Šibenik
Šibenik i kruzeri
3.4.2014. 10:57:11h
U ovoj sezoni Šibenik očekuje 70-ak uplovljavanja velikih kruzera
Polovinom srpnja u šibenskoj luci bit će završeni radovi na rekonstrukciji i dogradnji gata Vrulje, investicija vrijedna 70 milijuna kuna, a koja će omogućiti već u ovoj sezoni uplovljavanje 70-ak velikih kruzera i drugih brodova u Šibenik.
Ramón / flickr.com

Polovinom srpnja u šibenskoj luci bit će završeni radovi na rekonstrukciji i dogradnji gata Vrulje, investicija vrijedna 70 milijuna kuna, a koja će omogućiti već u ovoj sezoni uplovljavanje 70-ak velikih kruzera i drugih brodova u Šibenik.

Rečeno je to danas prilikom radnog posjeta zamjenika ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, Zdenka Antešića, Šibeniku, gdje se sastao sa šibenskim gradonačelnikom Željkom Burićem i suradnicima te ravnateljem Lučke uprave Šibenik Joškom Šupom.

Kako saznajemo, razgovarali su o dinamici radova na projektu gata Vrulje u šibenskoj luci, ali i državnim pomorskim linijama te pretpostavkama za povećanje prometa putnika, vozila i roba. U pratnji domaćina zamjenik ministra je obišao gradilište na gatu Vrulje, trenutno jedno od najvećih u Hrvatskoj.

Zastoj trajao više od godine dana

- Namjera je države da se ulaganjem u rekonstrukciju i dogradnju gata Vrulje, putem kredita Europske banke za razvoj, izgradi lučka infrastruktura kao pretpostavka za daljnji gospodarski i turistički razvoj lokalne zajendice - kazao je, tijekom šetnje gradilištem, zamjenik ministra Antešić, ne krijući zadovoljstvo dinamikom radova koje je, nakon jednogodišnjeg zastoja, preuzeo splitski "Pomgrad".

Radovi na gatu Vrulje počeli su naime, još u mandatu premijerke Jadranke Kosor, a izvodio ih je Konstruktor. No, kada je izvođač zapao u teškoće, došlo je do zastoja u trajanju od preko godinu dana. Nakon toga je u posao uveden splitski "Pomgrad".

- Izvođač vrlo dobro radi posao, sve ide planiranom dinamikom i posao bi trebao biti završen polovinom srpnja, kada će u Šibenik moći uplovljavati i veliki kruzeri, limitirani isključivo Šibenskim kanalom - najavio je Antešić.

- Nakon toga- dodao je- na redu su mogući koncesionari koji bi trebali brinuti o dovođenju biznisa. Za izgradnju terminala za putnički promet je bio objavljen javni poziv za iskazivanje interesa potencijalnih koncesionara, ali je odaziv, nažalost, izostao - konstatirao je.

Projekt rekonstrukcije i dogradnje gata Vrulje "težak" je, kako smo naveli, 70 milijuna kuna, a radi se o kreditu EBDR-a za koji jamči država (pokriva i PDV).

Posebna je zanimljivost da je ukupna vrijednost radova čak i smanjena u odnosu na projektirane. Ovom investicijom grad Šibenik dobija u luci dodatnih oko 10 tisuća kvadratnih metara korisne površine čime su lučki kapaciteti gotovo udvostručeni.

- Kompletan projekt podrazumijeva četiri gata, dva za međunarodni promet, koji će moći prihvatiti i najveće kruzere koji mogu proći Šibenskim kanalom, a preostala dva će biti namijenjena za trajekte i ro-ro brodove, odnosno za domaći trajektni i linijski promet - objasnio je tijekom obilaska ravnatelj Lučke uprave Joško Šupe.

- Podrškom investiciji, država je stvorila pretpostavke za gospodarski razvoj lokalnoj zajendici, a na nama je, smatra Šupe, da to primjereno valoriziramo i da Šibenik brendiramo kao luku raznovrsnosti i izvrsnosti.

Ove godine očekujemo oko 70 uplovljavanja, osjetno manje nego prošle sezone, što nije posljedica otkazivanja, nego činjenice da brodarske kompanije svoje itinerare planiraju nekoliko godina unaprijed, pa će ove godine, prema rasporedu, neki brodovi Šibenik zaobići. U svakom slučaju uvjeren sam, izjavio je Šupe, da Šibenik čeka bum kruzing turizma u idućim godinama.

Izgradnja terminala za 100 milijuna kuna

Rekonstrukcija i dogradnja gata Vrulje samo je prva faza projekta, koji, međutim, predviđa i izgradnju zgrade lučkog terminala, za što valja osigurati 100 milijuna kuna,a projekt će biti, najavio je Šupe, nominiran za EU-sredstva.

Lučka uprava nema namjeru stati samo na tome, nego planira i ulagati u teretnu luku te rekonstrukciju cestovne i željezničke mreže, kao i spojnu obalu Rogač-Dobrika, u vrijednosti od još 50 milijuna kuna, za što će također aplicirati na EU-fondove.

Piše: Davorka Blažević
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved