8.9.2013. 2:28:13h
ATRAKCIJA: Veliki vodeni parkovi pune gradske budžete
Dobit od izgradnje vodenih atrakcija sve veća zbog boljeg smeštaja i porasta noćenja od čak 200 odsto
Third Eye / wikipedia.org

BEOGRAD - Investicija koja se višestruko isplati!

Bazeni, igrališta, tobogani, veštačke plaže i ugostiteljski objekti koji upotpunjuju ugođaj svih onih koji se odluče na posetu akva-parku, sadržaji su koji mogu promeniti ekonomske prilike u zemlji. To najbolje pokazuje primer jednog od najmodernijih izgrađenih atrakcija na vodi na Balkanu, akva-parka Petrolend u Bačkom Petrovcu.

Uloženo devet miliona evra

- Ovaj kompleks prostire se na osam hektara i jedna je od najvećih stranih investicija u Srbiji sa do sada uloženih devet miliona evra, a ukupna vrednost planirane investicije iznosiće oko 22 miliona evra. Od otvaranja u aprilu 2012. godine do danas, ovaj akva-park posetilo je 300.000 ljudi, i to u sezoni, koja traje od aprila do oktobra.

Zahvaljujući turističkoj organizaciji naše opštine u mogućnosti smo da pratimo i poredimo prošlogodišnje i ovogodišnje turističke ponude, sadržaje i prihode, koji pokazuju da se broj noćenja u privatnom smeštaju povećao za neverovatnih 200 odsto, otvorena su četiri potpuno nova smeštajna kapaciteta, a još neki su u izgradnji - navode iz uprave Petrolenda i naglašavaju da je i posećenost turističkih atrakcija, zavičajne kuće, galerija, poljoprivrednog muzeja, dvorca Dunđerski i ostalih sadržaja zabeležio veliki porast u odnosu na vreme pre otvaranja akva-parka. Kako naglašavaju, ne treba zanemariti ni otvaranje novih radnih mesta, jer su oni direktno zaposlili 40, a indirektno još 150 osoba.

Proširenje ponude

- Opštinska kasa takođe oseti postojanje ovog kompleksa, preko uplate dažbina za lične dohotke, poreze i ostale doprinose. Ako se tendencija razvoja akva-parka nastavi ovim tempom, možemo slobodno reći da će naša opština postati jedna od razvijenijih u Srbiji - zaključili su oni.

Zoran Gligorijević, direktor jagodinskog akva-parka, kaže za Kurir da se njihova godišnja zarada u zavisnosti od broja posetilaca kreće između 150.000 i 200.000 evra.
- Kada na to dodate dodatne prihode od ugostiteljstva i ostatka turističke ponude koju Jagodina nudi, dobijete cifru od oko 400.000 evra - rekao je Gligorijević i dodao da se zbog toga konstantno ulaže u proširenje i unapređivanje ponude.

Akva-parkovi

♦ Petrolend - Bački Petrovac
♦ SRC Podina - Sokobanja
♦ Akva-park - Jagodina
♦ RUC Ždrelo - Mlavske terme
♦ Izvor - Aranđelovac
Vikendom dođe 6.000 turista!

Dragan Marković Palma, gradonačelnik Jagodine, naglašava značaj postojanja akva-parka, koji daje višestruki doprinos gradu.
- Ranije smo imali 20 hektara neiskorišćene zemlje, a sada je tu niklo 20 novih zgrada. Došli su nam investitori zainteresovani za kupovinu tog zemljišta i daljeg ulaganja u izgradnju objekata. Posetioci akva-parka, a samim tim i muzeja voštanih figura i zoo-vrta, kojih je radnim danima oko 4.000, a vikendom i do 6.000, dolaze u Jagodinu, gde ostaju preko noći, tako da moraju da pojedu nešto, popiju, kupe neki suvenir... Sve to predstavlja veliku korist za naš turizam i razvoj grada generalno - rekao je on.

Piše: Sanja Ilić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved