Karlovac
RUTA OD SKRADA DO KARLOVAČKOG AKVARIJA
5.12.2016. 5:38:04h
Slovenci su bolje iskoristili Kupu u turizmu i moramo slijediti taj trend
Karlovačke Aquatika, zajedno s partnerima iz Slovenije, na EU fondove prijavila je projekt 'Pokupski geološki put' vrijedan 661.754,75 eura
Snježana Bičak / flickr.com

Lokalna smo atrakcija, u nešto više od mjesec dana od kako radimo, posjetilo nas je oko 13.000 posjetitelja iz čitave Hrvatske. No, želimo se razvijati i dalje, stoga su naša vrata otvorena za suradnju svim fakultetima, obrazovnim i znanstvenim institucijama koja žele naučiti nešto više o bogatstvu biološke raznolikosti hrvatskih rijeka – kazala je Margarita Maruškić Kulaš, ravnateljica karlovačke Aquatike, slatkovodnog akvarija.

Stoga su, zajedno s partnerima iz Slovenije, na EU fondove prijavili projekt 'Pokupski geološki put' vrijedan 661.754,75 eura.

- Imamo dobre šanse dobiti novac jer već je akvarij projekt koji je financirao EU, dakle ovo je samo nastavak razvijanja nečega što je Europa već prepoznala kao dobar proizvod. Ovdje nam je cilj povećati prepoznatljivost Pokuplja kao jedinstvene geološke i turističke destinacije, povećali bismo broj obrazovanih posjetitelja i stručno educiranog osoblja i razvili prekograničnu turističku suradnju – kazao je Viktor Šegrt, ravnatelj razvojne agencija Karla, hrvatski partner na projektu s Prirodoslovnim muzejem Rijeka.

Ravnateljica Aquatike kaže kako su Slovenci puno bolje iskoristili Kupu u turističke svrhe, te da moramo slijediti taj trend.

Doktorski rad o endemskoj ribici
- Ako dobijemo sredstva, Aquatika ima na raspolaganju 27.600 eura koje bismo uložili u nabavku knjižne građe iz geologije, geografije, hidrologije, educirali bismo 15 turističkih vodiča koji bi prezentirali turističku rutu od Skrada do karlovačkog akvarija, postavili bismo pano kod Aquatike, stalke za bicikle koji bi služili turistima za obilazak obale rijeke, napravili neki tematski suvenir koji bi bio zaštitni znak akvarija – pojasnila je Margarita Maruškić Kulaš.

Želja im je uspostaviti suradnju sa sličnim ustanovama na projektima koji će razvijati priču o hrvatskim rijekama.
- Ovih smo dana dobili jednu malenu, svega par centimetara veliku ribicu, riječ je o endemu Visovački glavočić. Riječ je o endemskoj vrsti koja inače živi samo na jednom dijelu rijeke Krka. Proučava ju jedna Karlovčanka koja će na njoj napraviti doktorski rad. Karlovački Gimnazijalci kod nas imaju praktičnu nastavu iz biologije, a učenici trećih razreda onima u prvome drže 'nastavu' u akvariju o ribama. Naime, to nam je i cilj, želimo postati poligon za istraživanje bioraznolikosti hrvatskih rijeka za sve znanstvenike, ali i učenike. To što imamo endemske ribe, za sada tek polovicu od broja kojeg smo si zacrtali, jer se endemske vrste izlovljavaju na poseban način, dodatna je vrijednost našeg akvarija – dodala je ravnateljica Maruškić Kulaš i pozvala sve institucije, ali i tvrtke u Hrvatskoj, da im se jave za suradnju.

Piše: Snježana Bičak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved