Suradnja
5.4.2014. 8:13:38h
Nacionalni parkovi Plitvička Jezera i Una zajedno će mamiti turiste
Imamo toliko sadržaja i raznolikosti da bismo mogli biti europska oaza kulturne i prirodne raznolikosti koja nije iskorištena jer nije umrežena na pravi način – kazala je autorica Greenway projekta Danijela Bujanović.
Loris Silvio Zecchinato / flickr.com

Potpisivanjem sporazuma o prekograničnoj suradnji i partnerstvu između dva Nacionalna parka – Plitvička Jezera i Una te općina Donji Lapac, Udbina, Rakovica, Plitvička jezera i Bihać realizirana je ključna faza važnog projekta „Greenway Tour 2 Parks“ .

Ovim projektom namjera je povezati nacionalne parkove, općine, ali i makro i mikro poduzetnike s tog područja te ih plasirati na ogromno tržište aktivnog turizma koje u svijetu godinu za godinom raste. Industrija je to trenutno vrijedna 263 milijarde dolara i krajnje je vrijeme u tom smislu stvoriti uvjete za iskorištavanje potencijala koje spomenuti kraj ima.

- Imamo toliko sadržaja i raznolikosti da bismo mogli biti europska oaza kulturne i prirodne raznolikosti koja nije iskorištena jer nije umrežena na pravi način – kazala je autorica Greenway projekta Danijela Bujanović.

Na prostorno malom području postoje dva nacionalna parka koji bi se povezali starim šumskim putovima i time omogućili aktivnim turistima željnim hodanja, bicikliranja ili planinarenja da razgledaju ta dva prirodna bisera, ali i posjete mnogobrojna eko sela koja bi im nudila autohtone suvenire, gastro ponudu ili smještaj u svojim domaćinstvima.

Posjetitelji NP Plitvička Jezera najvećim su dijelom tranzitni turisti i na dnevnoj razini u sezoni ih je previše za sam park. Ovim bi se projektom rasteretio park i posjetitelje usmjerilo na druge aktivnosti i sadržaje. Isto tako cilj je zadržati turiste nekoliko dana duže, te ih privući da se u „europsku oazu kulturne i prirodne raznolikosti“ vraćaju i naredih godina.

Piše: Ivana Kaleb Asić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved