Drugačiji turizam
28.12.2017. 10:25:42h
Nove mogućnosti za ribare: kočama u turizam
Na širem zadarskom području trenutačno tek nekolicina profesionalnih ribara prima turiste na svoje koče i plivarice , no uskoro bi ih ipak moglo biti znatno više, zahvaljujući sredstvima iz europskih fondova.
Dennis Jarvis / flickr.com

U cilju zaštite morskih resursa Europska unija potiče proširenje ribolovnih djelatnosti, uz ostalo i na ribolovni turizam. O tome se danas govorilo u zadarskom Udruženju obrtnika, a na inicijativu Savjetodavne službe. Okupljeni ribari slušali su što im u tu svrhu nudi Ministarstvo poljoprivrede . Od 570 profesionalnih ribara na području Zadarske županije samo ih je četvero registrirano i za ribolovni turizam .  To se kao privlačna opcija u budućnosti čini vlasniku batele  Jurici Kostoviću iz Zadra i kočaru Marinku Mekeleniću iz Ugljana na istoimenom otoku. Evo zašto :

15 godina se bavim gosp ribolov a sad mi je interesantan taj sistem turističkog ribarstva jer u neke ljetne misece kad ribolov parangalima i mrežama stagnira to je dodatna zarada. Za to sam čuo u savjetodavnoj službi gdje zaista dobijemo puno korisnih informacija. Imam malu batelu i brod za mriže, to mi je dovoljan prihod kad ima dovoljno radnih dana, a kad nema dovoljno radnih dana ma moru je problem. Čuo sam da se ljudi time bave i da je prilično kvalitetno za rad, na području Makarske imam kolega.

Mekelenić je još prije 10-ak godina ušao u to, samo što je tada neslavno završilo  zbog niza administrativnih problema, sad ću pokušati ponovo. Potaknuo me loš ulov preko ljeta i rasterećenje od ribarstva ako se može nešto zaraditi. Sada uz pomoć Europe i savjetodavne službe se nadam pomoći. Imam koču od 20 metara, treba nešto uložiti u nju, nadam se nekim nepovratnim i povratnim sredstvima jer treba uskladiti ribarstvo i turizam .

Izvlačenje punih mreža i parangala  čiji sadržaj će okusiti nešto kasnije u svom tanjuru turistima je atraktivan doživljaj, a financijska injekcija u vrijeme kad  se manje izlazi na more doprinosi stabilnosti poslovanja , kažu u Savjetodavnoj službi.  Valentina Andrić , viša savjetnica za ribarstvo za Zadarsku županiju ,  napominje kako  država nudi opremanje koče ili plivarice: iz Operativnog programa, mjera 1.6, za opremanje plovila za tu vrstu turizma, nemamo još točne iznose jer natječaj još nije raspisan ali je predviđena ta mjera kao mogućnost.

Piše: S. Jakšić Mandić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved