Đakovo
Sjaj i bijeda
16.3.2016. 7:16:40h
Pokazali smo joj ljepotu Ergele i tradicije u Slavoniji
VOJVOTKINJA OD CORNWALLA POSJETILA DRŽAVNU ERGELU U ĐAKOVU
MAJA MUŠKIĆ / glas-slavonije.hr

Vojvotkinja od Cornwalla posjetila je u utorak Državnu ergelu lipicanaca u Đakovu, gdje je vidjela konjičku predstavu te obišla staje i ostale sadržaje. Državna ergela podijeljena je na dvije lokacije, pa je vojvotkinja najprije posjetila ergelu Ivandvor, nedaleko od Đakova, a potom se s pratnjom dovezla u pastuharnicu u središtu grada te pogledala dio izuzetno atraktivne konjičke predstave u zatvorenoj jahaonici. Vojvotkinju je u Đakovu na Ivandvoru dočekao ministar poljoprivrede Davor Romić, a u njezinoj stalnoj pratnji bio je ravnatelj Ergele Nidal Korabi, gradonačelnik Đakova Zoran Vinković, osječko-baranjski dožupan Dragan Vulin, pomoćnik ministra turizma Robert Pauletić i drugi. Za nju je priređen program protkan slavonskim bogatstvom, pa su joj tako zapjevale gorjanske ljelje, članovi KUD-a Tena Đakovo, a prikazana je i sva raskoš lipicanskog blaga. Uručeni su joj i pokloni, Grad Đakovo darovao joj je sablju i kapu gorjanskih ljelja, Državna ergela skulpturu bijelog konja, a dobila je i bijeli šokački kaput. Vojvotkinju su ispred zatvorene jahaonice dočekali i brojni Đakovčani, koji nisu krili oduševljenje što je nakon 1972. godine i posjeta kraljice Elizabete II. ponovno netko iz kraljevske obitelji došao u njihov grad.

- Sretna sam, kad je bila kraljica Elizabeta nisam se ni rodila, ali sam čula od roditelja priču o njezinu posjetu. To je kao nekakva živa legenda koja se rado spominje u Đakovu - kazala nam je mlada Đakovčanka Mirna.

Zadovoljstvo njezinim posjetom nisu krili ni đakovački domaćini. Ravnatelj Ergele Nidal Korabi bio je oduševljen uspješnim posjetom.
- Vojvotkinja je jako zainteresirana za konje, kao i ja, pa nam nije nedostajalo tema za razgovor. Pokazali smo joj ljepotu Ergele, ljepotu tradicije u Slavoniji, ono najljepše od Hrvatske. Zanimao ju je trening konja i drugo. Jako samo zadovoljni, bilo je jako dobro - kazao je ravnatelj Ergele Korabi.
Gradonačelnik Đakova Zoran Vinković kazao je kako ovaj posjet, kao i onaj kraljice Elizabete, Đakovu puno znači.
- Očigledno je da kraljevska obitelj voli Đakovo i normalno da ovaj posjet znači puno, posebno za razvoj turizma na kontinentu - rekao je Vinković.

Piše: M.Muškić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved