Tuže ministra
5.8.2014. 5:37:51h
Klaster zdravstvenog turizma Uskoku prijavio Lorencinovo ministarstvo
U pričama o razvoju turizma često se navodi da Hrvatska ima sjajnu perspektivu u zdravstvenom turizmu. Popis benefita je dugačak: povećanje broja gostiju, dulja sezona, otvaranje radnih mjesta...
Phalinn Ooi / flickr.com

U pričama o razvoju turizma često se navodi da Hrvatska ima sjajnu perspektivu u zdravstvenom turizmu. Popis benefita je dugačak: povećanje broja gostiju, dulja sezona, otvaranje radnih mjesta... Strategijama tog sektora jedini se ozbiljno bave Klaster medicinskog turizma i Zajednica zdravstvenog turizma pri HGK. U klasteru svoj posao obavljaju prilično dobro, pa su lani za call centar dobili nagradu za najinovativniji projekt u hrvatskom turizmu.
Ohrabreni uspjesima, osnivači klastera proljetos su se kandidirali na 3,393.220 milijuna kuna vrijednom natječaju Ministarstva turizma za sufinanciranje strukovnih udruga u turizmu i ugostiteljstvu s projektom Destinacija zdravstvenog turizma. Očekivanu potporu nisu dobili, kao i mnoge druge udruge.
Kad su malo pozornije pogledali tko je dobio novac, oni koji to nisu uspjeli primijetili su da potpore svaku godinu dobivaju iste udruge, u sličnim iznosima i često za iste projekte. Pritom čelni ljudi tih udruga sjede u Vijeću HTZ-a, tijelu koje odlučuje kako će se trošiti novac za promociju turizma.
Tri udruge s predstavnicima u Vijeću HTZ-a 2014. su osvojile 1,49 milijuna kuna, odnosno 44% iznosa natječaja, a lani su dobile čak 63 posto. Sedam najutjecajnijih udruga zajedno ove je godine odnijelo 74% od ukupno 3,4 milijuna; godinu dana ranije odnijele su čak 92% novca previđenog za potpore, a 2012. podijelile su 72 posto.

Piše: Saša Paparella
Link na puni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved