Crikvenica
KRAJ SEZONE
1.9.2015. 4:20:49h
Ribarski tjedan u Crikvenici: Navala na ribu i brodove
Do slobodnog stola na Veloj paladi, na kojima se konzumirala riba bilo je nemoguće doći. »Nestalo« je 100 kilograma dagnji, a potom je krenula navala na brodove i besplatne panoramske vožnje

Startao je 49. Ribarski tjedan u Crikvenici. Tradicionalna manifestacija pomalo najavljuje kraj sezone, no prvog dana tjedna posvećenog tradiciji Crikvenice tako nešto ne bi se moglo zaključiti. Duge kolone do centra grada, parkirališta popunjena, a na Trgu Stjepana Radića nije se moglo pošteno stati. Posljednji pravi turistički vikend. Čim krene rujan, ozbiljniji turizam i turistička sezona ostaju tek sjećanje. Zato će se i pamtiti vikend koji je uveo Crikvenicu u predjubilarno izdanje Ribarskog tjedna.
Svečano otvorenje manifestacije krenulo je u večernjim satima, no druženje je startalo već ujutro likovnom radionicom »Oslikaj ribicu«, a u akvatoriju Crikvenice održana je jedriličarska regata krstaša »Ribarski tjedan«. Nešto prije otvorenja započela je »Fešta od dagnji«, a potom je Ribarski tjedan svečano otvoren, a zabava se nastavila uz klapu »Kampanel« i grupu »Trend«.

Gužva, gužva
Do slobodnog stola na Veloj paladi, na kojima se konzumirala riba bilo je nemoguće doći. »Nestalo« je 100 kilograma dagnji koje su se pripremale u velikoj padeli. Niti druga sitna plava riba nije bilo zapostavljena. Dokaz da riba ipak dobro ide u zemlji »mesoždera«, u dobrom dijelu primorskoj zemlji čije pučanstvo ne voli ribu, bez obzira na stalno spominjanje ribe. Da je volimo ne bi se našli na 26. mjestu u Europi po konzumiranju ribe i gledali u leđa Slovacima. No, možda i volimo ribu, samo je nema u službenim statistikama. Naravno, da bi riba dobro išla, dobro dođu prihvatljive cijene.

Gužva koja je vladala za stolovima obična je nula prema stampedu koji je uslijedio nešto kasnije. Crikvenički brodari počastili su posjetitelje besplatnom noćnom panoramskom vožnjom brodovima. U crikveničkoj ribarskoj floti bili su izletnički brodovi »Elisabet«, »Kamelija«, »Plima« i »Primorka«. Nakrcana riva, nije bilo previše pardona prema nikome. Ako si netko umišlja da Hrvati vole sve što je besplatno, trebao je vidjeti koliko turiste privlači sve što nema cijenu. Teško je i zamisliti što se sve događa u posljednje vrijeme kada ljudi iz Afrike traže spas u bijegu brodovima preko Sredozemnog mora na sretniju obalu, no na trenutke se slobodno mogla snimati scena o ukrcavanju na brodove koji nadu znače. Srećom, crikvenička priča s uvoda Ribarskog tjedna je puno veselija, a domaćinima ostaje da za sljedeću jubilarnu godinu nabave manji nosač zrakoplova.

Tijekom tjedna su domaćini pripremili već tradicionalnu radionicu »Riba ribi grize rep«, na kojoj će polaznici moći naučiti pripremiti »Crkveniške rupice«, tradicionalno jelo od male plave ribe.

Stari guc
Zanimljivo će biti na kulinarskom show-programu Dragana Viskovića i Zorana Delića, koji će Trg Stjepana Radića u petak pretvoriti u dinamičnu kuhinju na otvorenom. Uz već odigranu vaterpolo utakmicu, Ribarski tjedan ponudit će još sporta, na primjer ribarenje i jedrenje s gostima te boćarski turnir na boćalištu u Gornjem kraju. Atrakcija manifestacije je uređenje tradicijske brodice na Radićevom trgu u režiji članova YC-a »Jadro« iz Selca u sklopu programa »Stari guc za novo doba«.Organizator 49. Ribarskoga tjedna je Turistička zajednica Grada Crikvenice.

Piše: Anto Ravlić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved