25.8.2013. 6:42:43h
Italija: Željezničke pruge postaju biciklističke staze
Talijanska regija Piemonte odlučila je pokrenuti inovativan i jedinstveni turistički projekt, prvi takve vrste u Italiji, a vjerujemo i među prvima u svijetu.
timo_w2s / flicker.com

Torino, 18. kolovoza 2013. - Talijanska regija Piemonte odlučila je pokrenuti inovativan i jedinstveni turistički projekt, prvi takve vrste u Italiji, a vjerujemo i među prvima u svijetu.

Glavna okosnica projekta je pretvorba starih i najmanje deset godina nekorištenih željezničkih pruga u biciklističke staze. Regionalno vijeće već je odoborilo projekt izmjene, a ukoliko se dobiju sva potrebna odobrenja, prenamjena starih željezničkih puteva u atraktivnu biciklističku "magistralu" mogla bi početi već ove godine.

Regionalni povjerenik za turizam, Alberto Cirio, ovim je putem izjavio: "Radimo na ovom eksperimentalnom projektu već nekoliko mjeseci. Trenutno smo u pregovorima sa talijanskim željeznicama oko dobivanja prava besplatnog korištenja pruge. Prema našim saznanjima, tehnologija koja će biti primjenjena u ovom projektu, nije nikada do sada korištena u Italiji.

Projektom se naime planira koristiti posebne ploče od gume koje će biti položene u punoj širini tračnica i koje će "popločati" željezničku prugu kako bi ona postala adekvatnim prostorom za korištenje bicikla.

Cirio napominje kako ova tehnologija ima niz prednosti, od kojih posebno izdvaja činjenice da se jeftino postavlja, ne utječe na okoliš te je reverzibilna. To znači da će se u slučaju potrebe za ponovnim korištenjem željezničke pruge gumene ploče jednostavno moći maknuti, a željeznički promet ponovno aktivirati na biciklističkim trasama.

Vrijeme realizacije projekta vrlo je kratko, a regija je najavila kako bi mogla financirati dio projekta kroz talijanske fondove za unaprjeđenje turističke ponude u nerazvijenim područjima.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved