Hvar, Korčula, Split
1.7.2013. 11:21:31h
Turistička zemlja?!
I ove godine i to usred sezone, nespojivo s epitetima kojima ga časte svjetski mediji, Hvar opet muku muči s katamaranskim linijama i povezivanjem sa Splitom.
Cordless Larry / wikipedia.org

I ove godine i to usred sezone, nespojivo s epitetima kojima ga časte svjetski mediji, Hvar opet muku muči s katamaranskim linijama i povezivanjem sa Splitom. Nezadovoljstvo apsurdnom odredbom po kojoj ugovori brodarima ističu 1. srpnja, pojačale su najavljene promjene na linijama Korčula-Hvar –Split i Vis-Split. Nakon završetka natječaja što ga je nedavno raspisala Agencija za obalni linijski pomorski promet, dosadašnji prijevoznik „Kapetan Luka“ koji je proteklih godina držao jutarnju liniju iz Korčule preko Hvara do Splita prelazi na liniju Vis-Split, a na njegovo mjesto stiže državni brodar „Jadrolinija“.
Prema dostupnim informacijama i dosadašnjem iskustvu sa starijim i sporijim Jadrolinijinim katamaranima Hvarane već od ovoga vikenda čekaju promjene na gore: 70-ak mjesta manje i dvadesetak minuta duža vožnja do Splita. Izazvalo je to revolt među Hvaranima, pogotovo turističkim djelatnicima, a razlozi su jasni - ne samo da nije zadovoljena evidentna potreba za dodatnim kapacitetima, nego su oni smanjeni, a trajanje putovanja produženo. Kad se zna da su se već sredinom lipnja kapaciteti prostranog, pouzdanog i točnog „Krila“ rasprodavali u samo par sati, a slično se događalo i sa ranojutranjim katamaranom „Jadrolinije“, jasna je i burna reakcija Hvarana.
U Gradu Hvaru pokušalo se riješiti nepovoljnu situaciju traženjem od Agencije za obalni linijski pomorski promet da odobri svakodnevno pristajanje viškog katamarana u hvarsku luku tijekom sezone. Prijedlog je, tvrdi gradonačelnik Rino Budrović, bio u interesu svih: i jedinica lokalne samouprave, i brodara, i otočana i gostiju. Riješilo bi se međuotočko povezivanje za kojim otoci plaču već godinama, napunili bi se kapacitete brodaru kojemu Vis teško može dostići hvarske brojke (ovdje bi se moglo otvoriti i pitanje o razlozima brodara da se natječe za drugu, manje atraktivnu liniju, op.a.), gosti iz Visa dobivaju izletničku opciju, a Hvarani mogućnost da do Splita stigne velik broj gostiju koji su i do sad ostajali na rivi, a kojih će od ponedjeljka će ih biti još i više. Putovanje bi, prema dostupnim informacijama, s pristajanjem u Hvar bilo duže 15-ak minuta.
No, za ovaj prijedlog  u srijedu je došla odbijenica iz grada Komiže i grada Visa, čiji su gradonačelnici odbili potpisati suglasnost. Danas, 28. lipnja, stiže vijest da Hvar ipak dobiva dodatne katamaranske kapacitete: na inicijativu Grada Hvara i brodara „Kapetan Luka“, Agencija je odobrila uvođenje sezonske, nesubvencionirane katamaranske linije Hvar-Split. Sve troškove snosi brodar, a očekivana cijena karte je oko 70 kuna.
Gdje je zapelo u razgovorima, zbog čega nije postignut dogovor barem o pristajanju nekoliko puta tjedno, je li spornih 15 minuta produženog putovanja bilo presudno, kako to da je svoj potpis stavila i gradonačelnica Komiže koja je ujedno i zastupnica u Hrvatskom saboru, gdje se već moglo čuti koliko je važno povezati otoke – pitanja su na koja otočani zaslužuju odgovore.
Usred sezone mijenjaju se plovidbeni redovi za koje se tri dana prije stupanja na snagu ne znaju detalji, ni gosti ni turistički djelatnici nemaju prave informacije, stoga je revolt otočna potpuno razumljiv. Rikardo Novak u ime Udruge turističkih agencija otoka Hvara najavljuje slanje prosvjednog pisma na adrese Ministarstva turizma, Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Splitsko-dalmatinske županije te Grada Hvara, Visa i Komiže, s nadom da će se zaustaviti ovakvo marginaliziranje Hvara kojim se svi vole dičiti kao svjetski poznatom destinacijom. Očekuju se reakcije i ostalih sudionika ove otočke tragikomedije, ali i konačan odgovor na pitanje: kako je u jednoj turističkoj zemlji moguće da se sve ovo događa usred sezone?!
Dok čekate odgovore, evo i informacija o novom plovidbenom redu.
Redovnu liniju Korčula-Hvar-Split od sutra preuzima „Jadrolinija“, cijena karte ostaje ista, polazak je iz Hvara u 8 sati, povratak iz Splita u 17, za Korčulu iz Hvara kreće u 18 i 15.
Nova sezonska linija Hvar-Split „Kapetana Luke“ vozi svakodnevno od  1. srpnja do 9. rujna, katamaran „Krilo“ isplovljava iz Splita u 9 i 30, povratak iz Hvara je u 11 sati. U razdoblju od 15. srpnja do 19. kolovoza, uz jutarnji, uvodi se i poslijepodnevni polazak iz Splita u 18 sati, a iz Hvara za Split u 19 i 30.

Za OH: Katija Vučetić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved