Birdwaching
15.12.2013. 7:26:53h
Promatrači ptica još ne znaju za Vransko jezero
Prema nedavno objavljenim podacima istraživanja iz Glavnog plana razvoja turizma Zadarske županije, promatranje ptica, birdwatching ili birding, kao motiv dolaska turista na područje Zadarske županije zastupljeno je tek s 8,5 posto, što je neznatno u odnosu na sunce, more i plaže koji su više od 70 posto motiv dolaska gostiju.
lrumiha / flickr.com

Prema nedavno objavljenim podacima istraživanja iz Glavnog plana razvoja turizma Zadarske županije, promatranje ptica, birdwatching ili birding, kao motiv dolaska turista na područje Zadarske županije zastupljeno je tek s 8,5 posto, što je neznatno u odnosu na sunce, more i plaže koji su više od 70 posto motiv dolaska gostiju.

Ipak, radi se o golemom potencijalu jer je područje sjeverozapadne Dalmacije idealno za birdwatching s obzirom na nekoliko važnih prirodnih staništa raznih vrsta ptica. Za takav oblik turističke ponude postoje brojni zainteresirani posjetitelji iz čitavoga svijeta, koji svoje godišnje odmore baziraju upravo na promatranju ptica i to im je glavni razlog odlaska na određenu destinaciju.

Što je najvažnije, promatranjem ptica i organiziranim dolaskom skupina turista mogla bi se značajno produljiti turistička sezona jer se birdwatching najviše događa u svibnju u lipnju, ali – što je neobično važno za Zadarsku županiju - i u zimskom razdoblju jer na području Vranskog jezera i sjeverozapadnog dijela županije postoje ornitološke žarišne točke, što znači da se takav oblik turističke ponude može ponuditi u vrijeme kada se zapravo ne nudi nikakav drugi oblik turizma.

Veliki potencijal

Pa zašto se, s obzirom na tako velik potencijal, onda tako malo koristi birdwatching?

- Pitanje je na mjestu, ali mi kao Turistička zajednica općine Pakoštane zapravo ne možemo na njega odgovoriti, jer se to nalazi u nadležnosti Parka prirode “Vransko jezero” gdje je i zaštićeni Ornitološki rezervat, barem na ovom našem području. Mi možemo uputiti goste tamo, što i činimo, možemo učiniti i više na promidžbi takvog oblika turizma, ali sve ipak ovisi o suradnji turističkih agencija i parkova prirode, odnosno ornitologa i ljudi koji su zaduženi prije svega za zaštitu i očuvanje ptica, ali i za njihovu valorizaciju u smislu obilazaka, promatranja i slično.

Ta suradnja zasada nije dobra, moglo bi se učiniti puno više. U Parku prirode Vransko jezero napravljena je ornitološka staza, tamo postoje programi obilaska i promatranja ptica uz stručno vođenje, ali turističke agencije nisu do sada pokazale veliko zanimanje za to. Sve se manje-više kod njih svodi na rent-a-apartman, rent-a-boat, ali nekoga tko bi stvorio turistički proizvod, prodao ga vani, privukao klijentelu i onda dovodio goste, zasada nema. Puno se oko toga govori, nešto se nazire, ali prave realizacije zasada ipak nema – iskreno će direktorica Turističke zajednice općine Pakoštane Danijela Vulin.

U Parku prirode Vransko jezero potrudili su se i osmislili zanimljiv program „Promatranje ptica“ za organizirane skupine izletnika, i to poludnevni izlet - organizirano vođenje promatrača ptica koji za pet sati obilaska košta 225 kuna po osobi.

- Mi smo imali 15 posjeta za promatranje ptica ove godine, i to 10 posjeta preko agencije “Valtours” iz Biograda koja kao jedna od rijetkih ima programe za birdwatching.

Nije to tako jednostavno organizirati jer za samo dva birdwatchera morate imati dva vodiča, jednog agencijskog i jednog stručnog, a to kod nas još nije toliko razvijeno kao turistička ponuda – kaže v.d. stručnog voditelje Maja Ćuže-Denona iz Parka prirode Vransko jezero.

Koliko bi lokalna zajednica, naselje Vrana i okolna mjesta, mogla imati koristi od birdwatching turizma ne treba niti naglašavati.

Za sada, ono postoji samo kao još jedan naš – apsurd, jer ga zapravo nema, a moglo je biti nositelj turizma na tom području, gdje su mještani gledali na Ornitološki rezervat i ptice samo kao na neprijatelje lokalne poljoprivrede. A zapravo su potencijalni izvor zarade i puno boljeg života.

Piše: Mišel Kalajđić

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved