Male tajne velikih majstora
25.12.2015. 16:46:37h
Mali hoteli - nositelji produženja sezone
Iskustva su dragocjena jer kako smo rasli horizonti su bili širi i dalji
Rimanić / glasistre.hr

U motovunskom hotelu Kaštel održan je u organizaciji Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela okrugli stol na temu: "Obiteljski i mali hoteli nositelji produženja sezone u destinacijama". Predstavnici dvadesetak malih obiteljskih hotela, od 350 koliko ih djeluje u Hrvatskoj, iz raznih krajeva zemlje nastojali su s predstavnicima Ministarstva turizma RH, te hrvatske i istarske Turističke zajednice artikulirati probleme s kojima se susreću u produženju glavne turističke sezone, zapravo u nastojanju da njihovi hoteli ostanu otvoreni 365 dana u godini.

Već su se uvodnim riječima Robert Pende i Davor Ižaković pomoćnici ministra turizma, Iva Puđak iz Hrvatske gospodarske komore, Denis Ivošević direktor istarske TZ, Šime Klarić predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotel i splitski hotelijer Nenad Nižić dotakli općeg stanja poduzetničkog okruženja kako glavnog preduvjeta za funkcioniranje malih obiteljskih hotela. Pri tomu je Ižaković istaknuo značaj destinacijske turističke zajednice koja bi na svom području trebala udružiti sve subjekte koji se mogu uključiti u stvaranje turističkog proizvoda. Ovakvu inicijativu podržava i HGK prepoznajući važnost malih obiteljskih hotela u Programu Hrvatska 365 za produljenje sezone.

U tomu zacijelo najviše iskustva i uspjeha ima Istra, koja je, kako je rekao Ivošević, u posljednjih 20 godina mnogo uložila u stvaranje turističkog proizvoda u kojem su mali obiteljski izuzetno važan segment. Da bi se stvorio turistički proizvod destinacije potrebno je sudjelovanje poduzetnika, dakle, osim hoteljera, primjerice vinara, maslinara i drugih proizvođača.

"Iskustva su dragocjena jer kako smo rasli horizonti su bili širi i dalji", rekao je Ivošević. Napomenuvši kako je u svemu tomu važna tematizacija destinacije i naravno malih obiteljskih hotela kao njenog sastavnog dijela. S njim se slaže Nižić koji smatra kako u stvaranje turističkog proizvoda moraju sudjelovati gotovo svi segmenti zajednice, zapravo destinacije, koji djeluju na njenom području i to ne samo u turizmu već i kulturi i drugim djelatnostima.

Međutim, te aktivnosti kroz promociju moraju pratiti Turističke zajednice. Sve je to važno okruženje za pozicioniranje malih obiteljskih hotela naglasio je Nižić. Na razvoj destinacije ukazao je i Pende, dodajući kako su neki mali hoteli došli u teškoće jer destinacije nisu bile razvijene. On smatra kako nikakva sredstva neće pomoći, ako poduzetnici u destinaciji nemaju ideja, ali će dobro osmišljeni projekti dobiti potporu Ministarstva turizma, te europskih fondova za regionalni i ruralni razvoj.

Predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela Šime Klarić također smatra kako su Ministarstvo i HTZ dosta napravili za male hotele, ali ipak se više podržavaju politike koje vode veliki hoteljeti koji se bave "kupališnim turizmom". Oni rade samo u ljetnoj sezoni, dok su nasuprot njima mali hoteli u najvećem broju otvoreni tijekom cijele godine. Problemi se pojavljuju tijekom zimskih mjeseci kada nema gostiju, pa niti prihoda, a moraju se izvršavati obaveze. Stoga bi od velike pomoći malim hoteljerima bilo smanjenje davanja. Onih koji se plaćaju jedinicama lokalne samouprave, županijama, a izvan glavne sezone mogao bi se smanjiti PDV za eno-gastro proizvode, te usluge smještaja. Ovakve bi mjere smatraju sudionici u raspravi pomogle malim hoteljerima.

Piše: M. Rimanić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved