Drniš
Joško Lokas
2.9.2015. 10:40:19h
Vratio se iz Njemačke sa sjajnom idejom: 'Ovdje se nekoliko filmova već snimilo'
Zalutate li u Pakovo selo pokraj Drniša, mogli biste se iznenaditi pitoresknim krajolikom koji će vas možda podsjetiti na filmske kulise. I bit ćete u pravu jer ondje su se snimali mnogi filmovi.
screenshot / dalmati.com

Etnoland pruža jedinstvenu mogućnost uživanja u ambijentu autentičnog dalmatinskog sela te zabavu uz tradicionalnu glazbu i folklorne plesove, kao i specijalitete Dalmatinske zagore. Prije 8 godina Joško Lokas se iz Njemačke, u koju je otišao trbuhom za kruhom, vratio u rodni kraj. Malo selo pokraj Drniša, gdje je smješten Etnoland, odredište je na koje pristižu turisti iz cijelog svijeta - pa čak i dalekog Brazila, Argentine, Tajlanda i Australije.

Turistički obilazak uključuje ne samo razgledavanje već i sudjelovanje u brojnim aktivnostima koje su bile specifične za drniški kraj. 'Oni mogu naučiti kako su naši stari živjeli, a to se odvija kod nas uz jako puno smijeha, znači, tu blagu edukaciju provodimo na način da ljudi s nama skupa sudjeluju, da rade stvari skupa s nama, da se zabavljaju i kroz to oni zapamte. Na kraju pozovemo naše goste da skupa s nama stanu u kolo i zaplešemo to kolo. Gosti s nama skupa rade i peku, naravno da mi svi ovdje domaći znamo što je to peka, ali netko tko je došao iz Japana ili tko je došao iz Latvije, oni to nikad nisu vidjeli i njima je to jako zanimljivo i mogu sudjelovati', priča Lokas.

Turisti u Etnolandu
Kulturna baština i filmski set
Ono što je gostima posebno zanimljivo je autentična gastronomska ponuda. Didova kuća, koja je preseljena s druge lokacije, zapravo je etnografski muzej Dalmatinske zagore, a ujedno kompletna etnografska baština ovog dijela Hrvatske. U podrumu kuće je konoba, a zanimljivo je to da tradicionalni naziv današnjih ugostiteljskih objekata korijene vuče upravo odavde.

Amfiteatar koji vam se na prvi pogled možda i ne čini autentičnim, zapravo bi vas mogao zavarati stoga je ovo mjesto poslužilo i kao idealna kulisa za brojne filmove. 'Ovdje se nekoliko filmova već posnimilo, ove godine smo imali snimanje jednog filma koji će sljedeće godine doći u kino, to će biti Ministarstvo ljubavi i već žarko očekujemo kakve će biti te scene', priča Lokas.

Piše: Sanja Kuzmanović
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved