Medulin
Pohvalno
26.12.2015. 11:47:54h
Martin Dolenc svojim uspjesima promovira općinu Medulin u svijetu
Neslužbeno će kiteing biti 2020. godine kao disciplina u Tokiju na Olimpijskim igrama, a 2018. godine će se održati Omladinske tj. olimpijske igre mladih.
KΛ13 / flickr.com

Medulinski načelnik Goran Buić primio u općinskoj vijećnici uspješnog sportaša Martina Dolenca kojemu je čestitao na postignutim dosadašnjim uspjesima te zaželio još puno budućih vrhunskih uspjeha u kitesurfingu.

Na tiskovnoj konferenciji načelnik Buić je naglasio da ima čast po drugi put ugostiti Martina i njegovog trenera Ivicu Dolenca. Buić je pohvalio Martina koji je 3. rangirani senior na svijetu u kitesurfingu, te u smislu sportskih uspjeha i promocije općine Medulin za pripreme i treninge sportaša za windsurf i kitesurf imamo iz naše općine 15. godišnjeg uspješnog sportaša koji promovira ujedno i našu općinu te mogućnost popularizacije tog sporta i općenito takvog načina života.

Predsjednik Sportske zajednice Općine Medulin Nenad Seferagić izjavio je kako Sportska zajednica zajedno s Općinom Medulin potpomažu Martina Dolenca, te će tako Općina i Sportska zajednica uplatiti svatko po 3.000 kuna, odnosno ukupno 6.000 kuna Martinovom klubu.

Na načelnikovo pitanje Martinu o tome kako je prošlo natjecanje u Australiji, Martin je odgovorio da je bio oduševljen s obje regate koje je imao. Prvu regatu je imao u Perthu gdje je došao treći, a drugu regatu je imao u Melbournu gdje je bio drugi.

Prema riječima trenera Ivice Dolenca, neslužbeno će kiteing biti 2020. godine kao disciplina u Tokiju na Olimpijskim igrama, a 2018. godine će se održati Omladinske tj. olimpijske igre mladih. Ovo je najuspješnija Martinova godina do sada. U ovoj je godini uspio osvojiti Europsko i Svijetsko juniorsko prvenstvo; EP u Bozcaadi u Turskoj, SP Gizzeriji u Italiji. Rekao je da su ogroman napredak napravili u seniorskoj konkurenciji gdje je Martin završio kao 9. na svjetskom prvenstvu među 70 seniora te kao 7. na europskom prvenstvu.

Martin nastupa i u ISAF svijetskom kupu. U finalu svjetskog kupa na koji dolazi samo 20 najboljih Martin je zauzeo odlično peto mjesto u desetom mjesecu u Abu Dhabiju.

Upravo su se vratili iz Australije gdje je Martin osvojio treće mjesto na prestižnom Lighthouse to Leighton maratonu u Perthu među 115 takmičara. Interesantno je da ovaj maraton od Rottness otoka do kontinenta prelazi preko teritorija bijele morske psine čto čini trku puno uzbudljivijom.

Na Svjetskom kupu u Melbournu zauzeo je drugo mjesto među seniorima. Godinu završava kao treće rangirani senior u svijetu.

Prema riječima Nenada Seferagića iz Sportske zajednice Općine Medulin pored onoga što si klubovi mogu priskrbiti redovno iz Sportske zajednice, zalažu se i za financijsko podupiranje kategoriziranih sportaša i za davanje suporta za trenere tj. za stručni rad u sportu. Seferagić je iskazao svoje zadovoljstvo s ovakvim načinom promocije sporta i promocije destinacije općine Medulin te se nada da će uskoro i Sportska zajednica imati koristi od sporta obzirom na potencijal u vidu ostvarivanja velikog broja sportskih noćenja koji se mogu ostvariti na području općine Medulin. Puno nade ulaže i u prijedlog i dogovaranje načina sufinanciranja sportskih zajednica iz boravišne pristojbe ili iz nekog drugog vida koji je povezan s ostvarenim noćenjima sportaša, u skladu sa postojećim i budućim zakonskim okvirom jer bi se na taj način pomoglo u velikom dijelu rješavanju financiranja sportskih zajednica u Hrvatskoj. Tim bi se sredstvima financirao razvoj lokalnog sporta. Seferagić je po tom pitanju već bio na pregovorima s Arenaturistom i s nekim drugim renomiranim subjektima s područja sporta te se nada da će biti sluha za tu mogućnost, tj. za takvo rješenje koje bi od određenog udjela ostvarenih sredstava od sportskih noćenja dodijelili sportskim zajednicama za njihov rad i na taj način riješili problem financiranja.

Na Buićevo pitaje o tome kakav centar za winsurf i jedriličarstvo bi trebali imati na području općine Medulin, Ivica Dolenc je dao primjer Cagliarija, Melbourna i Lago di Garde u kojima djeluju klubovi koji sa svojim manifestacijama privlače veliki broj publike te da bi bio potreban jedan bolji centar vodenih sportova, a zajednički su se Buić, Ivica Dolenc i Seferagić složili za lokaciju, a to bi mogle biti Stupice.

Buić je istaknuo da bi u dogovoru sa sportašima druge godine mogli dogovoriti gdje bi se centar sportova na vodi mogao izgraditi, obzirom da je općina Medulin strateški orijentirana na sportski turizam i radi na projektima Medulin Active i Sportskom centru Banjole, ali fali nam jedan centar za adrenalinske sportove poput kiteinga, windsurfinga, mountain bikeinga. Na području Auto kampa Stupice, odnodno u njegovoj blizini, u planu je izrada programsko planske osnove Premanture, sa sportskim sadržajem.

Na pitanje novinara o tome koje je natjecanje bilo najteže te o budućim planovima, Martin je odvorio da je natjecanje u Gizzeriji bilo najzahtjevnije. U idućoj godini planira ići na Europsko i Svjetsko prvenstvo, a nastaviti će i dalje sa svjetskim kupom, 2018. godine planira ići na Olimpijske igre za mlade, a 2020. godine u Tokio na Olimpijske igre i tamo se nada najboljim rezultatima.

Piše: GI

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved