24.8.2013. 6:09:22h
Sivi turizam
Sarajevo u ljetnom periodu liči na pravu evropsku metropolu. Pun je turista, mladih i starih, „fancy“ Evropljana. Kafići i diskoteke su puni, muzika svira, pare se troše!
brian395 / flickr.com

Sarajevo u ljetnom periodu liči na pravu evropsku metropolu. Pun je turista, mladih i starih, „fancy“ Evropljana. Kafići i diskoteke su puni, muzika svira, pare se troše!

Prema grubim procjenama, za vrijeme praznika i turističke sezone, pojedini kafići, kojih ima na stotine u centru Sarajeva, imaju dnevni promet i do 20.000 KM. Gazde zadovoljno trljaju ruke, a turisti ne pitaju za cijenu. Slično je i u drugim gradovima, poput Mostara, koji, već tradicionalno, privlači veliki broj posjetilaca.

U takvom sretnom, opuštajućem i prijateljskom ambijentu, kome uopće pada na pamet da razmišlja o prihodima države i, recimo, traži fiskalni račun? Konobari ga, često, ne donose, a građani ne traže. No, ako se desi da neki gost uputi konobaru zahtjev za fiskalni račun, šanse su velike da će konobar odbiti pravdajući se naredbom gazde! Ili će, u boljem slučaju, ponuditi narudžbenicu, a ne pravi fiskalni račun!

Dakle, sve to ukazuje da veliki dio prometa zaobilazi legalne finansijske tokove, novac od poreza završava u privatnim džepovima. Možda je i u tome odgovor zašto država ekonomski propada, iako su turističke sezone sve bolje.

Na godišnjem nivou, ovdje se radi o pljački miliona KM! A onda političari tvrde da nema dovoljno novca za penzije, za borce, za bolje bolnice, škole i ceste! Zvaničnici, a Boga mi i inspektori, očito, više vole s gazdama popiti piće i kahvu nego provjeriti legalnost poslovanja. Fiskalni račun ne traže, niti ga dobiju! Reklo bi se da riba smrdi od glave.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved