25.8.2013. 3:27:19h
Zabraniti vašarišta pored plaža
Za prvih sedam mjeseci ove godine Crna Gora je od turizma zaradila 345 miliona eura. Od toga u vanpansionskoj potrošnji u navedenom periodu prihodovala je 140 miliona što je tri odsto više nego u istom periodu prošle godine.
donchili / wikipedia.org

Za prvih sedam mjeseci ove godine Crna Gora je od turizma zaradila 345 miliona eura. Od toga u vanpansionskoj potrošnji u navedenom periodu prihodovala je 140 miliona što je tri odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Poboljšati turističku ponudu

„Ministarstvo održivog razvoja i turizma intenzivno radi na realizaciji aktivnosti koje imaju za cilj povezivanje kontinentalnog i planinskog dijela Crne Gore sa Primorjem (planinarenje i biciklizam, panoramske rute, rafting, kanjoning, sportsko avanturističke usluge i dr.), što značajno doprinosi poboljšanju vanpansionske ponude“, kazala je za Pobjedu Željka Radak-Kukavičić, pomoćnica minsitra održivog razvoja i turiza Crne Gore.

Prema njenim riječima, značajna je i saradnja sa Nacionalnom turističkom organizacijom na planu promocije turističke ponude, samim tim i vanpansionske ponude, prilagođene različitim ciljnim grupama.

„Crna Gora je destinacija koja ima raznovrsnu ponudu za sve goste. U zavisnosti od kvaliteta usluga definisana je cjenovna politika koja zadovoljava različitu tražnju gostiju. Ono što ističemo da je važno jeste da cijena odgovara kvalitetu ponuđene usluge. Kako se, po zahtjevima tržišta turistička ponuda sve više upotpunjuje novim sadržajima, iz godine u godinu možemo uočiti obogaćivanje ponude za „turiste sa dubljim džepovima““, istakla ja Radak-Kukavičić.

Kako turistima „dubokih džepova“ uzeti što više novca, pitanje je koje crnogorski turistički radnici postavljaju još od kako je prvi peškir raširen na našim plažama...

Nažalost, zasad na njega još niko nije našao pravi odgovor.

Tako će biti, sigurni smo, i ubuduće, jer ako mislimo da i ubuduće bogate strane turiste privlačimo domaćim priganicama, plastičnim suvenirima „made in Kina“ sa detaljima iz Crne Gore, zmijama za fotografisanje za uspomenu, uljem za sunčanje ili domaćim klasovima jako se varamo!

„Master plan razvoja crnogorskog turizmaje odgovorio na mnoga pitanja vezana za vanpansionsku potrošnju u Crnoj Gori i samo ga treba poštovati“, istakao je Vladimir Mitrović, bivši ministar turizam u Vladi Crne Gore.

Prema njegovim riječima za izgradnju novih i visokokvalitetnih hotela treba, kao što se zna, vremena, ali sada i u dogledno vrijeme može se mnogo uraditi na tom planu.

„Po mom mišljenju trebalo bi se orijentisati na što bolji kvalitet ishrane, koja zaslužuje što veću potrošnju kvalitetnog i skupljeg pića. Specijalne večere i drugi sadržaji sa odgovarajućim zabavama... Zatim, osmisliti izletničke programe u kojima se može mnogo toga doživjeti, jer će ponude biti kvalitetne i sveobuhvatne. Sportski programi, barem sada tenis i dr. a ubrzo golf tereni bez kojih neće i ne može biti kvalitetnog napredovanja“, kazao je on.

On je dodao da spa programi, koji će se nuditi ne samo gostima hotela u kojima se oni nalaze, nego naravno i drugim zainteresovanim, kojih svakako ima.

„Suveniri, koji moraju biti kvalitetni jer će samo tako zaslužiti zainteresovanost kupaca. Medicinski tretmani, što šireg spektra. A naravno i drugi sadržaji ako za to postoje uslovi“, rekao je Mitrović.

Za njega nema treba zabraniti vašarišta pored plaža i izricati visoke kazne za to.

„Što se tiče priganica i jeftinih suvenira, tu bi trebalo biti fleksibilan. Tamo gdje to ne pravi i neće praviti probleme neka bude dozvoljeno. Tamo gdje je obrnuto zabraniti. Odgovornost da snosi zakupac plaže. S obzirom na to da je turizam privredna grana od pamtivjeka i da se u različitim zemljama i regijama odvija ili opstaje dijelom na različite načine, trebala bi Crna Gora da odabere ili iskopira i sprovede u djelo onu vrstu turizma koja će to prije ili poslije ostvariti u što većem obimu. Master plan, razvoja crnogorskog turizma poklonio je i tome pažnju i treba ga poštovati. Svaka druga strategija razvoja turizma u tom smislu, koja bi bila opravdana imala bi smisla, i treba je podržati“, kaže Mitrović.

Naravno, dosta toga će zavisiti od onih koji su već ili će biti vlasnici sadašnjih i budućih hotelskih kapaciteta, visoke kategorije.

„Ipak, oni su vlasnici i investitori, i donosiće odluke. Ako negdje postoji neka strategija u ovoj oblasti i da je rezultate treba je proučiti, iskopirati i pretvoriti u djelo“, istakao je on.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved