Rijeka
80 do 100 posto
25.8.2015. 12:58:04h
Raste broj noćenja i u riječkim hotelima koji nisu tipično odmorišni
Zahvaljujući lijepom vremenu, nije bilo tradicionalne srpanjske rupe, a dobre su najave i za rujan i prvu polovicu listopada
PROshankar s. / flickr.com

I riječka tvrtka Jadran hoteli d.d., kad je riječ o hotelima Jadran, Neboder i Continental, bilježi dobru sezonu i porast broja noćenja, unatoč činjenici da ovi hoteli nikada nisu imali status odmorišnih hotela, nego su to uglavnom hoteli za poslovna putovanja i razne kongrese.

– Vrlo smo zadovoljni popunjenošću kapaciteta u sezoni, kao i u predsezoni. Sa zadovoljstvom možemo konstatirati da je broj noćenja u porastu u rasponu od 5 do 15 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, i to u sva tri hotela. Kada je riječ o srpnju, posebice tu možemo istaknuti Best Western Hotel Jadran, s 4 zvjezdice. Dakle, nije bilo one tradicionalne srpanjske rupe, ističu u Upravi Jadran hotela Rijeka i ističu da su dobroj popunjenosti zasigurno pogodovale i povoljne vremenske prilike.

– Iako nismo tipični odmorišni hoteli, ove godine nam je vremenska situacija išla na ruku, dok smo lani imali otkaza rezervacija zbog lošeg vremena. Svi hoteli bili su u posljednjih dvadesetak dana puni u prosjeku 80 do 100 posto. Dobre najave imamo i za rujan, i za prvu polovicu listopada. U rujnu je Rijeka domaćin 8. kongresa Hrvatskog društva za medicinsku biokemiju, gdje očekujemo oko 300 sudionika, kažu u Jadran hotelima. Ističu da su last minute rezervacije sve više prisutne zahvaljujući rastu on-line bookinga. Ovaj trend je, kažu, prisutan kako u segmentu individualnih gostiju, tako i u segmentu organiziranih grupa.

Polazišna točka
– To se posebice odnosi na dalekoistočno tržište, s kojeg također bilježimo rast noćenja. Prosječna duljina boravka gostiju u našim objektima je 1,8 noćenja. To se opet odnosi i na individualne goste, čiji su motivi dolaska bilo poslovni, bilo turistički, i na organizirane grupe kojima je Rijeka zbog povoljnog geografskog položaja idealna stanica za noćenje ili polazišna točka za odlazak u obližnje izletišne destinacije.

U organiziranim dolascima grupa prednjače Španjolci i Francuzi, a slijede Nijemci, Austrijanci i Talijani te gosti s Dalekog istoka. Primjetan je i porast broja gostiju iz SAD-a, čiji je boravak vezan uz remont broda američke vojske, kažu u Jadran hotelima.

Možda je manje poznato da se početkom poslovanja tvrtke Jadran hoteli u ovom obliku može smatrati 1. travnja 1963. godine, kad je iz tadašnjih hotelskih poduzeća Park i Jadran, Neboder, Continental i nekoliko manjih ugostiteljskih objekata formirano poduzeće Jadran, a kojem se 1965. godine pridružilo i HP Jadran iz Kraljevice, dok kao dioničko društvo počinje poslovati 19. travnja 1994. godine.

Kultni Continental
Podsjetimo, u tvrtku Jadran hoteli Rijeka spada i kamp Oštro koji ove godine također bilježi odličnu sezonu i popunjen je praktički 100 posto, kao i apartmani u Uvali Scott, također u vlasništvu Jadran hotela Rijeka.

Bez obzira na ne baš tako dugu tradiciju, barem što se službenih podataka tiče, povijest tvrtke ipak seže malo dublje u prošlost. Manje je poznata činjenica da je hotel Continental 2008. godine obilježio 120 godina uspješnog i kontinuiranog poslovanja i najstariji je hotel na riječkom području koji još uvijek posluje.

Kao takav postao je prepoznatljiv simbol grada na Rječini. Uz nedavno preuređeni Neboder i također dotjerani Jadran, postaje sve češće prepoznat kao nezaobilazan dio turističke ponude grada Rijeke.

Ne toliko povijesni dokumenti, koliko sjećanja građana Rijeke svjedoče o značenju ovih triju hotela za kulturni život grada te se oni nerijetko spominju kao središnja mjesta dnevnih i noćnih izlazaka Sušačana i Riječana, mjesta gdje se provodilo slobodno vrijeme, družilo, zabavljalo, plesalo i vodilo razgovore.

Piše: Biljana Savić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved