Lug, Tikveš
Zlatna greda
28.11.2016. 10:33:53h
Spavanje u šumi i u društvu divljači
Carstvo srna, jelena, košuta, divljih svinja i mnogih drugih životinja. No, to više nije samo lokalni projekt nekoliko entuzijasta. Danas je ta tzv. Kuća u prirodi Zlatna Greda dobitnica nagrade "Najuspješniji projekt održivog turizma u 2016. godini".
tomislav medak / flickr.com

Put od Luga, ili Lasko kako se kaže na mađarskom jeziku, kreće se prema Tikvešu. Mnogima poznatom kao lovištu nekadašnjeg jugoslavenskog diktatora. No, put kroz gustu šumu i pašnjake u kopačkom ritu vodi do Zlatne Grede. Nekadašnja pustara. Danas napuštena. Bez stanovnika. Tu je jedna radna jedinica javnog poduzeća Hrvatske šume i to je to. No, među ruševinama ima prekrasno zdanje nekadašnje Upravne zgrade te radne jedinice. Fantastično uređene. Idiličnog izlgeda.

Restoran, prijemna kancelarija, sobe s mnogo kreveta, apartmani s manje ležajeva, ali i sobe sa i bez svoga sanitarnog čvora. Dio soba je, naime, hostelskog tipa i imaju zajedničke toalete na etaži, odnosno u potkrovlju glavnog objekta. Prekrasan turistički objekat u šumi, u blizini Dunava, rukavaca, rita.

Promovirana Zlatna Greda
Carstvo srna, jelena, košuta, divljih svinja i mnogih drugih životinja. No, to više nije samo lokalni projekat lokalne udruge i nekoliko entuzijasta. Danas je ta tzv. Kuća u prirodi Zlatna Greda dobitnica nagrade Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva turizma i Hrvatske gospodarske komore "Najuspješniji projekt održivog turizma u 2016. godini".

Zlatna Greda više nije pusta
To je bio i pravi razlog našeg dolaska jer je udruga Zeleni Osijek u tom ugostiteljsko-smještajnom objektu u srcu Kopačkog rita u općini Bilje organizirala promociju priznanja koje je samo jedno u nizu od onih koja potvrđuju da su i Kuća u prirodi i općina Bilje projekti vrijedni pažnje cijele zemlje.
Dobitnica prestižne turističke nagrade
Ili kako je rekao direktor Turističke zajednice Osječko-baranjske Antonio Sobol, on i biljska direktorica TZ-a Danijela Mihaljević ove godine na Bolu na otoku Braču "osjećali su se predivno i jako ponosno". Ovu, sada već vrhunsku turističku destinaciju predstavili su Jasmin Sadiković, predsjednik udruge Zeleni Osijek, ali i Dinko Pešić, voditelj agencije koji nam je pokazao kako je sve to izgledalo, kako je nastajalo, kako je postalo jedno od najinteresantnijih i najprivlačnijih destinacija održivog turizma. U Zlatnoj Gredi na promociji bila je i Snježana Brzica, pomoćnica Ministra turizma, kao i Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za upravljanje turističkom destinacijom HTZ-e.

Ima i životinja
Snježana Barić Šelmić iz Zelenog Osijeka i KUP-a Zlatna Greda ispričala nam je kako je u samo nekoliko mjeseci, nakon što je tri godine obnavljana, jer je bila potpuno zapuštena, nastalo odlično izletište koje nudi pustolovne i aktivne sadržaje za ljubitelje prirode. Vožnja kanuima, kontatk s divljim životinjama, jahanje, uživanje u jedinstvenom adrenalinskom parku, team building, škole u prirodi, manifestacije, rođendani, hiking fotosafari u Kopačkom ritu, i slično.
No, boravak u srucu dunavskih poplavnih šuma je neizmjerno iskustvo. Svoje oduševljenje ovim objektom nije krio ni britanski princ Charles koji je ovaj Ekocentar posjetio ove godine. Nakon razgledavanja soba saznali smo i da može primiti cijeli autobus turista, a da sada cijela općina Bilje broji gotovo 400 kreveta što je prilično respektabilan broj.

Piše: Damir Rukovanjski
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved