Manjak
13.12.2013. 17:25:30h
Ruske turiste 'ukrala' nam je Crna Gora
Protekla godina nije bila jednostavna za hrvatski turizam. Zbog ulaska u Europsku uniju, Hrvatska je od 1. travnja uvela vize za Ruse, što se negativno odrazilo na dolazak turista.
ahenobarbus / flickr.com

Protekla godina nije bila jednostavna za hrvatski turizam. Zbog ulaska u Europsku uniju, Hrvatska je od 1. travnja uvela vize za Ruse, što se negativno odrazilo na dolazak turista.
Prema statistici časopisa „Kommersant“, dolazak turista iz Rusije u Hrvatsku, na vrhuncu turističke sezone, pokazao je negativnu dinamiku: u lipnju u državi se odmorilo 32,4 tisuće ruskih građana (-19 posto), u srpnju 35, 8 tisuće (-31 posto), a u kolovozu 41, 1 tisuću (-24 posto). U rujnu 2013. u Hrvatskoj je boravilo 21,2 tisuću ruskih turista, što je za 20 posto manje od rujna prošle godine.

Značajan pad potražnje za Hrvatsku doveo je do velike prodaje ispod cijene proizvodnje. I uvelike je situacija na tržištu orijentiranom na Hrvatsku bila razlog fijaska kompanije Ascent Travel. Naime, taj najstariji turistički operater najaktivnije se bavio upravo Hrvatskom.

Prema procjeni anketiranih turističkih operatera, Hrvatska je ove godine izgubila otprilike 20 posto od ruskog turističkog priljeva. „Potražnja za ljetnju Hrvatsku pala je otprilike za 15-20 posto u odnosu na 2012.“, rekla je Tatjana Markova, voditeljica odjela za Hrvatsku turističkog operatera Band International Tour.

„Dogodio se odljev ruskih turista iz Hrvatske, iako su oni koji su htjeli svejedno otputovali tamo. Mislim da je nemoguće u svemu „kriviti“ uvođenje viznog režima. Viza se mogla dobiti za 2-3 dana, sve je funkciniralo besprijekorno i operativno. Pad interesa povezan je i s drugim čimbenicima. Recimo, s preraspodjelom turističke potražnje i na druge države. Pa imamo i činjenicu koja se ne smije zanemariti. Naime, kad su otvoreni vizni centri Hrvatske, mnogi turisti počeli su samostalno organizirati svoja putovanja, bez sudjelovanja turističkih firmi“, objasnila je.

Sugovornica je dodala da je jako teško prognozirati kako će ispasti sezona 2014. „Postoje već prijave za Hrvatsku, nadamo se najboljem, no zasad je neizvjesno kakvo će biti ljeto“, istaknula je.

„Potražnja za Hrvatsku u ljetnoj sezoni 2013. pala je zbog uvođenja viza otprilike za 20 posto, a u Crnoj Gori je, upravo suprotno, porasla za 20-30 posto. Gotovo da nije bilo konkurencije između tih destinacija: onaj tko je želio otputovati u Hrvatsku, svejedno je tamo otišao. Osnovni gubici Hrvatske odvijali su se na račun turista koji su odabirali last minute booking“, rekao je Artur Hakimov, voditelj hrvatskog odjela turističkog operatera DSBW.

Istaknuo je da su se vize u Hrvatsku izdavale na vrijeme, ponekad čak i prijevremeno. Ipak, komentirajući politiku cijena hrvatskih smještaja u protekloj sezoni, stručnjak je primijetio da hoteli nisu išli ususret turističkom biznisu, budući da rusko tržište nije ekskluzivno za njih. „Upečatljiv primjer su događaji koji su se ovo ljeto dogodili s kompanijom Ascent Travel“, dodao je.

Prema prognozama stručnjaka, sljedeće sezone povećat će se broj ruskih turista u Hrvatskoj u odnosu na ovu godinu te će dostići razinu 2012.

Elena Maljkova, voditeljica odjela za Hrvatsku kompanije Solveks-Turne, rekla je da ljeto 2013. nije bilo rentabilno za one agencije koje su bile orijentirane na Hrvatsku. „Ispunili smo plan koji smo imali za odlazak turista u Hrvatsku, ali pitanje po koju cijenu“, rekla je.

Sugovornica je istaknula da u cijelosti nije bilo tako mnogo odlazaka u Hrvatsku (ako ne brojimo „Biblio Globus“, koji je isprva imao dva leta tjedno u Pulu iz St. Peterburga, a potom je smanjio na jedan), no situacija s vizama je jako utjecala na turističku potražnju. „Do sredine lipnja, dok nismo otvorili hrvatski vizni centar, morali smo slati dokumente turista u Moskvu, što je otežavalo naš rad“, istaknula je stručnjakinja.

„Jako je komplicirano prognozirati nešto nakon sezone 2013. Ne planiramo povećati naše transportne kapacitete. Bez obzira na to što nam prošlo ljeto nije donijelo zaradu, nismo izgubili želju da i dalje radimo na tržištu orijentiranom na Hrvatsku“, zaključila je.

Piše: DV

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved