Šibenik
Cjelogodišnje
20.12.2013. 14:09:07h
Projektima poput Virtualnog Jurja Dalmatinca privlačit ćemo turiste u Šibenik cijele godine
Gradonačelnik Šibenika Željko Burić čestitao je danas inicijatorima i izrađivačima projekta „Virtualni Juraj Dalmatinac“ na vrijednoj nominaciji za najprestižniju svjetsku nagradu u turizmu Ulysses koju dodjeljuje UN-ova agencija za turizam (UNWTO) te predstavio napredak velikih projekata kojima će se u Šibeniku produljiti turistička sezona i povećati broj gostiju kroz cijelu godinu.
/ sibenik.hr

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić čestitao je danas inicijatorima i izrađivačima projekta „Virtualni Juraj Dalmatinac“ na vrijednoj nominaciji za najprestižniju svjetsku nagradu u turizmu Ulysses koju dodjeljuje UN-ova agencija za turizam (UNWTO) te predstavio napredak velikih projekata kojima će se u Šibeniku produljiti turistička sezona i povećati broj gostiju kroz cijelu godinu.

Na konferenciji za novinare gradonačelnik Burić je istaknuo kako je projekt nastao kao rezultat intenzivnog timskog rada Upravnog odjela Grada Šibenika: „Zahvaljujući mladim ljudima koji rade u Upravnom odjelu Grada Šibenika, ovaj projekt ušao u najuži izbor za najbolju inovativnu aplikaciju u turizmu. Zaslužnima za ovaj projekt, našim mladim, inovativnim ljudima, čestitam na ideji i rezultatima koje su postigli“.

Projekt „Virtualni Juraj Dalmatinac“ nominiran je u najzahtjevnijoj kategoriji „Inovacije u istraživanju i tehnologiji“, a za nagradu će se boriti s jednim projektom iz Italije i s jednim iz Južne Koreje. Idejni začetnici projekta su Grad Šibenik i Turistička zajednica Grada Šibenika, a izrađivači zagrebački DSP Studio i Momentum Studio.

Projekt se oslanja na najnoviju tehnologiju „proširene stvarnosti“ (augmented reality), koja je u svijetu tek u začecima kad je riječ o primjeni u turizmu. Uz pomoć pametnih telefona, proširena stvarnost omogućuje posjetiteljima da preko stvarne slike nekog objekta ili lokacije dobiju trodimenzionalni prikaz kreiran na računalu. Aplikacija funkcionira na način da se mobilni uređaj usmjeri prema kipu Jurja Dalmatinca koji potom na zaslonu uređaja oživi i započne s pričom o katedrali i njenoj gradnji te povede posjetitelja u šetnju navedenom lokacijom.

Gradonačelnik Burić istaknuo je kako projekt predstavlja samo mali dio programa koji će biti sadržan u projektu Barone, revitalizaciji jedne od utvrda našega grada: „Projekt preslikava našu osnovnu ideju o četiri šibenske tvrđave: sv. Nikola, sv Mihovil, sv. Ivan i Šubićevac, koje želimo predstaviti kao jedinstveni projekt. Oživljen je projekt eskalatora iz Doca prema tvrđavi sv. Mihovila, a naš konačni cilj je oživljavanje izvornog projekta žičara s jedne na drugu tvrđavu. Stavljanjem u funkciju svih tvrđava završit će priča o turizmu koji traje 80 dana. Ovaj i slični sadržaji privlačit će turiste u naš grad svih dvanaest mjeseci.“

„Ovime smo dokazali da se može živjeti u Šibeniku, a raditi svjetske stvari. Šibenik zaslužuje puno bolji tretman nego što ga dobiva. Pozivamo sve koji imaju entuzijazam i dobre ideje da nam se pridruže“ istaknuo je gospodin Matija Bumbak pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj.

Šibenik je prvi u Europi dobio virtualni vremeplov za koji je Ministarstvo turizma izdvojilo 80 tisuća kuna, a Turistička zajednica Grada Šibenika 20 tisuća kuna. Dodjela nagrada Ulysses održat će se 22. siječnja 2014. u sklopu međunarodnog sajma FITUR u Madridu.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved