Ruski turisti
2.8.2014. 14:49:51h
Iz Rusije stagnacija turističkih putovanja u inozemstvo
Iz Rusije bi ove godine moglo doći do stagnacije turističkih putovanja u inozemstvo zbog slabljenja rublje, Krimske krize te problema u Ukrajini, čimebi se s tog tržišta zaustavio višegodišnji trend velikog porasta tih putovanja.
Fr Maxim Massalitin / flickr.com

Procjene su to najnovije analize o ruskom turističkom prometu u inozemstvu svjetske turističke burze ITB Berlin i konzultantske kuće IPK International, koja u objavi ovog tjedna zaključuje i da ruski turisti i ove godine najviše putuju na odmore u Tursku, da im je Njemačka sve popularnija, a da su putovanja u nekad vrlo tražene Egipat i Kinu u padu.
Polazeći od prošle godine, kada je Rusija s 32 milijuna turističkih putovanja u inozemstvo 'zasjela' na treće mjesto među najvećim europskim putnicima u inozemstvo, pretekavši i Francusku, u analizi se podsjeća i da je Rusija kao rijetka zemlja u međunarodnom turizmu od 2000. do 2013. svake godine bilježila velike poraste inozemnih turističkih putovanja.
Od 2010. do 2013. putovanja iz Rusije iznosila su oko jedne trećine od ukupnog rasta inozemnih putovanja Europljana, a većina njih je realizirana iz Moskve i St. Petersburga kao velikih gradova u zapadnom dijelu zemlje.
Još početkom ove godine predviđalo se da će ruska turistička putovanja u inozemstvo i dalje rasti, no zbog nastalih ekonomskih i političkih problema analitičari smatraju da će to tržište ove godine nakon više godina ipak stagnirati.
Njemačka i internet sve popularniji među ruskim turistima
U analizi se iznose i podaci da je od ukupno 32 milijuna putovanja iz Rusije, prošle godine najviše ili 4,3 milijuna realizirano u Turskoj, nakon koje je slijedila Ukrajina s 3,1 milijun ruskih turista, a Njemačka je 'izbila' na treće mjesto s njih 2,1 milijunom, ispred Kine s njih oko 2 milijuna koja je uz Egipat na tom tržištu u padu.
Španjolska, Grčka i Tajland su na tom tržištu i lani ostale relativno stabilne, a među motivima za putovanja Rusa najčešći je bio slobodno vrijeme, odmor te posjete prijateljima i rođacima.
Plaža ili odmor uz more bio je glavni razlog za jedan od dva putovanja u inozemstvo prošle godine (12,4 milijuna), a slijedi 'city break' ili kratki gradski odmori (3,8 milijuna) i kružna putovanja (1,3 milijuna).
Glavni medij za rezervacije putovanja na ruskom tržištu je kao i drugdje u svijetu postao internet, putem čega je prošle godine rezervirano gotovo dvije trećine svih putovanja u inozemstvo, dok ih je putem turističkih agencija bilo oko 37 posto.
Analiza ITB Berlin i IPK-a imala je namjeru i, kako navode, 'rastjerati' mit o bogatom ruskom turistu što se i pokazalo, jer je većina ili 51 posto ruskih turista lani u inozemstvu trošila u prosjeku 1.200 eura (po osobi i putovanju), što je prosječna potrošnja slična turistima iz europskih zemalja.
Hrvatska s padom ruskih turista
U Hrvatskoj je prošle godine, nakon par godina rasta, došlo do većeg pada broja dolazaka i noćenja ruskih turista, što se najvećim dijelom povezivalo s nedovoljno brzim i kvalitetno provođenim mjerama za izdavanje viza na tom tržištu, koje su za Hrvatsku postale obvezne s ulaskom u EU.
Po podacima HTZ-a, lani je u Hrvatskoj boravilo gotovo 165 tisuća ruskih turista ostvarivši 1,36 milijuna noćenja, što su bili minusi od po 22 posto u odnosu na 2012., a negativan trend nastavio se i u ovoj godini te je u prvih šest mjeseci zabilježen dalji pad dolazaka ruskih turista od 17 posto i njihovih noćenja od 22 posto.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved