Dubrovnik
Povijest i plastične čaše
9.9.2015. 5:50:32h
Chicago Tribune: Lutajući dubrovačkim gradskim zidinama
I kad čovjek pomisli da je Dubrovnik opisan bez mane uvijek se nađe onaj seljački mentalitet točenja vrhunskog vina u plastične čaše…
Laurent de Walick / flickr.com

Hrvatska je sa tisuću milja obale na jadranskom moru istinska rivijera istočne europe. Turisti obožavaju ovu zemlju zbog prekrasnih plaža, toplog ljeta i dramatičnih planina. Top turistički grad u Hrvatskoj zasigurno je Dubrovnik, ovaj se grad s pravom naziva i „Biserom jadrana“  dok ponosno strši na obali na jugu Hrvatske.

Muzeji u gradu Dubrovniku nisu ništa posebno, ovaj je grad jedno od onih mjesta koja nikad ne želite napustiti. Prava atrakcija ovdje je upravo stari grad sa svojom mirnoćom. On je mjesto za sve generacije koje mogu uživati u šetnji ili kupanju na obližnjim plažama.

Glavna atrakcija za posjetitelje Dubrovnika su gradske zidine koje okružuju stari gad i pružaju predivan pogled na središte i okolicu. Iako izgrađene prije više stoljeća današnje impresivne zidine podignute su u 14tom stoljeću kao obrana od Osmanlijskog carstva.

zidine Dubrovnik
Pero Kvrzica / flickr.com

 

Dok se gužvam kroz skupine posjetitelja sa kruzera koji se svakodnevno spuštaju u grad (800 000 posjetitelja sa kruzera posjetilo je grad 2014.godine) penjem se stubama na moćne zidine grada. Dok započinjem svoj polagani jedno i pol satni kružni obilazak  gradskih zidina ovog jednog od najljepših utvrđenih gradova europe doslovce sam bombardiran predivnim pejzažima koji se neprestano mijenjaju. Sa jedne strane nalazi se more crvenih krovova, a sa druge strane pravo more.

Stradun, Dubrovnik
Pero Kvrzica / flickr.com

 

Dok prilazim ulazu na gradskim zidinama Pilama zastajem kako bi mogao uživati u punom pogledu na Stradun,  300 yardi dugačkoj promenadi koja prolazi srcem starog grada Dubrovnika. U srednjovjekovnoj eri na ovoj promenadi nalazili su se trgovci, a prije njih ovdje se nalazio kanal. Danas je ovo glavna gradska žila kucavica: starogradska tržnica tijekom dana i moderna cocktail zabava po noći.

crveni krovovi Dubrovnika
nonanet / flickr.com

 

Nedaleko na moru ugledam mirnu kamenu terasu koja se uzdiže nad pučinom, kao resica koja se drži za vanjsku stranu gradskih zidina. Zahvalno pokrivena bijelim suncobranima ovo je moja omiljena destinacija u Dubrovniku, malena konoba po imenu Buza. Samo ime znači "rupa u zidu" – i upravo se tako i ulazi u konobu. Puno turista i užurbanih konobara koji toče vino iz malenih flaša u plastične čaše, Buza pruža pogled na obalu i Frank Sinatra ambijent.

konoba Buža, Dubrovnik
snailo86 / flickr.com

 

Piše: Rick Steves, chicagotribune.com

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved