Dolasci
15.4.2014. 6:22:46h
Prvi veći val turista za Uskrs: Na Kvarner ih stiže više od 12.000
Turistički djelatnici očekuju dobar start sezone jer se na Uskrs naslanjaju i prvomajski praznici. Raspored blagdana »premjestio« je Duhove u lipanj, tako da se očekuje da će i taj mjesec biti bolji nego lani
Kai Morgener / flickr.com

Tijekom predstojećih uskrsnih blagdana na Kvarneru će boraviti oko 12.300 turista, a trebalo bi biti ostvareno oko 42.000 noćenja. Pokazuju to podaci Turističke zajednice Kvarnera i sustava lokalnih TZ-a prema kojima se od 18. do 21. travnja najveći broj noćenja očekuje u hotelima.

Njih će na Kvarneru biti otvoreno 78, od toga 30 na području Opatijske rivijere. Najviše noćenja očekuje se upravo na području Opatijske rivijere, oko 14.000, a slijede Mali Lošinj s oko 8.500 noćenja, Crikvenička rivijera s 4.700 te otok Cres s oko 3.900 noćenja.

  Najveći broj dolazaka očekuje se s tradicionalnih emitivnih tržišta Njemačke, Italije, Austrije i Slovenije, kao i iz Hrvatske.

  U županijskoj TZ također su naveli kako su očekivanja i najave bolje od prošlogodišnjih. Lani je, naime, za Uskrs ovdje boravilo 9.340 gostiju koji su ostvarili 32.313 noćenja. Kasniji Uskrs sada bi trebao donijeti bolje rezultate od lanjskog koji je padao gotovo mjesec dana ranije. Turistički djelatnici stoga očekuju dobar start sezone, tim više što se na Uskrs naslanjaju i prvomajski praznici. Također, ovogodišnji raspored blagdana »premjestio« je blagdan Duhova u lipanj, tako da se očekuje da će i taj mjesec biti bolji nego lani, no prema sadašnjim informacijama turistički djelatnici imaju problema s turističkom »rupom« koja će nastati nakon Prvog maja, dakle u svibnju.

  Za predstojeće uskrsne blagdane u Opatiji će biti otvoreni svi objekti Milenij hotela, a doći će gosti iz Austrije, Njemačke, Hrvatske, Italije i Slovenije. U Liburnia Riviera Hotelima očekuju bolje blagdane nego lani, a najviše gostiju imat će s njemačkog i austrijskog tržišta.

  Na Lošinju, koji će prema najavama biti druga najposjećenija destinacija Kvarnera, za blagdane će boraviti oko 2.100 gostiju.

  – Otvoreni su nam hoteli Wellness hotel Aurora, Family hotel Vespera, Hotel Apoksiomen, Vila Kredo, Mare Mare Suites u Malom Lošinju, potom Vitality hotel Punta u Velom Lošinju, kao i hoteli Televrin i Manora u Nerezinama. Svoja vrata otvaraju i kampovi Čikat i Poljana u Malom Lošinju, Bijar u Osoru, Baldarin u Punta Križi, Lopari i Rapoća u Nerezinama, tako da će od ukupnog broja gostiju, njih oko 650 boraviti i u kampovima, kazala je Đurđica Šimičić, direktorica Turističke zajednice grada Malog Lošinja.

Na sjevernom Jadranu oko 37.000 gostiju
U Istri će za blagdane ugostiti oko 25.000 turista koji će ostvariti oko 85.000 noćenja, što je za 20 posto više nego lani. Istrani će otvoriti pedesetak hotela i autokampova, a otvara se i privatni smještaj i ruralne kuće za odmor. Na sjevernom Jadranu tako će boraviti oko 37.000 gostiju, pretežito s najznačajnijih emitivnih tržišta, prije svega Njemačke, Austrije, Slovenije i Italije. Očekuje se i nešto domaćih gostiju.

Brojni sadržaji
U lošinjskim Jadranka hotelima očekuju da će ostvariti 5.500 noćenja. Odmah poslije Uksrsa svi kapaciteti bi se trebali sto posto popuniti. Najviše gostiju dolazi s tradicionalnih tržišta, odnosno iz Njemačke, Hrvatske, Italije, Austrije i Slovenije.

  – Gosti će kod nas boraviti u prosjeku četiri dana. U podjednakom omjeru dolaze indvidualci i gosti u organiziranim grupama. Hoteli nude različite programe, od opuštanja, sportskih aktivnosti do čiste zabave za sve uzraste. Tako je u Family hotelu Vespera i Wellnes hotelu Aurora za djecu pripremljen bogat prijepodnevni i poslijepodnevni program u sklopu Pino baby i mini kluba koji obuhvaća različite organizirane igre i plesne i glazbene radionice za mališane. U sklopu Teen kluba djeca se mogu zabavljati uz plesne radionice, radionice izrade grafita, različite sportove. Za odrasle su tu svakodnevno izleti, plesne večeri, sportski i spa programi, kao i različite radionice poput radionica oslikavanja pisanica. U Vitality hotelu Punta će biti bogat dnevni i večernji program koji obuhvaća sportske aktivnosti – grupne vježbe u bazenu, vježbe istezanja, organizirane šetnje u prirodi, mini edukaciju o aromaterapiji, kazala je Vesna Hocenski, glasnogovornica Jadranka hotela U najvećoj hotelskog grupaciji na Jadranu – Valamaru, istakli su kako će u Poreču, Rapcu i Krku imati dobru popunjenost. Bit će otvorena većina Valamarovih hotela i kampova, a oko 20 tisuća noćenja ostvarit će uglavnom gosti s tradicionalnih tržišta.

Veći interes
Što se tiče najava s najjačih tržišta, one su za predsezonu dobre. Goran Blažić, direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u Ljubljani, istaknuo je tako da su prva dva mjeseca bila odlična. Naime, broj noćenja i dolazaka veći je za oko 16 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

  – Interes u predstavništvu je veći od očekivanja. U suradnji s turističkim zajednicama i turističkim gospodarstvom intenzivno promocijski radimo na motivaciji dolazaka, posebno u predsezoni. Sam Uskrs za slovensko tržište nije previše značajan, ali se opet odlično povezuje praznik Oslobodilne fronte 27. travnja i prvomajski praznici koji su 1. i 2. svibnja, i to padaju u četvrtak i petak pa to čini izvrsnu osnovu za povezivanje dva vikenda. U tom razdoblju u Hrvatskoj očekujemo oko 80.000 slovenskih gostiju, istaknuo je Blažić.

  U austrijskom predstavništvu HTZ-a ističu kako će Uskrs sigurno biti bolji nego lani. Ranko Vlatković, direktor predstavništva HTZ-a u Beču, kazao je kako blagdan pada odlično, ali i kako će za austrijsko tržište važni vjerski blagdani biti u lipnju, što može biti odličan ulaz u glavnu sezonu.

  – Da će ovaj Uskrs biti bolji, pokazuje i interes koji Austrijanci iskazuju za putovanjem u predsezoni, kazao je Vlatković te dodao kako su, primjerice, na Kvarneru od početka godine austrijska noćenja u rastu. Također je napomenuo kako se predsezonu može još aktivnije puniti na temelju odličnih prezentacija kao što je Red Bull Air Race u Rovinju koji je u Austriji odlično medijski popraćen.

Hrvatska Austrijancima u Top 3
Optimizam za sezonu s austrijskog tržišta daje i najnovija anketa Das Reisejahr 2014. koja pokazuje da je Hrvatska visoko među ciljevima putovanja Austrijanaca.
  – Točnije, naša se zemlja nalazi u Top 3 destinacije interesa Austrijanaca. Od konkurencije za sada odlično kotira Grčka koja se vratila na velika vrata. Iako je došlo do laganog zastoja u bukingu generalno za sve destinacije nakon odličnog starta u početku godine, stanje kod naših najvećih turoperatora je za sada obećavajuće i optimistično, kazao je Ranko Vlatković.

Manji porezi
Tradicionalno sjevernom Jadranu skloni Talijani, također ne bi trebali izostati. Dario Matošević, direktor predstavništva HTZ-a u Milanu, podsjetio je kako je tržište i dalje u krizi, ali kako Talijani i dalje žele putovati, posebice na kraća putovanja za što je Hrvatska idealna.

  – Što se tiče najava za ljeto, talijanska Vlada je najavila porezno rasterećenje građana što će osloboditi dodatni novac koji će građani, uz ostalo, moći potrošiti i na putovanja, ukazao je direktor milanskog predstavništva HTZ-a.

  Na najvećem hrvatskom emitivnom tržištu – Njemačkoj, buking za Hrvatsku je na lanjskoj razini. Mato Radić, direktor predstavništva HTZ-a u Frankfurtu, ukazao je pritom da su vidljive razlike između regija pa Istra i Kvarner u auto segmentu bilježe rast bukinga. S druge strane, buking za sjevernu i središnju Dalmaciju je na prošlogodišnjem nivou, dok najjužnija regija, Dubrovnik, bilježi pad bukinga.

  – Ovaj pad se može pripisati nedostatku letova iz istočne Njemačke. Najave za travanj, zbog kasnog Uskrsa, i za svibanj su dobre. Moguće je da će zbog pomaknutih termina blagdana i školskih praznika doći do lipanjskih rupa, točnije od kraja lipnja do prve polovice srpnja za kada se turoperatori nadaju da će naši hotelijeri fleksibilno reagirati i pomoći last minute ponudama, rekao je Radić te dodao kako turoperatori javljaju jako dobar buking za Tursku, Španjolsku i Grčku, zbog vrlo povoljnih cijena aranžmana. Tunis se vrlo polagano vraća na tržiste, a Egipat je za sada što se ovog tržišta tiče, čini se – otpisan.

Piše: Alenka Juričić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved