Vodice
PROJEKT CENTRA ZA POSJETITELJE
28.8.2015. 8:47:55h
U Vodicama niče gumno za 22. stoljeće
Projekt Centra za posjetitelje Šibensko-kninske županije, što se Županije tiče, ali i što se tiče Grada Vodica na čijem će se području nalaziti, spreman je za daljnju fazu realizacije.
Karel Hrdina / wikipedia.org

Vodice su, naime, ovih dana izmijenile prostornoplansku regulativu zone Račice, koja je prvotno bila namijenjena sportsko-rekreativnim sadržajima kako bi prigrlila i one turističke. Centar za posjetitelje, nazvan jednostavno “Supergumno”, idejno-urbanistički te arhitektonsko prostorno-programski osmislila je zadarska tvrtka “Marinaprojekt”, arhitekta Nikole Bašića.

Originalnim rješenjem kompleksa, koji će zauzimati površinu od gotovo 13,5 tisuća četvornih metara, oduševljena je i Šibensko-kninska županija kao njegov nositelj i naručitelj, također i županijska Turistička zajednica u ulozi inicijatora.

Grčić na potezu

Zadovoljstvo lokacijom, izgledom i namjenom polivalentnog objekta je svojedobno izrazilo i Ministarstvo turizma kojemu je prethodno adresirana aplikacija Županije za početnih 400 tisuća kuna. Na potezu je, prema riječima župana Gorana Pauka, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a. “Supergumno”, naime, čeka uvrštenje u neki od programa EU-a čija su sredstva namijenjena predstavljanju i promicanju turističkih potencijala, odnosno (ne)materijalne kulturno-povijesne baštine.

– Na nama je da projekt detaljno, također i u troškovničkom smislu, prezentiramo Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a, a na njegovim je uredima i stručnim ljudima da prepoznaju europski projekt iz kojega bi se, s obzirom na cijeli spektar različitih kriterija, mogao financirati. U roh-bau izvedbi, naime, “Supergumno” bi koštalo oko pet milijuna eura jer nam je u popratnoj dokumentaciji, kada smo se prijavljivali na natječaj Ministarstva turizma, sugerirano da se ta svota ne premašuje.

Procijenili smo, također, kako bi u troškovima završnog uređenja i opremanja mogli participirati potencijalni korisnici prostora. U svakom slučaju, Županija je stvorila temelj da se sa “Supergumnom” krene dalje u traženju europskog novca.Uspije li se u toj nakani, odmah će se napraviti idejni, glavni i izvedbeni projekt, u međuvremenu će se osmisliti i način upravljanja Centrom za posjetitelje i krenuti u gradnju – najavljuje Pauk.

Nastavak priče kojoj je upravo njegov ured dao naziv “Supergumno”, s nestrpljenjem iščekuje i arhitekt Nikola Bašić. Pri izradi idejnog rješenja uspješno su se, kaže, pomirila dva, naizgled nespojiva sadržaja, posjetiteljski centar i obližnji nogometni stadion.

No, ni to nije bio jedini intrigantni detalj. Centar je valjalo pozicionirati na ekonomski gotovo neodrživom mjestu.
Brudet na jakom ognju

– Posve neperspektivnoj, devastiranoj parceli, zapravo deponiju građevinskog otpada, ekipa koju predvodim uspjela je udahnuti novu vrijednost.

Sve mane te, u početku neatraktivne lokacije, pretvorene su u vrline, pa je upravo na mjestu brda građevinskog otpada zamišljen centar eliptičnog oblika čija unutrašnjost, za razliku od stroge geometrije vanjskog oblika, kuha poput brudeta na jakom ognju – slikovit je bio Bašić.

Život cijelog kompleksa, dodao je, usmjeren je na unutrašnja događanja kojih, sudeći po objašnjenju idejnog rješenja, neće manjkati. “Supergumno” je isprepleteno kamenim zidovima koji stvaraju dinamične, zasjenjene i natkrivene prostore, baš kao što ih stvara obližnji krajolik.

Vrlo originalna interpretacija lokalnog prostora baštinjena je, zamjetno je, u kaletama šibenskoga kraja, bilo da je riječ o otocima, obali ili zagori.

Piše: Marina Jurković

Evo što će sve biti unutra
Zatvoreni prostor “Supergumna” sadržavat će infopult, uredske i prodajne prostore specijalizirane za ponudu izvornih proizvoda, ugostiteljski dio u kojem će se nuditi tradicionalna jela, edukativne i multimedijalne dvorane. Jedna od takvih dvorana oblikovana je uz tri tematizirane galerije, a u njoj će posjetitelji interaktivnim pristupom upoznati turističke atrakcije Šibensko-kninske županije. Vanjski dio kompleksa sadržavat će krovnu promenadu, trijemove i sjenice te mediteranski vrt s obiljem autohtonih biljnih vrsta. Posebnu komponentu Centra činit će mali “zoološki vrt” s domaćim životinjama šibenskoga kraja.


Šibenik ga nije imao gdje staviti
Šibensko-kninska županija je najprije Gradu Šibeniku kao županijskom središtu ponudila ovakav sadržaj želeći da se definira lokacija na kojoj bi se gradio. Prema Paukovim riječima, Petar Mišura iz šibenske gradske uprave odgovorio je da takve lokacije nema. Tek tada je projekt ponuđen Vodicama, koje su ga, kaže gradonačelnica Branka Juričev Martinčev, s oduševljenjem prihvatile iako Vodice nisu imale drugog izbora do zone Račice.

– Izgradnja atraktivnog “Supergumna”, čiji je autor poznati zadarski arhitekt Nikola Bašić, imat će značajnu ulogu u promociji cjelokupne turističke ponude županije, objedinjene na jednom mjestu, a njegov će zadatak biti promoviranje i pokretanje selektivnog razvoja turizma – vjerskog, speleološkog, planinarskog, biciklističkog, kulturnog... Očekuje se da će otvaranje županijskog Centra za posjetitelje – “Supergumna”, produžiti turističku sezonu, pridonijeti atraktivnosti destinacije i povećati broj posjetitelja. Vodice su, naravno, počašćene što se takav kompleks nalazi na području grada – rezimirala je vodička gradonačelnica.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved