Poreč
Vikend
28.8.2015. 10:16:28h
Poreč: Jedinstveni mozaik kulture i avanture
Poreč i slikoviti gradići u njegovoj blizini, Vrsar, Tar i Funtana nude znatno više od hotela, kampova i plaža po kojima su poznati.
Marko Maras / flickr.com

Tisućljetna povijest i maštoviti izbor uzbudljivih aktivnosti isprepliću se i stapaju u jedinstven doživljaj. Gotovo svaki komadić prostora od Limskog kanala na jugu do zaljeva rijeke Mirne na sjeveru čini dio raznolikog mozaika okusa, mirisa, prirode, baštine, ljudi i sadržaja.

Romantika, kultura i avantura
Kada je kraj našeg brodića iskočio razigrani delfin sve su naše sumnje nestale. Poziv našeg kapetana na susret s najveselijim stanovnicima Jadrana ipak nije bila samo priča za naivne turiste. Bio je to prekrasan završetak panoramske vožnje porečkim akvatorijem kao obećavajući uvid u sve ono što nas tek čeka u ovome kraju. Šetnja starom gradskom jezgrom Poreča izgleda kao razgled nekog živopisnog muzeja na otvorenom. U kolopletu drevnih uličica smjestila se i slavna Eufrazijeva bazilika, koju je UNESCO s pravom proglasio Svjetskom kulturnom baštinom. Fantastični mozaici kojima su ukrašeni unutrašnjost i pročelje crkve vrijedna su ostavština bizantske umjetnosti na ovim prostorima. Poreč napuštamo na biciklu i šetnicom uz more, preko Funtane, dolazimo do Vrsara. Romantične uličice ovog šarmantnog gradića izbijaju na vidikovce s kojih se pruža divan pogled na raštrkane otočiće i uvale. Ovdje je nadahnuće pronašao i znameniti zavodnik Casanova, ali i umjetnici koji se svake godine okupljaju na kiparskoj školi u nekadašnjem kamenolomu Montrakeru. U neposrednoj blizini Vrsara posjećujemo i Park skulptura proslavljenog umjetnika Dušana Džamonje. Nakon kulture red je došao na avanturu. Obilazimo tematski park o dinosaurima koji izloženim lutkama oduševljava djecu, a zatim nastavljamo do ski-lifta tj. žičare za skijanje na vodi u Zelenoj laguni. Vrlo blizu nalazi se i atraktivni vodeni park, a za ljubitelje brzine i adrenalina tu su motodrom i jedan od najatraktivnijih adrenalinskih parkova u Hrvatskoj. Nakon svih uzbuđenja okrjepu nalazimo u jednoj od znamenitih istarskih konoba, zaokružujući tako još jedan savršeni vikend.

PET STVARI KOJE NE SMIJETE PROPUSTITI

1. Šetnju kroz prošlost i sadašnjost starog grada Poreča, nekadašnjim rimskim ulicama Cardo i Decumanus.

2. Posjet Eufrazijevoj bazilici, jednom od najljepše sačuvanih spomenika ranobizantske umjetnosti na Sredozemlju.

3. Spuštanje u dubine jame Baredine u kojoj živi čovječja ribica, simpatični endem dinarskog krša.

4. Parka skulptura Dušana Džamonje u blizini Vrsara

5. Pustolovinu na moru ili pod morem, na zemlji ili pod zemljom! Poreč i okolica nude brojne sadržaje za aktivni odmor, od šetnje ili vožnje biciklom stazama uz more do uzbudljivih aktivnosti poput ronjenja, jedrenja, sportskog penjanja, motodroma i adrenalinskog parka.

JESTE LI ZNALI…

Da je naselje Funtana dobilo ime po izvorima žive vode koji se nalaze tik uz more i na razini morske površine? Vodu su koristili još stari Rimljani, koji su izgradili vodovod od izvora do raskošne rimske vile na prevlaci rta Zorna u Zelenoj laguni, a koristili su ih donedavno i žitelji Poreštine i unutrašnjosti Istre, koji su po vodu dolazili zaprežnim kolima.

Da je Poreč početkom 20. stoljeća imao željeznicu – uskotračnu prugu zvanu Parenzana, koja je vodila od stanice na Picalu prema gradićima u unutrašnjosti Istre, zavinula oko Motovunskog brijega i nastavila dalje sve do Trsta? Parenzana je bila žila kucavica cijele sjeverozapadne Istre, koja je omogućavala gradićima iz tog gusto naseljenog kraja vezu sa svijetom.

Da je u Vrsaru inspiraciju nalazio poznati hrvatski slikar Edo Murtić, koji je veći dio godine boravio u svom ljetnikovcu – atelijeru u najljepšem dijelu staroga grada? Posebno ga je nadahnjivao neobičan pejzaž kamenoloma Montraker, kojega je ovjekovječio na brojnim platnima.

Piše: Daniel Lacko

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved