Suradnja
4.12.2013. 10:44:37h
Kulturni turizam i zaštita od požara za Jadransku suradnju
Šibensko-kninska županija jedna je od sedam koje, zajedno s Italijom, Slovenijom, Grčkom, Albanijom, Crnom Gorom i Srbijom, sudjeluju u pripremi strateških projekata apliciranih na IPA fond - Jadranska prekogranična suradnja.
Andrej Šalov / wikipedia.org

Šibensko-kninska županija jedna je od sedam koje, zajedno s Italijom, Slovenijom, Grčkom, Albanijom, Crnom Gorom i Srbijom, sudjeluju u pripremi strateških projekata apliciranih na IPA fond - Jadranska prekogranična suradnja. Radi se o projektima koji se istodobno provode u zemljama Jadranske regije i za koja su osigurana sredstva od 9 do 12 milijuna eura po projektu.
Šibensko-kninska županija sudjeluje u izradi dvaju takvih strateških projekata, HERA (Održivo turističko upravljanje jadranskom baštinom) i HOLISTIC (Holistička jadranska zaštita od požara), koja bi ovih dana trebala započeti s provedbom, a potpisivanje ugovora očekuje se u siječnju 2014. godine.

O tomu su na konferenciji za novinare javnost izvijestili šibensko-kninski župan Goran Pauk, direktor Razvojne agencije Drago Matić, gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev i ostali operativni suradnici na projektima.

HERA (Sustainable tourism management od Adriatic Heritage) ima za cilj prekograničnu promociju jadranskog turizma utemeljenog na zajedničkom kulturnom naslijeđu. Projekt je težak 8,842 milijuna eura, od čega su izravna ulaganja u Šibensko-kninskoj županiji 273 tisuće eura, 85 posto iz IPA fonda, a ostalo iz županije.

Velika Mrdakovica

U šibenskom dijelu projekta radi se o lokalitetu Velika Mrdakovica u zaleđu Vodica, kao pilot - projektu razvoja putova kulturnog turizma. Velika Mrdakovica je lokalitet na kojem se nalaze ostaci liburnskog i rimskog grada, s čijeg se vrha pruža izniman pogled na cijelu vodičku rivijeru te arheološke lokalitete u zaleđu, poput Bribirske Glavice.

Ovaj projekt obuhvaća tri mini lokacije, Gradina, Nekropola i Cisterna, koje čine jedinstven arheološki lokalitet povezan poljskim putovima. Ambicija je projekta urediti pristupne putove, povezati sva tri lokaliteta biciklističkom stazom, arheološki ih istražiti i konzervirati te turistički opremiti i valorizirati. Želi se ostvariti ideju živog arheološkog parka, tzv. arheološki safari, gdje bi turisti sudjelovali u “lovu” na nove arheološke nalaze pod stručnim vodstvom arheologa. Nositelj ovog projekta je Zadarska županija.

Projekt HOLISTIC (Adriatic Holistic Forest Fire Protection) ima za cilj održivo upravljanje zajedničkim prirodnim resursima prevencijom šumskih požara, te poticanje korištenja biomase kroz zaštitu vrijednih prirodnih resursa i razvoj prekogranične jadranske suradnje.

Vrijednost projekta je 9,364 milijuna eura, a za Šibensko-kninsku županiju su predviđena ulaganja od 396 tisuća eura. Za održivo korištenje biomase rezervirano je 50 tisuća eura, pa će jedna od županijskih ustanova biti grijana biomasom.

Detekcija opasnosti

U posljednji trenutak talijanska delegacija je nakon katastrofalnog potresa u Aquilli, inicirala da se dio sredstava usmjeri i na ispitivanje trusnog područja u Jadranskoj regiji. Inače, u ovom je projektu Županijska vatrogasna zajednica inicirala projekt sustava za ranu detekciju opasnosti od požara preko postavljenog videonadzora, za početak na četiri lokacije, a kasnije na prostoru cijele županije. Sustav se već vrlo uspješno primjenjuje u Istri, a očekuje se da bi mogao broj požara smanjiti za čak 60 -70 posto. Nositelj ovog strateškog projekta je Splitsko-dalmatinska županija.

Iako je HOLISTIC inicirala Šibensko-kninska županija, potaknuta katastrofalnim kornatskim požarom, zbog svoje stručne potkapacitiranosti nije nositelj projekta.

Zanimljivo je i da ni jedan šibenski lokalitet nije konkurirao za projekt kulturnog turizma (HERA), jer, kako je to kazao kustos Muzeja grada Šibenika Toni Brajković, nije bila spremna dokumentacija ni za jedan šibenski lokalitet, pa čak ni za drugu fazu stalnog postava Muzeja Grada(?!), koji je, nota bene, pripremio i projekt Velika Mrdakovica.

Prostor za razvojnuagenciju u iNavisu

Uz dva strateška projekta u kojima sudjeluje, Šibensko-kninska županija je preko Razvojne agencije nositelj ili partner na još nekoliko projekata iz treće komponente IPA programa.

Radi se o projektu tvrđave Barone u Šibeniku, Turističkog razvoja na rubnim područjima NP Krka, Grada Drniša, te Uređenja i opremanja razvojno-inovacijskog centra (iNavis) u Šibeniku.

U potonjem projektu, čija je vrijednost 1,178 milijuna eura, cilj je pridonijeti razvoju i konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva kroz unapređenje kapaciteta za razvoj inovacija i transfer znanja, čime bi se šibensko područje pozicioniralo kao specijalističko za proizvode od aluminija.

Sredstva projekta namijenjena su za adaptaciju objekta u sklopu iNavisa gdje bi se osigurao prostor za Razvojnu agenciju, laboratorij i konstrukciji biro i radionice Društva inovatora “Faust Vrančić”.

Piše: Davorka Blažević

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved