Vukovar
Prognoze
15.3.2016. 14:18:42h
Ove godine očekuje se rekordan broj riječnih kruzera u Hrvatskoj
Iz Lučke uprave najavljuju kako će uskoro krenuti i s izgradnjom pristana na Vučedolu
+gAbY+ / flickr.com

Riječni turizam kruzerima iz godine u godinu u Hrvatskoj bilježi veliki rast, ali i dalje postoje još uvijek brojni neiskorišteni potencijali. U zadnjih desetak godina Vukovar se isprofilirao kao turistička destinacija u Hrvatskoj gdje pristaje najviše riječnih kruzera. Prema podacima ravnateljice Lučke uprave Vukovar Božane Matoš ove godine najavljen je rekordan broj riječnih kruzera koji će ove godine pristati na riječna pristaništa izgrađena na Dunavu.

– Imamo najave za pristan 303 riječna kruzera što je značajno povećanje u odnosu na prošlogodipšnjih 278 pristajanja. Samo u Vukovar pristat će 220 kruzera koji će u gtrad dovesti oko 30.000 turista. Radi se najvećim dijelom o turistima iz SAD-a i Kanade, rekla je Matoš dodajući kako će prvi kruzer ove godine u Vukovar pristati 1. travnja.

Ipak, unatoč tim impresivnim podacima potencijali riječnog turizma i dalje su neiskorišteni pri čemu se najčešće može čuti kako zapravo najmanje koristi od svih tih posjeta ima sam Vukovar. Zrinka Marušić iz Instituta za turizam u Zagrebu, koji je istraživao potencijale riječnoga turizma, kaže kako se turisti koji na ovaj način pristižu u Vukovar najviše žale na nedostatak originalnih suvenira, neuređenost destinacija kao i da nemaju gdje promijeniti novac u kune.

– Mnogo toga se još može promijeti kako bi se brojke dodatno popravile. Treba znati kako ti turisti na brodovima kojim dolaze imaju sve ali i kako je to ipak klijentela koja je spremna potrošiti. Oni u prosjeku po osobi troše oko 11 eura dnevno pri čemu najveći dio odlazi na kupnju suvenira, autohtonih proizvoda – rekla je Marušić.

Govoreći na ovu temu Matoš kaže kako turistima s riječnih kruzera treba pružiti ono što nemaju prilike da vide u gradovima iz kojih dolaze i da je to način kako ih zadržati u Vukovaru i ostvariti veće prihode na njima.

–To su ljudi koji žele s putovanja ponijeti doživljaj i nešto što će pamtiti. Njih toliko ne interesiraju muzeji, crkve ili suveniri ali bi zato rado vidjeli neke običaje, manifestacije poput Vinkovačkih jeseni, svinjokolje, kako se pravi rakija, bere grožđe... Takve stvari njih više interesiraju od posjete još jednom muzeju ili crkvi osim ako se ne radi o nečemu posebnome. Oni žele s putovanja s sobom ponijeti doživljaj, istaknula je Matoš.

Iz Lučke uprave najavljuju kako će uskoro krenuti i s izgradnjom pristana na Vučedolu, gdje će moći pristati manja plovila radi dubine Dunava, i tako omogućiti odlazak do Muzeja vučedolske kulture. Isto tako planira se i kod svih mjesta koja izlaze na Dunav izgraditi manje pristane za potrebe domaće plovidbe. Vukovarske gradske vlasti pripremile su i letak s osnovnim podacima o gradu i njegovim znamenitostima koji će biti dijeljeni turistima s kruzera odmah nakon što pristanu kod Vukovara.

Piše: Branimir Bradarić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved