Jesenice
To bi bilo lijepo
26.8.2015. 14:45:00h
Žičare će posjetitelje voziti na Velebit sa sjeverne i sa južne strane
„Centar planinskog turizma Sv. Brdo" koji podrazumijeva izgradnju žičara i gondola koje bi posjetitelje vozile na Velebit sa južne i sa sjeverne strane.
Ayuru Sorawo / flickr.com

Republika Hrvatska odlučila je financirati izradu projekata upravnog razvoja jedinica lokalne samouprave. To bi trebali biti nacrti za izradu strategije razvoja pojedinih gradova i općina. Jedna od površinom najvećih hrvatskih općina, Jasenice, izrađuje svoj PUR u kojem definira svoje razvojne projekte u bližem, srednjoročnom i dugoročnom razvoju. Ovi planovi osobito su važni jer se radi o podvelebitskom kraju, prilično prostranom, ali slabo napučenom, iz kojeg se godinama stanovništvo iseljavalo.

- Općina Jasenice trenutačno realizira dva velika projekta. To su izgradnja novog groblja te katastarska izmjera i osnivanje ze     mljišne knjige. Oba problema su stara 150 godina i u njihovo rješavanje ulažemo značajna sredstva i radni angažman. Ne mogu ni opisati koliko cijela zajednica željno očekuje njihov skori uspješan dovršetak, kaže općinski načelnik Martin Baričević.

Obalna prometnica u Rovanjskoj

Dodaje kako je za iduće razdoblje Općina Jasenice je pripremila ili priprema cijeli niz projekata. Od 2015. do 2017. godina za EU fondove i nacionalne izvore sufinanciranja kandidirat će se projekti Sanacija i uređenje Šetnice Maslenica, Izgradnja vrtića „Ljubičica" u Maslenici, Dogradnja Osnovne škole Petra Zoranića Jasenice, Izgradnja i uređenje obale u uvali Modrič i Izgradnja infrastrukture stambeno - turističke zone Splovine 1. U partnerstvu s Zadarskom županijom namjera je realizirati Pčelarski dom Jasenice.

- Nadalje, tu je Izgradnja obalne prometnice u Rovanjskoj. Opremit ćemo plaže kroz tzv. malu turističku infrastrukturu. Međutim, u srednjoročnom planu imamo projekte koji su trenutačno u različitim fazama pripreme. Između ostalih, tu su izgradnja pastoralnog centra i crkve u Maslenici te društvenog doma u Zatonu Obrovačkom i sanacija i revalorizacija povijesnog kompleksa Podprag. Namjera nam je izgraditi multifunkcionalne sportsku dvoran uz infrastrukturu zone Središte Maslenice, kaže Baričević.

Uz revitalizaciju područja Majstorske ceste ide i valorizacija Špilje Modrič te projekt tipske Velebitske kuće. Nakon proljetošnje velike vatrogasne vježbe, sazrela je ideja i o izgradnji Vatrogasnog doma Jasenice. Velike gužve koje se stvraju na oba Maslenička mosta pokušat će se rješiti rekonstrukcijom ulaza u Maslenicu iz pravca Masleničkog mosta te prilazima turističkim zonama Splovine 1 i 2 sa državne ceste DC8 Jadranske magistrale u Rovanjskoj. Uz sve to planira se Uređenje glavnog trga u Maslenici.

Imovinsko-pravni odnosi

- Poseban osvrt zaslužuje projekt nacionalnog značaja „Centar planinskog turizma Sv. Brdo" koji podrazumijeva izgradnju žičara i gondola koje bi posjetitelje vozile na Velebit sa južne i sa sjeverne strane. Dvije susjedne općine Jasenice i Lovinac te Zadarska županija i Ličko Senjska županija su potpisale Ugovor o tehničkoj pomoći s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU 2014. godine. Predmetnim ugovorom je RH preuzela obvezu izrade cjelokupne tehničke dokumentacije i ine pripreme projekta za strukturne fondove. Izvršena su i opsežna razminiranja obuhvata zahvata. Nažalost, nastavak ove lijepe priče do dana današnjeg uopće ne znamo, ali živimo u nadi da Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU u tišini marljivo radi na projektu koji je od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku, a od nemjerljivog interesa za naše dvije županije i općine. Potrebno je također naglasiti da zbog neriješenih imovinsko - pravnih odnosa na relaciji Jedinice lokalne samouprave - Republika Hrvatska, u jednom dijelu bitnih projekata ovisimo o ažurnosti i svrsishodnosti postupanja Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom i/ili DORH-a. U takvoj situaciji je, osim nas, i cijeli niz drugih samouprava, osobito u Zadarskoj županiji, te stoga predlažem da se uvede adekvatna zakonska odredba kako s jedne strane općine ne bi zatrpavale i imobilizirale središnje institucije s brojnim zahtjevima, a s druge strane kako bismo izbjegli situaciju da središnja vlast koči lokalni razvoj. U konačnici svima nam je cilj što veća iskoristivost sredstava iz fondova EU, zaključio je Baričević.

Piše: Siniša Klarica

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved