Zagreb
Besplatni obilasci
25.8.2015. 10:15:42h
Zagrepčani turisti u svom gradu
Gosti su fascinirani zelenilom, sigurnošću i čistoćom Zagreba, a domaći to više i ne primijete
Nicolas Vollmer / flickr.com

Kako je biti turist u svome gradu uvjerilo se stotinjak Zagrepčana koji su ulice kojima svakodnevno prolaze u subotu poslijepodne razgledali drukčijim očima. Besplatni turistički obilazak grada organizira za Zagrepčane Turistička zajednica grada Zagreba svake subote do studenog, a prijavljuje se petkom na broj 099 322 7557.

Prvi javni zahod
Klasična ruta koju uglavnom biraju turisti provela je Zagrepčane od Trga bana Jelačića preko Kaptola i Dolca do Strossmayerova šetališta. Priča počinje prvim javnim zahodom koji je sada zatvoren. Kada je napravljen prije više od sto godina, Zagrepčani su se ponadali da je to prvi metar iz kojeg će se izroditi gradnja metroa. A kako je Zagreb dobio javni WC?

– Sadašnji Trg bio je kraj grada, postojao je još kolodvor. Kada su se ljudi vraćali u grad, morali su se negdje olakšati. Prvo je javni WC bio u jednoj privatnoj kući u Bakačevoj, no zbog nesnosnog smrada na kraju je gradonačelnik Milan Amruš napravio WC gdje je sada – ispričala je vodička Valentina Buklijaš Kunaver. A sada su turisti koje ona vodi, uglavnom Azijci i Amerikanci, fascinirani sadašnjim javnim zahodom koji se sam ispire, a daske im se okreću. Zagrepčani na maketi Zagreba u Bakačevoj pokazuju dozu divljaštva-stalno je oštećuju pa tako trenutno katedrali nedostaju križevi. A turiste koji posjete Zagreb oduševljavaju detalji koje stanovnici uzimaju zdravo za gotovo.

– Oduševljeni su sigurnošću, čistoćom i zelenilom! Tržnica Dolac ih impresionira jer je jedina takva tržnica koja još uvijek "živi" u Europi. Teško ih je nagovoriti da posjete groblje Mirogoj, no kad odu, to je lokacija koja ih se najviše dojmi. Što nije ni čudno jer je Mirogoj uvršten među deset najljepših groblja na svijetu – kazao je vodič Jurica Puškar. Iako su dosta detalja o povijesnim zanimljivostima grada Zagrepčani-turisti znali, uglavnom su još više informacija saznali u turističkoj šetnji.

"Sad znam sve"

– Kad odeš u neki grad, obiđeš ga i informiraš se o njemu. A o svome gradu mnogo toga ne znaš. Ovo je super ideja Turističke zajednice i voditeljica grupe je super, zna afirmirati. Dosta sam znao, ali ima jako puno novih informacija – kazao je domaći turist Alan Poldrugač. On je na razgledavanju bio sa sinom Janom koji je kazao da "on ništa nije znao, a sada zna sve". Gospođa Zlata Dominis priznala je da ju turističko razgledavanje vlastitog grada dugo zanima.

– Ali, stigla mi je u goste prijateljica iz Dubrovnika pa sam htjela da i ona razgleda grad na ovaj način – kazala je Z. Dominis.

Trosobni stan u tornju katedrale
U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava, odnosno katedrali, u sjevernom tornju je trosobni stan koji, prema riječima turističkih vodiča, turisti i Zagrepčani ne mogu vidjeti jer, otkad tamo nitko ne živi, u njega nije dopušteno ući. Stan je bio namijenjen stanovanju zvonara i njegove obitelji, a prazan je otkad su uvedena digitalna zvona.

Josip Kekić (na slici) prvi je zvonar koji ne živi u sjevernom tornju katedrale visoke 108 metara. S obzirom na to da je Večernji list bio u stanu, ovom prilikom objavljujemo fotografiju stana iz tornja.

Jeste li znali?
1. Najstarija zgrada na Trgu bana Jelačića je današnja Nama koja je bila i prvi hotel

2. Neboder u Gajevoj bio je prvi u bivšoj Jugoslaviji. Gradnja mu je jedno vrijeme bila obustavljena jer Beograd nije htio da Zagreb ima najveću zgradu

3. Pet godina nakon izuma telefona Zagreb je imao prvu telefonsku centralu na mjestu knjižnice na Krvavom mostu

4. Ljekarna kod Kamenitih vrata jedna je od prve četiri u Europi. Hrvatska ih je imala dvije, druga je u Dubrovniku

5. Bollé je na katedralu stavio garguje, demonske simbole, jer su ga proganjali u snu poručujući mu da potresi neće prestati dok ih ne stavi

Piše: Velinka Buljan

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved