Sveti Ivan Zelina
Sve za razvoj
3.6.2016. 9:30:37h
I bogatu ćemo vinarsku tradiciju upregnuti u razvoj turizma
Europskim novcem obnovit ćemo utvrdu Zelingrad, sagraditi reciklažno dvorište, obnoviti ceste...
Mark Doliner / flickr.com

Izložba vina kontinentalne Hrvatske izvrsna je prilika za promociju kvalitete zelinskih vina, s posebnim naglaskom na našu autohtonu sortu kraljevinu, koja iz dana u dan ima sve više zagovornika. Ističe to u razgovoru za Poslovni dnevnik zelinski gradonačelnik Hrvoje Košćec. Otkriva pritom razvoje planove grada koji se već može pohvaliti s manje od pet posto nezaposlenih.

Na području grada aktivno je oko 570 tvrtki i obrta i svrstani ste u 3. skupinu razvijenosti. U takvom okruženju, čini se da je gradonačelniku posao lak.
Statistika je uvijek varljiva, tako da joj treba pristupiti oprezno. Istina je da postoji značajna gospodarska aktivnost i zaista mnogo poduzetnika. No, da bi oni funkcionirali u poticajnom okruženju, treba riješiti mnogo izazova. Sveti Ivan Zelina pretežno je ruralni kraj, s čak 52 naselja, tako da se dosta problema vezuje uz infrastrukturu, posebno uz vodoopskrbu, odvodnju, nogostupe, lokalne puteve i slično. Razvojni potencijal je velik, ali je potrebno i mnogo truda da se sav taj potencijal stavi u funkciju.

Zelina ima manje od pet posto nezaposlenih te visoko kotira i na razini EU. Što je recept?
Velik broj tvrtki, obrta i OPG-ova s jedne strane te blizina Zagreba svakako su jedan od ključnih razloga male nezaposlenosti. Želimo, međutim, povećati broj radnih mjesta u samome gradu, čime bismo smanjili troškove prijevoza na posao, te povećati broj tvrtki koje zapošljavaju visokoobrazovne pojedince.

Gradovi i općine vode utrku s ponudom olakšica kojima mame poduzetnike u poslovne zone, što Zelina nudi?
U sklopu proračuna redovito osiguravamo sredstva u obliku potpora i olakšica, koja onda nastojimo usmjeriti u proizvodnju i otvaranje novih radnih mjesta. Subvencija kamata na kredite jedna je od mjera usmjerena prema gospodarstvu, no potičemo i razvoj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kroz poticaje u poljoprivredi.

Piše: Božica Babić
Link na cijeli članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved