Rajski otok
1.9.2014. 6:50:37h
Bali, rajski otok Indonezije
Jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija na svijetu - See more at: http://www.avaz.ba/clanak/133262/bali-rajski-otok-indonezije#sthash.g7MT2xR4.dpuf
Bart Speelman / flickr.com

Bali je mali otok smješten na južnoj hemisferi Zemljine lopte. Uprkos brojnim problemima, uzastopnim napadima na njegov mir, godinu za godinom se proglašava najpoželjnijom otočnom destinacijom na svijetu. Turista je sve više.

Avioni se cijelog dana smjenjuju u slijetanju i polijetanju. Jedni donose one koji žele pronaći tropski raj, drugi odnose one koji su možda u tome i uspjeli.

Bali je najzapadniji otok koji pripada Sundajskom otočju, a nalazi se u blizini ekvatora, na prijelazu iz Indijskog u Tihi okean. U posljednje vrijeme meta je turista koji se zadržavaju u luksuznim hotelima na okeanskim obalama, ali malo ko zna da je Bali, zapravo, tipičan vulkanski otok. Danas ta mnoga divovska vulkanska brda nemaju tipičan oblik i ne bacaju lavu, ali česti zemljotresi pokazuju da tektonske sile u dubini još ne miruju.

Riža i kafa
Ovaj otok bogova i demona, raj i pakao na zemlji, svojom slikovitošću podsjeća na najraskošnije dugine boje te je toliko slikovit da se u prvi trenutak možda učini nestvarnim. Bogate plantaže riže i kafe spuštaju se s obronaka živopisnih planina, fascinantnih vulkana i visina koje dotiču oblake. Raskošne tropske šume uokviruju pješčane plaže, kojima je teško odoljeti. Tradicionalna sela, monumentalni hramovi, jedinstveni primjerci arhitekture, raj za šoping, carstvo jedinstvenog noćnog života, raj koji čeka i na vas!

Najveći i glavni grad na Baliju je Denpasar. Denpasar je ponovo izgrađen 1906. godine nakon puputanskog masakra, kada su kraljevske porodice izvršile samoubistvo radije nego da se pokore invaziji holandske vojske. Sada je grad od 400.000 stanovnika te mnogi ljudi, kada posjećuju Bali, pogriješe što ne posjete Denpasar, koji nudi mnogo toga.

Bali je destinacija za sve s obzirom na to da je jedinstvena mješavina modernih turističkih naselja, koja su se izvrsno nadopunila sa prirodom i dugim pješčanim plažama. Tu je i bogato povijesno-vjersko naslijeđe, a stanovnici Balija su naročito ponosni što su uspjeli sačuvati vjersku tradiciju, koja se očituje u svakodnevnom životu i u arhitekturi, veličanstvenim hramovima i palačama.

Fini pijesak
Život stanovnika Balija opterećen je religijskim obavezama i zabranama, a svaki posao je reguliran strogim pravilima. Svaka kuća u dvorištu ima svetište, često bolje građeno od kuće za stanovanje. Na otoku je nekoliko zajedničkih velikih svetišta, u kojima je desetak hramova različitih veličina i oblika. Naime, ima vrlo mnogo bogova kojima valja udovoljiti.

Surferi će doći na svoje na zapadnoj obali otoka, gdje se nalaze neke od najboljih plaža na svijetu, a namijenjene su upravo surferima, dok je istočna strana otoka raj za porodice, sa plažama od finog pijeska i mirnim morem. Krenete li u šoping na uličnim tržnicama Kuta, Sanur ili Nusa Dua, naići ćete na brojne suvenire, ali i na predmete od kože, oko čije cijene se uvijek možete cjenkati.

Visoki valovi
Otok Bali bogat je rižom i kokosovom palmom, kukuruzom, pamukom, duhanom, kafom, različitim voćem i stokom. Izvozi rižu, kafu i stoku. Stanovnici su više orijentirani na zemljoradnju nego na more i ribarstvo. Najveća industrija na Baliju je, dakako, turizam, a na otočkom raju nikad nema zime. Duge pješčane plaže i kokosove palme su obalna scenografija tog egzotičnog otoka, a koralji i biseri krase zanimljivo podmorje. Visoki valovi privlače ljubitelje surfanja.

Nema zime, nema ljeta, nema pospremanja ormara, nema zimske depresije, nema ljetnih usjeva i žege, nema proljetnog umora. Sve je uvijek isto, ravnomjerno, uredno, sve se zna. Nema iznenađenja, kokosi i banane uvijek rastu, cvijeće cvjeta, riže ima.

Bali je, prije svega, uživanje u suncu i moru te predivnim plažama ovog jedinstvenog otoka, ali ne samo to, Bali su i mnoštvo zelenih rižinih polja, smaragdno more, koraljni grebeni, prašume, valovite ravnice, mangrov močvare, aktivni vulkani. Sve je to dovelo do toga da se Bali danas smatra jednom od najatraktivnijh turističkih destinacija na svijetu.

Naša Zemlja je svijetla, plavkasta tačkica u univerzumu. Bali je njen hrabri ratnik, njen ponos, njena snaga.

Bali je otok, provincija u Republici Indoneziji, a poznat je pod nazivom “otok bogova”. Glavni grad otoka je Denpasar, a nalazi se na jugu otoka
Godine 2010. imao je skoro 4 miliona stanovnika
Nalazi se istočno od Džakarte, između Jave na zapadu te Lomboka na istoku

Za turiste sigurno mjesto
Iako je Indonezija najmnogoljudnija muslimanska zemlja (čak 90 posto ljudi su muslimani), na Baliju je čak 90 posto hinduista. Bali je turistički otok i, za razliku od Indonezije, prilično pitom. Turisti su ovdje više nego dobrodošli, a i sve je uglavnom podređeno njima. Uprkos tragedijama (dva bombaška napada 2002. u Kuti i 2005. u Kuti i Jimbaranu), Bali je za turiste sigurno mjesto. Ako ste pristojni, izbjegavate sumnjiva mjesta i pridržavate se zakona, ovdje zaista nećete imati problema. Najrigorozniji dio zakona je smrtna kazna ako vas ulove s drogom.

Autor: L. Karahmet-Pujagić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved