31.8.2013. 13:09:21h
PD Glasinac: Počela izgradnja planinarskog doma
Planinarsko društvo „Glasinac“ Sokolac, u relativno kratkom roku od formiranja, postiglo je zapažene rezultate počev od organizacije do uređenja planinarskih staza i prirodne okoline, pohoda na planine i najveće vrhove u RS, Crnoj Gori, Balkanu i šire.
/ ekapija.com

Planinarsko društvo „Glasinac“ Sokolac, u relativno kratkom roku od formiranja, postiglo je zapažene rezultate počev od organizacije do uređenja planinarskih staza i prirodne okoline, pohoda na planine i najveće vrhove u RS, Crnoj Gori, Balkanu i šire. Nakon višemjesečnih priprema, 27. avgusta počela je i izgradnja planinarskog doma na Crvenim Stjenama, objekta koji će sadržajem zadovoljavati potrebe planinarskog društva a i svih ljubitelja prirode i druženja.

Zemljište za izgradnju doma na korištenje ustupilo je Šumsko gazdinstvo „Romanija“ Sokolac uz čiju pomoć je i počela izgradnja ovog objekta. Dom se gradi na temeljima bivše „putarnice“, uz stari magistralni put Ravna Romanija –Mokro i od vrha Crvenih stijena udaljen je svega 800 matara.

"Ovo je veoma značajan trenutak za planinsko društvo. Prije svega, moramo biti zahvalni na razumjevanju i pomoći ŠG 'Romanija' koje će takođe koristiti prostore novoizgrađenog doma i prateće sadržaje koje namjeravamo graditi na ovom prelijepom terenu. Hvala i svima koji nam daju moralnu podršku i vjeruju da ćemo uspjeti u realizaciji ove ideje. Pred nama planinarima su ogromne obaveza oko izgradnje i uređenja prostora oko doma, prikupljanja sredstava kako bi izgradili objekat kakav Romanija zaslužuje", kaže član Upravnog odbora Velemir Ninković.

Dom je dimenzija 1o x 13,5 matara i gradi se u planinskom stilu. Pored veće prostorije za sastanke i druženja tu je i određen broj soba za odmor i noćenja, prateći sadržaji kojim će biti zadovoljeni zahtjevi i nas planinara , lovaca, izviđača i svih ljubitelja prirode i druženja.

"U blizini je i teren pogodan za izgradnju bebi ski-lifta Imamo uređene planinarske staze do Crvenih stijena, preko Gavranke do Velike stijene i Novakove pećine, a uskoro završavamo i uređenje staze od Manastira SvetogGeorgija do Mjedenika.Ako se ovome dodaju ljepota manastirskog komplaksa i sadržaji budućeg etno-sela, Romanija se ljepotom otvara prema svijetu. Želja svih nas planinara je da legendarna ljepotica dobije sadržaje koje zaslužuje", kaže Velemir Ninković.

Ako je suditi po raspoloženju među planinarima i započetim aktivnostima, dileme nema- dom će biti izgrađen u dogledno vrijeme. Jedinu dilemu planinari imaju- koje ime dati domu- „Starina Novak“ ili „Crvene stijene“. Odluku će donijeti Upravni odbor društva.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved