološkim funkcijama nekada i sada.Izdvajaju se cjeline: Ulazni kanal, Fosilni ulaz, Glavni kanal, Jezerski kanal, Salomna dvorana sa salomnim kanalom, Dvorana stubova, Raskršće, Dotočni meandre, Ponorski kanal i Glinoviti kanal.

PRIVATNO JAVNO PARTNERSTVO

Ugovor o korišćenju zaštićenog prirodnog dobra lipska pećina, tj valorizacija iste u turističke svrhe po modelu javno – privatnog partnerstva potpisan je između prijestonice i kompanije „Lipska pećina“ na period od 25 godina.Vizija privatnog partnera je da prirodno dobro Lipska pećina postane međunarodno  i regionalno poznata turistička atrakcija i jedna od najposjećenijih u samoj Crnoj Gori.očekivani broj turista u prvoj godini je 30.000, dok se u drugoj očekuje porast za 20% u odnosu na prvu.

Piše: J. Đukanović

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved