22.8.2013. 1:05:22h
Raj na Zvorničkom jezeru
Prvi put u Srbiji, ali i na Balkanu, jedna opština bi mogla da dobije plutajući hotel, i to iz delova. Idejni projekat i lokacija su spremni, a kako to obično biva, čeka se samo investitor.
/ ekapija.com

Prvi put u Srbiji, ali i na Balkanu, jedna opština bi mogla da dobije plutajući hotel, i to iz delova. Idejni projekat i lokacija su spremni, a kako to obično biva, čeka se samo investitor. Time bi Mali Zvornik, dobio možda i najveću investiciju nakon izgradnje hidroelektrane, kaže za "eKapiju" direktor Turističke organizacije tog grada, Vojislav Stamenković.

Ideja za ovaj hotel je lično Stamenkovićeva. Projekat je nastao u "Salt & Water dizajn studiu".

Hotel bi bio smešten na obali Zvorničkog jezera. U Turističkoj organizaciji kažu da su spremne tri lokacije,a da je najverovatniji da će to biti lokacija Culinske ade.

Zadatak koji je "Salt & Water dizajn studio" dobio, bio je da osmisle hotel-brod koji bi bio turistička atrakcija, a koji koji bi ispunjavao visoke standarde. Prema projektu, ovaj hotel omogućava gostu individualni provod, izdvajanje iz zajednice i osamljivanje na dobrom pecaroškom mestu, što je izuzetan spoj dva protivrečna zahteva u jednoj ponudi. "Priča koja će se daleko čuti", smatraju tvorci projekta.

Hotel na rasklapanje

Unutrašnji izgled apartmana
Evo kako to ustvari fukcioniše: prolaskom kroz centralni splav, na kome su smešteni recepcija, restoran, sala za događaje, kancelarije zaposlenih i kafić, gosti stupaju na pontonske staze koje ih vode do njihovih plutajućih apartmana.

Pri tome, centralni plutajući objekat ima dva nivoa. Vertikalne drvene brisoleje moguće je podešavati i na taj način kontrolisati osvetljenost unutrašnjeg prostora i povezanost gostiju sa okolinom.

Svaki apartman je celina za sebe. Sačinjen je od dnevne sobe sa kuhinjom, galerijskog dela za spavanje, kupatila, hodnika i velike terase. Apartmani povezuju goste sa prirodom, pružajući im njihov komadić neba, jezera i potpunu izolaciju od svakodnevnog stresa.

Tvorac ideje o plutajućem hotelu kaže da bi, ukoliko interesovanje bude veliko, pored predviđenih 20 apartmana, bilo moguće dodati još zasebnih jedinica. Praktično, ovo je stalno otvoren projekat.

Finansiranje i namena


Deo centralnog splava
Već krajem ovog meseca direktor Turističke organizacije Mali Zvornik učestvovaće na investicionoj konferenciji u Novom Sadu, gde će projekat biti predstavljen potencijalnim ulagačima.

O načinu finansiranja i vlasničkim udelima, tek bi se razgovaralo, a još nije moguće precizirati ni visinu ulaganja, zna se samo da je "reč o nekoliko miliona evra".

Što se opštine tiče, sve je spremno. Oni daju lokaciju, uredili bi prilaz hotelu, doveli struju i vodu.

Inače, Zvorničko jezero i reka Drina na koju se oslanja, već godinama privlače turiste ali i ribolvce. Ove vode bogate su somom, škobaljem, jezom.. Manifestacije poput Somovijade i Škobaljijade privlače sve više turista iz zemlje, ali i inostranstva.

Upravo su stranci ciljna grupa, na koju sagovornik "eKapije" računa, jer bi cene smeštaja bile iznad proseka.

Osvrćući se na važnost projekta po privredu Malog Zvornika, Stamenković kaže da bi u hotelu posao našlo 30 do 40 stanovnika te opštine. Takođe, za izvođače radove biće angažovane firme iz Malog Zvornika, a koliko projekat dozvoljava, koristili bi se i materijali dostupni na lokalu.


Apartmani spolja
Stamenkovićeva vizija je i da, kada hotel zaživi, u svakoj mesnoj zajednici od centra Malog Zvornika do Velike Reke (deo opštine koji se oslanja na jezero), svakoga dana bude organizovana pijaca, gde bi turisti mogli prodavati ulovljenu ribu ali i druge namirnice koje su turistima neophodne.

Na dva i po sata od Beograda

Mali Zvornik se nalazi u zapadnom delu Srbije, u srednjem Podrinju. Zapadnu i državnu granicu čini reka Drina, sa severoistoka se graniči sa opštinom Loznica, sa istoka opštinom Krupanj, a na jugoistoku sa opštinom Ljubovija. Na zapadnoj granici je međudržavni granični prelaz sa Republikom Srpskom, sa opštinom Zvornik (u narodu poznatiji kao Veliki Zvornik).

Od Beograda je udaljen 170 km. Automobilom se stiže za dva-dva i po sata, dok ste redovnom autobuskom linijom za tri sata na obali jezera.

Piše: J.Đ.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved